Logo image
Logo image

3 jouluista ruokaa ja jälkiruokaa eri puolilta maailmaa

2 minuuttia
Eri maissa suositaan erilaisia jouluisia ruokia ja jälkiruokia. Tänään esittelemme näistä kolme, jotta voit suunnitella oman mieluisan joulumenun ensi jouluksi!
3 jouluista ruokaa ja jälkiruokaa eri puolilta maailmaa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Joulua juhlitaan eri tavoin eri puolilla maailmaa. On olemassa monenlaisia jouluruokia, jotka kuuluvat eri maiden jouluperinteisiin. Tässä artikkelissa esittelemme kolme jouluista ruokaa ja jälkiruokaa, joista tulet varmasti pitämään!

Vaikka joulun pyhinä tapana onkin nauttia hyvästä ruuasta kotosalla, on silti mahdollista syödä tänä aikana myös terveellisesti

3 jouluista ruokaa ja jälkiruokaa

Japanilainen jouluruoka: paistettua kanaa ja perunoita

Tämä on yksi tyypillisimmistä japanilaisista jouluresepteistä. Jouluna japanilaiseen keittiöön kuuluvat moninaiset kastikkeet laitetaan syrjään ja valmistetaan länsimaisempaa ruokaa, kuten paistettua kanaa ja perunoita.

Kyse ei ole kaikkein terveellisimmästä reseptistä. Ruuan valmistuksessa syntyy transrasvoja, joiden on todettu olevan terveydelle haitallisia, mikäli niitä nautitaan liiallisesti. Terveellistä ruokavaliota noudattaessa vältetään yleensä paistettua ruokaa.

Jotta saisit tähän ruokalajiin aitoa japanilaista joulutuntumaa, käytä sen kanssa jotain amerikkalaista kastiketta, vaikkapa ketsuppia. Saat siihen lisää makua ja rapeutta.

Jos haluat minimoida tämän ruuan negatiiviset terveysvaikutukset, kannattaa ateria valmistaa alusta asti ihan itse. Voit itse valita haluamasi osan kanasta sekä käyttämäsi öljyn.

Some figure

Amerikkalainen uunissa paistettu kalkkuna

Kalkkuna on tyypillistä amerikkalaista kiitospäivän ruokaa, mutta se sopii hyvin myös jouluun. Uunissa paistettu kalkkuna on klassinen amerikkalainen ruoka, joka sisältää kastikkeita ja täytteitä.

Kalkkuna tarjoillaan usein herneiden tai perunamuusin kera. Lisäksi se paistetaan uunissa kokonaisena ja sen täytteenä käytetään kasviksia.

Tämä on melko terveellinen resepti. Kalkkuna sisältää runsaasti proteiinia, mikä auttaa pitämään huolta lihasten terveydestä. Näin todetaan esimerkiksi Nutrients -julkaisussa esitetyssä tutkimuksessa. Lisäksi kalkkunan täytteen sisältämät antioksidantit auttavat neutralisoimaan vapaiden radikaalien muodostumista.

Joskus kalkkunaa tarjoillaan myös ranskanperunoiden kanssa, jolloin ateria ei ole yhtä ravinteikas. Kypsennys kannattaa tehdä aina matalassa lämpötilassa, jotta ei pääse syntymään transrasvahappoja tai toksiineja, kuten akryyliamidia.

Italialainen panettone

Vaikka panettone on alunperin italialainen resepti, se on hyvin suosittu länsimaissa. Panettone on kakku, joka sisältää rusinoita tai suklaatäytettä.

Lisäksi panettone voi sisältää pähkinöitä, kuten vaikkapa pistaasipähkinöitä. Ne tarjoavat terveellisiä transrasvoja, vaikka kakku muuten sisältää runsaasti voita ja sokeria. Tästä syystä emme suosittele syömään panettonea usein, vaan sen nauttiminen kannattaa jättää erikoistilaisuuksiin.

Liiallisen sokerin nauttimisen on todettu vaikuttavan aineenvaihduntaan. Se voi lisätä insuliiniresistenssiä sekä edistää kakkostyypin diabeteksen puhkeamista, joka voidaan liittää muihin kroonisiin ja monimutkaisiin sairauksiin.

Some figure

Valmista jouluateria muiden maiden herkuista

Kokeile näitä kolmea jouluista ruokaa ja jälkiruokaa eri puolilta maailmaa vaikka heti tänä jouluna! Joulu saa uuden säväyksen, ja ystäväsi ja perheenjäsenesi tulevat varmasti pitämään siitä.

Vaikka joulun pyhinä helposti tuleekin syötyä liikaa, yritä välttää tätä huonoa tapaa. Yritä ylläpitää jo tutuksi muodostuneita rutiineja myös joulun aikaan. Äläkä unohda liikkua niin usein kun mahdollista.

Lopuksi on hyvä muistaa nauttia rakkaiden ihmisten seurasta. Jakakaa keskenänne ihania muistoja sekä nauttikaa hyvästä ruuasta osana seurustelua ja yhdessäoloa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Wilczek MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.
  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016- 8 (5): 295.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andres P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.