Näin aloitat terveellisemmän elämän juhlapyhien jälkeen

Lomien jälkeen monet meistä päättävät tehdä muutoksia tapoihin terveellisemmän elämän puolesta. Tänään kerromme muutamista suosituksista.
Näin aloitat terveellisemmän elämän juhlapyhien jälkeen
Anna Vilarrasa

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Anna Vilarrasa.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lomat ja juhlapyhät menevät usein vilahtaen ohitse. Ne ovat aikaa, jolloin vain muutaman päivän sisällä vietetään jos minkälaisia juhlia ja tapahtumia. Lisäksi juhlapyhiin, kuten jouluun liittyy kiirettä, stressiä, paljon syömistä sekä normaalien arkirutiinien puuttumista. Usein uuden vuoden alussa ja loman loppuessa on hyvä aika suunnata kohti terveellisempiä tapoja. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka aloitat terveellisemmän elämän juhlapyhien jälkeen.

Uuden vuoden lupaus terveellisemmistä elintavoista on paras sijoitus terveyteesi, mitä voit tehdä. Jotkut tavat ja rutiinit voivat auttaa parantamaan monia asioita terveydessämme, niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.

Terveellisen elämän tarjoamat hyödyt

Terveillä elämäntavoilla on suuri merkitys terveytemme ja hyvinvointimme kannalta. Niissä pysyminen auttaa myös pidentämään elinajanodotetta. Tämän lisäksi elämänlaatu on parempaa niin fyysisesti, psyykkisesti kuin emotionaalisestikin.

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että pelkästään muutos kohti edes yhtä terveellistä elintapaa tarjoaa jo hyötyjä ihmisen terveydelle. Seuraavaksi kerromme joistakin hyödyistä, joita terveellisen elämän aloittaminen ihmiselle tarjoaa.

Näin aloitat terveellisemmän elämän juhlapyhien jälkeen

Muuta syömistottumuksia

Syöminen on yksi tärkeimmistä rutiineista, joihin voimme tehdä suurimpia ja tärkeimpiä muutoksia. Juhlapyhien jälkeen ei kuitenkaan ole tarpeen aloittaa minkäänlaista dieettiä. Sinun ei myöskään tarvitse pudottaa mahdollisesti kertyneitä kiloja elämällä kitudieeteillä tai ottamalla detox-kuureja.

Kun haluat aloittaa uuden vuoden terveellisemmin, olisi parasta omaksua sellaisia syömistottumuksia, joita voi ylläpitää loppuelämän. 

Terveellisellä ruokavaliolla voimme suojella itseämme vääränlaiselta ravitsemukselta kaikissa sen muodoissaan kuten myös tarttumattomilta sairauksilta, kuten diabetekselta, sydänsairauksilta, aivohalvaukselta sekä syövältä. – Maailman terveysjärjestö –

Tämä on mahdollista:

 • Syömällä enemmän kasvipohjaisia ruokatuotteita. Syö siis enemmän kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, palkokasveja ja täysjyväviljoja.
 • Vähentämällä lihan ja makkaroiden kulutusta sekä nauttimalla enemmän kananmunia, palkokasveja ja pähkinöitä. Voit käyttää myös muunlaisia kasviproteiinin lähteitä, kuten tempeä tai tofua.
 • Välttämällä lisättyä sokeria sekä turhia ruokia, kuten karkkeja, keksejä sekä pikaruokaa.
 • Syömällä kauden ruoka-aineita sekä lähiruokaa.
 • Juomalla vettä. Mehut, energiajuomat ja limut eivät pidä ihmistä nesteytettynä.
Voit aloittaa terveellisemmän elämän juhlapyhien jälkeen nauttimalla enemmän kasviksia ja hedelmiä.

Ylläpidä aktiivista elämäntyyliä

Tiedetään, että fyysinen harjoittelu on välttämätöntä, jotta terveydentila voi pysyä hyvänä. Sen lisäksi että liikunta auttaa meitä ylläpitämään tervettä kehonpainoa, se myös auttaa parantamaan sydämen ja verisuonten toimintaa sekä luuston ja lihasten terveyttä. Liikunta auttaa myös suojautumaan tarttumattomilta sairauksilta alentamalla masentumisen ja kognitiivisen heikkenemisen riskiä.

Fyysinen aktiivisuus ei vaadi salikortin tai kuntopyörän hankkimista. Voimme harrastaa liikuntaa ja pysyä aktiivisena myös kotioloissa:

 • Voit juosta, käydä kävelyllä, tanssia, pyöräillä tai pelata joukkuepelejä.
 • Voit tehdä voimaharjoittelua käsipainoilla tai oman kehon painolla.
 • Kävele aina kun mahdollista. Kulje portaita ylös ja alas, äläkä vietä liikaa aikaa istuen.

Mitä ravitsemukseen ja liikuntaan tulee, suosittelemme konsultoimaan asiantuntijaa, joka pystyy ohjaamaan ja neuvomaan oikeiden vaihtoehtojen pariin riippuen omasta elämäntilanteestasi ja mahdollisuuksistasi.

Nuku tarpeeksi

Terveyden asiantuntijoiden mukaan riittävä unen tarve on noin seitsemästä yhdeksään tuntia vuorokaudessa. Muuten keho ei saa optimaalista lepoa tai palautumista, jota se tarvitsee joka päivä.

Yhden huonosti nukutun yön jälkeen saatamme tuntea itsemme väsyneeksi ja voi ilmetä keskittymisvaikeuksia. Säännöllinen unettomuus sen sijaan voi johtaa ahdistuneisuuteen ja ärtyneisyyteen, kasvaneeseen ylipainon tai sydämen ja verisuoniongelmien riskiin  sekä se saattaa lyhentää elinajan odotetta.

Jos nukahtamisessa ilmenee ongelmia, kannattaa jo tunteja ennen nukkumaanmenoa luoda hiljainen ympäristö, välttää ruutujen tuijottamista sekä syödä kevyt illallinen tarpeeksi ajoissa.

Terveyden kannalta on tärkeää saada tarpeeksi lepoa ja unta.

Henkinen hyvinvointi

Vaikka terveyteen liitetään usein fyysisiä piirteitä, on tärkeää muistaa että myös henkinen hyvinvointi on olennaisessa osassa hyvän elämänlaadun varmistamisessa. On aika rauhoittua, nauttia päivän jokaisesta hetkestä sekä tehdä myös rentoutumisharjoituksia.

Olemalla yhteydessä välittömään sosiaaliseen ympäristöön voimme vaikuttaa positiivisesti terveyteemme. Tahdosta riippumaton yksinäisyys voi aiheuttaa stressiä, joka vaikuttaa ihmiseen niin psykologisella kuin fysiologisellakin tasolla.

Joidenkin viimeaikaisten tutkimusten mukaan yksinäisyys – niin objektiivinen kuin itse koettu – voi liittyä kohonneeseen kuolleisuusriskiin. Lisäksi se on yksi sydän- ja verisuonitautien, mielenterveyden ja neurodegeneratiivisten sairauksien riskitekijöistä.

Juhlapyhien jälkeen on aika jättää toksiset tavat

Aloittaakseen terveelliset tavat on omaksuttava joitakin positiivisia sekä jättää taakseen vahingollisia tapoja. Tietyt aineet, kuten tupakka, alkoholi ja muut päihteet ovat terveydellemme haitallisia. Niiden käyttäminen kannattaa jättää mahdollisimman pian ja mahdollisimman vähälle.

Tietyt julkiset käytännöt ovat välttämättömiä edistämään terveellistä elämäntyyliä, mutta tässä artikkelissa esittelemiemme tapojen avulla voit tehdä oman osasi. Ja mikä olisikaan parempi ajankohta terveellisemmän elämän aloitukselle kuin juhlapyhien jälkeen?

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Hidastavatko hedelmät painonpudotusta?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hidastavatko hedelmät painonpudotusta?

Jotkut hedelmät hidastavat painonpudotusta. Hedelmillä on tärkeä rooli monipuolisessa ja tasapainoisessa ruokavaliossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Courtin E, Knapp M. Social isolation, loneliness and health in old age: a scooping review. Health Social Care Community. Mayo 2017. 25(3):799-812.
 • Healthy Diet. Organización Mundial de la Salud. Agosto 2018. Fact Sheet 394.
 • Loef M, Walach H. Th combined effects of healthy lifestyle behaviors on all cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Preventive Medicine. Setiembre 2012. 55(3): 163-170
 • Recomendaciones mundiales sobre actividad física y salud. Organización Mundial de la Salud. 2010.
 • Wilson R et al. Loneliness and risk of Alzheimer Disease. Archives of General Psychiatry. Febrero 2007. 64(2): 234-240.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.