Pyörtyminen ja sen eri tyypit

Pyörtyminen (kollapsi, synkope) tarkoittaa tajunnan menetystä, johon liittyy yleensä myös muita oireita kuten kylmä iho, kalpeus ja hengitysvaikeudet. Tässä artikkelissa selitämme mistä pyörtyminen johtuu ja mitkä ovat pyörtymisen päätyypit.
Pyörtyminen ja sen eri tyypit

Viimeisin päivitys: 14 elokuuta, 2021

Pyörtyminen on varsin yleistä. Kyse on väliaikaisesta tajunnan menetyksestä, joka johtuu aivojen verenkierron vähenemisestä.

Aivoverenkierron väheneminen voi johtua monista syistä. Tästä syystä pyörtymisen eri tyypit erotetaan niiden etiologian mukaan.

Pyörtymisen yleiset oireet

Pyörtyminen määritellään ohimeneväksi tajunnan menetykseksi. Frontiers in Physiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan se on hyvin yleinen ilmiö. Asiantuntijat arvioivat sen esiintyvyydeksi 15-39 % väestöstä.

Lisäksi se voi vaikuttaa kaiken ikäisiin ja sukupuolisiin ihmisiin. On kuitenkin totta, että sen ilmaantuvuus kasvaa iän myötä. 70 vuoden iästä lähtien tämä ilmiö yleistyy.

Pyörtymiseen liittyy yleensä useita hyvin tyypillisiä oireita. Kuten MSD-käsikirjassa todetaan, presynkopelle on ominaista huimaus ja lähestyvä pyörtyminen. Tosiasiallista tajunnan menetystä ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Pyörtymisestä kärsivä henkilö menettää tietoisuuden. Hänen ihonsa on yleensä kylmä ja nihkeä. Hänen pulssinsa heikkenee ja hengitys muuttuu hyvin matalaksi. Juuri ennen tajunnan menettämistä esiintyy yleensä sekavuutta, näön hämärtymistä, päänsärkyä ja heikotusta.

Joissakin tapauksissa voi ilmetä tahattomia lihasliikkeitä. Ne voivat näyttää kouristuksilta, mutta eivät ole. Tämä on yksi tärkeimmistä differentiaalidiagnooseista, jotka lääkäreiden on tehtävä.

Millaisia ​​pyörtymisiä on olemassa?

Kuten aikaisemmin mainitsimme, pyörtyminen johtuu aivojen verenkiertohäiriöstä. Tälle puolestaan ​​voi olla useita syitä. Tästä syystä asiantuntijat ovat tunnistaneet erilaisia ​​pyörtymisen tyyppejä, joista kerromme seuraavassa osiossa.

pyörtyminen
Synkopessa on erityyppisiä esityksiä. Presynkope voi edeltää todellista pyörtymistä.

Neurologinen synkope

Tätä tyyppiä kutsutaan myös refleksipyörtymiseksi. Tämä on yleisin pyörtymisen aiheuttaja. Tämä liittyy siihen että tietyt autonomisen hermoston refleksit, jotka ovat vastuussa verenpaineen ja sykkeen ylläpidosta, lopettavat toimintansa.

Tämän seurauksena sydämen syke hidastuu ja verenpaine laskee. Tämän seurauksena verenkierto aivoihin vähenee.

Mayo Clinic -asiantuntijoiden selittämä vasovagaalinen variantti on se, joka tapahtuu kun keho reagoi suhteettomasti tiettyihin ulkopuolisiin tekijöihin. Hyviä esimerkkejä ovat kipu tai voimakkaat tunteet.

Toisaalta, kaulavaltimoon kohdistuva paine aiheuttaa pyörtymistä. Tämä on yleistä joillakin miehillä parranajon tai erittäin tiukkojen kravaattien käytön yhteydessä.

Lopuksi, neurologinen synkopee voi olla myös tilannekohtainen suoritettaessa tiettyjä toimintoja tai liikkeitä. Se tapahtuu yleisimmin yskimisen tai nauramisen yhteydessä.

Sydämen toimintaan liittyvä pyörtyminen

Sydän- tai kardiogeeninen pyörtyminen johtuu sydämen toimintahäiriöstä, kuten nimestä voi päätellä. Yleisin tämänkaltainen syy on rytmihäiriö, kuten takykardia.

Kyseessä voi myös olla sydämen rakenteellinen vika, kuten venttiilihäiriöt tai iskeeminen kardiomyopatia. Näistä kärsivät henkilöt  kokevat usein sydämentykytystä ja rintakipua.

Ortostaattinen pyörtyminen

Ortostaattinen pyörtyminen on tapahtuu kun henkilö nousee makuuasennosta tai istuma-asennosta seisoma-asentoon liian nopeasti. Offarmissa julkaistun tutkimuksen mukaan syy on se, että tämä liike aiheuttaa äkillisen verenpaineen laskun.

Joskus tällä on yhteys myös henkilön käyttämiin lääkkeisiin. Esimerkiksi masennuslääkkeet voivat aiheuttaa ortostaattista pyörtymistä. Se voi myös liittyä alkoholin kulutukseen, elimistön kuivumiseen ja verenhukkaan.

Aivoverenkiertohäiriöön liittyvä pyörtyminen

Aivoverenkierohäiriöstä johtuva pyörtyminen liittyy verisuonien ongelmaan. Näiden verisuonten tehtävä on kuljettaa happipitoista verta aivoihin. Mikäli näiden verisuonten toimintaan tulee häiriö, johtaa se pyörtymiseen. Se on yksi harvinaisimmista ja vakavimmista pyörtymisen syistä.

Se voi johtua esimerkiksi aneurysmien esiintymisestä aivoissa tai aivohalvauksesta. Useimmissa tapauksissa syy johtuu ateroskleroosin liittyvästä ongelmasta. Ateroskleroosi vähentää valtimoiden laajuutta ja estää veren normaalin virtaamisen.

Kuinka käsitellä eri tyyppisiä pyörtymisiä

Kuten aikaisemmin kerroimme, jokaisella pyörtymisen tyypillä on sen ominaispiirteet. Nämä ominaispiirteet toimivat varoituksena. Niitä lukemalla voit päätellä mistä pyörtyminen johtuu. On tärkeää tietää, miten auttaa pyörtynyttä henkilöä sekä välttää kaatumisista tai iskuista aiheutuvat komplikaatiot tajunnan menetyksen yhteydessä.

Pyörtyminen

Kun henkilö tuntee olonsa heikoksi tai pyörtyy, tulisi sinun auttaa hänet istumaan tai makaamaan. Useimmiten suositellaan henkilön asettamista makuuasentoon, koska silloin henkilön jalkojen ylös nostaminen on helpompaa. Jalkojen ylös nostaminen auttaa verta virtaamaan kohti aivoja.

Näin vältytään myös henkilön kaatumiselta tai putoamiselta. Kun henkilö pyörtyy, hän voi lyödä päänsä mihin tahansa esineeseen tai itse lattiaan.

Henkilön tulee pysyä makuuasennossa tai istuma-asennossa, kunnes huimaus katoaa. Kun henkilö tuntee olonsa jälleen normaaliksi, häneen tulee nousta ylös hitaasti ja vähitellen.

Muiden auttaminen

Jos huomaat henkilön jolla on huimausta tai henkilön joka on pyörtynyt, yritä auttaa häntä. Ensimmäinen asia on tarkistaa, onko henkilö kaatunut ja hengittääkö hän normaalisti. On tärkeää muistaa, että keuhkodynamiikka on yleensä heikompaa ja matalampaa, mutta sen tulisi näkyä.

Joka tapauksessa on tärkeää pyytää apua. Varsinkin jos henkilö ei tule tajuihinsa tai hänellä on muita vammoja.

pyörtyminen
Pyörtyneen henkilön auttaminen vaatii nopeutta ja yhteistyötä.

Kuinka lääkärit voivat tehdä oikean diagnoosin?

Pyörtyminen voi johtua monesta syystä. Tämä tarkoittaa sitä, että erotusdiagnoosin tekeminen on joskus vaikeaa. Vaikka onkin totta, että valtaosa tapauksista on hyvänlaatuisia ja ohimeneviä, on tärkeää löytää pyörtymisen syy.

Tästä syystä lääkärin on tiedettävä potilaan täydellinen sairaushistoria. Varsinkin jos potilas kärsii sairaudesta tai jos potilas käyttää lääkkeitä. Lisäksi on tärkeää valita oikeanlainen tutkimusmuoto.

Yleisimmin käytetyt täydentävät testit ovat elektrokardiogrammi ja kaikukardiogrammi. Ensimmäisen avulla voimme tarkkailla sydämen sähköistä toimintaa. Se on yksinkertainen, vaaraton ja edullinen testi. Elektrokardiogrammi antaa toisaalta yksityiskohtaisen kuvan sydämen morfologiasta.

Lääkärit voivat myös määrätä potilaan stressitestiin. Kaulavaltimon sinushieronta tarkoittaa kaulavaltimon hierontaa, jolla tarkistetaan pyörtymisen mahdollisuus. Lääkäri voi täydentää sitä magneettikuvaus- tai tietokonetomografialla.

Tietyt pyörtymiset voidaan estää

Pyörtyminen tapahtuu usein vastauksena tiettyihin tapahtumiin elimistössä. Nämä tekijät voidaan tunnistaa. Esimerkiksi kun verensokeritaso on alhainen tai elimistö on kuivunut.

Yksinkertaisin tapa välttää pyörtyminen on syödä useita kertoja päivässä, vaikka vain vähän kerralla. Sinun tulisi myös pitää huolta nestetasapainostasi. Alkoholin ja muiden huumeiden, kuten marihuanan, välttäminen vähentää myös riskiä.

Asiantuntijat ohjeistavat, että aina kun sinun täytyy nousta ylös, tee se hitaasti ja asteittain. Tämä on vielä tärkeämpää, jos olet ollut makuuasennossa pitkään. Mikäli pyörryt säännöllisesti, sinun tulee käydä keskustelemassa asiasta lääkärin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.