Logo image
Logo image

Miten puhdistat kehosi matella

3 minuuttia
Miten puhdistat kehosi matella
Viimeisin päivitys: 12 marraskuuta, 2018

Mate on Argentiinassa ja Uruguayssa perinteinen ja suosittu uute, ja sieltä tämä perinne on levinnyt muihin maailman osiin maten upeiden terveysetujen ansiosta. Se valmistetaan nuorista yerba maten lehdistä, jotka laitetaan astiaan (alunperin survinkulhoon) ja lehtien päälle kaadetaan kuumaa vettä.

Voit juoda tätä kitkerää juomaa sokerin taikka sitruunan- tai appelsiininkuoren kera. Tämä yrtti on erittäin hyvä kehollesi ja me kerromme sinulle miksi.

Miten mate toimii?

Ensiksi voimme painottaa kahta maten ominaisuutta: se on virkistävä ja puhdistava. Tämä johtuu siitä, että sillä on hyvä diureettinen kyky, ja lisäksi nautit paljon vettä tämän uutteen yhteydessä. Samanaikaisesti sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia, sillä on kyky alentaa huonoa kolesterolia (tai LDL:aa) ja se edistää hyvän kolesterolin (HDL) lisääntymistä.

Tutkimukset osoittavat, että mate kannustaa entsyymejä toimimaan vilkaammin ja suojelemaan sinua sydänkohtauksilta. Se myös tarjoaa suuret määrät xanthinea, mikä on erittäin hyvä yleiselle hyvinvoinnillesi. Paikoissa, joissa vesi ei ole juomakelpoista, mate toimii esimerkiksi kehon puhdistajana bakteereista ja loisista.

Some figure

Tämä monien Etelä-Amerikan maiden perinteinen uute parantaa keskittymiskykyä ja älyä vaativia toimintoja. Se ehkäisee masennusta, ei aiheuta riippuvuutta ja sisältää vähemmän kofeiinia kuin tee, kaakao ja kahvi. Se nopeuttaa virtsan tuotantoa eliminoiden myrkkyjä, jotka varastoituvat kehoosi.

Sinun tulee pitää mielessä, että yerba matea ei suositella ahdistuneille henkilöille, joilla on nukkumiseen liittyviä häiriöitä tai akuutteja munuaisen toimintahäiriöitä. Kuitenkin yksi tutkimus osoitti, että monet matea nauttineet potilaat, jotka kärsivät ruokatorven ongelmista, kärsivät siitä veden lämpötilasta johtuen, ei matesta itsestään. On olemassa myös tapauksia, joissa maten juominen paastotessa on aiheuttanut sivuvaikutuksia mahahappoon.

Millaisia muunnelmia matesta on?

Vaikkakin kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että perinteinen mate on kitkerää ja että vesi tulee keittää ennen kuin laittaa sitä mateen, on olemassa myös muita tapoja juoda tätä uutetta:

 • Kitkerä: Tyypillisin tapa juoda matea ja näin lähes kaikki Argentiinassa, Uruguayssa, Etelä-Brasiliassa, Boliviassa ja Paraguayssa juovat sen. Se tunnetaan nimellä “cimarrón” tai “feral”, johtuen hevosista, jotka olivat gauchojen seurassa, ja jotka olivat tämän uutteen ensimmäisiä juojia.
 • Makea: Perinteiden vaalijat sanovat, että tämä ei ole oikeaa matea. Siihen laitetaan sokeria, steviaa tai makeutusainetta ohran kera. Enimmäkseen naiset ja lapset Buenos Airesissa juovat sitä tällä tavoin. Tällä muunnelmalla on paljon tekemistä maahanmuuton kanssa, koska espanjalaiset ja italialaiset halusivat antaa omaleimaisen kosketuksensa alueen juomaan.
 • Maidon kanssa: Veden lisäämisen sijasta lisätään maitoa ja sokeria. Maidon tulee olla haaleaa.
 • Yrttien kanssa: Näitä kutsutaan usein nimellä “yuyos” ja niitä lisätään yerba mate -uutteen päälle tai keskelle lisäämään erilaista makua tai jotta voitaisiin käyttää niiden lääkinnällisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi: kamomilla, eukalyptus, minttu, boldo tai lehmuksen kukka.
Some figure
 • Teenä: Yerba matea ei laiteta astiaan, vaan pikemminkin teepussiin. Se on suosittua nuorten ja lasten keskuudessa. Voit käyttää myös kuppia.
 • Tereré: Perinteinen tapa Paraguaysta ja Argentiinan Mesopotamia -alueelta, missä Guarani kasvaa. Veden sijasta lisätään mehua (joka voi olla appelsiini- tai greippimehua), yrttejä (useimmiten piparminttua tai sitruunaverbena) ja jopa sitruunaviipaleita. Se valmistetaan ruukussa ja kaadetaan maten päälle.
 • Keitetty mate: Uute, joka tulee lankoina tai pusseissa kuten tee. Se valmistetaan kuten normaali tee, mutta se maistuu matelta. Se on yleistä Argentiinassa ja Uruguayssa.

Kuinka puhdistan vartaloni juomalla matea?

Some figure

Sinun pitää yksinkertaisesti valita mikä tahansa yllä mainituista versioista ja juoda sitä päivittäin. Asiantuntijat sanovat, että jos juot matea aamulla, se lisää sen keholle tuottamia etuja. Jos olet sitä mieltä, että sen maku ei ole hyvä, voit kokeilla makeuttaa sitä tai juoda tereré-versiota vaikka mehun kanssa kuumina kesäpäivinä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Botanical. (2017). Propiedades del mate.
 • Sociedad Latinoamericana de Nutrición, C., & Atalah Samur, E. (2011). Archivos latinoamericanos de nutrición. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. https://doi.org/10.1002/ar.10171.
 • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….
 • Nutrients. 2017 Aug; 9(8): 882. Published online 2017 Aug 15. Yerba Maté (Ilex paraguariensis) Metabolic, Satiety, and Mood State Effects at Rest and during Prolonged Exercise. doi: 10.3390/nu9080882
 • R: Concise Reviews in Food Science JFS R: Concise Reviews/Hypothesis in Food Science. Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1750-3841.2007.00535.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.