Pinjansiementen ravintoarvo ja terveyshyödyt

Oletko koskaan syönyt pinjansiemeniä? Näillä siemenillä on paljon positiivisia terveysvaikutuksia. Tässä artikkelissa kerromme kaiken mitä sinun tulee tietää niistä.
Pinjansiementen ravintoarvo ja terveyshyödyt
Maria Patricia Pinero Corredor

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Olet luultavasti kuullut pinjansiemenistä tai syönyt niitä jossain vaiheessa, mutta et ehkä tiedä, mistä ne tulevat ja mitä terveyshyötyjä ne tarjoavat.

Herkulliset pinjansiemenet ovat männyn tuottamien männynkäpyjen siemeniä. Niiden maku ja pehmeys mahdollistavat niiden syömisen raakana tai yhdessä makeiden sekä suolaisten elintarvikkeiden kanssa. Viime vuosikymmenen aikana niiden ravintoarvon tunnustaminen on lisännyt niiden maailmanlaajuista kysyntää.

Nykyään niitä pidetään kansainvälisten markkinoiden hienoimpina ja kalleimpina siemeninä.

Tässä artikkelissa kerromme lisää pinjansiementen ravintoarvosta, hyödyistä ja erilaisista käyttötavoista. Jatka lukemista, mikäli haluat tietää enemmän pinjansiemenistä!

Mitä pinjansiemenet ovat?

Kivimänty (Pinus pinea L.) on Välimeren rannikkoalueilta kotoisin oleva havupuu. Nykyään sitä viljellään myös Aasiassa, Australiassa, Lähi-idässä ja Etelä-Amerikassa.

Puu voi kasvaa jopa 15 metriä korkeaksi. Se tuottaa käpyjä, joissa on siemeniä eli pinjansiemeniä. Näitä pidetään maailman kalleimpina siemeninä, koska niiden viljely ei ole helppoa.

Yhden kilogramman saamiseksi tarvitaan noin 40 kiloa käpyjä. Lisäksi niitä on erittäin vaikea säilyttää, koska ne eltaantuvat melko helposti.

Siemenet ovat pieniä, valkoisia ja pitkänomaisia. Korjuuta varten käpyjen on annettava kuivua kesällä ja odottaa niiden avautumista pinjansiementen irrottamiseksi, joista kuori poistetaan syömistä varten. Pinjansiementen makea tuoksu ja maku muistuttaa manteleiden ja saksanpähkinöiden makua sekä tuoksua.

Ravintoarvo

Pinjansiemenet erottuvat edukseen ravintoarvonsa vuoksi. Ne sisältävät suuria määriä erityisesti monityydyttymättömiä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Pinjansiemenet ovat kalleimpia siemeniä.
Pinjansiemenet ovat varsin kalliita, koska niiden viljely ja säilyttäminen ei ole helppoa.

Kalorit ja makroravinteet

Sekä energia- että makroravintoaineet ilmaistaan ​​100 grammaa syötäviä siemeniä kohti:

 • Kalorit: 693
 • Proteiinit: 14 grammaa
 • Kokonaisrasva: 68,6 grammaa
 • Tyydyttyneet: 4,6 grammaa
 • Monotyydyttymättömät (Omega-9): 19,9 grammaa
 • Monityydyttymättömät (Omega-3): 41,1 grammaa
 • Hiilihydraatit: 4 grammaa
 • Kuitu: 1,9 grammaa

Kuten näistä tiedoista voidaan nähdä, pinjansiemenet ovat loistava proteiinin lähde. Ne sisältävät enimmäkseen tyydyttymättömiä rasvoja, kuten Omega-3 -rasvoja, joiden osuus on 60 %. Tämä aiheuttaa pinjansiementen nopean eltaantumisen, joten ne tulee suojata lämmöltä ja suoralta auringonvalolta.

Yksi ruokalusikallinen pinjansiemeniä kattaa 35 % monityydyttymättömien rasvojen päivittäisestä tarpeesta. Pinjansiemenet sisältävät runsaasti energiaa, niiden energiasisältö on melkein yhtä suuri kuin makadamiapähkinöiden. Toisaalta kuidun määrä edustaa lähes puolta päivittäisestä hiilihydraattitarpeesta.

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Arvot ilmaistaan ​​milligrammoina 100 grammaa pinjansiemeniä kohden:

 • Rauta: 5,6
 • Magnesium: 270
 • Sinkki: 6,5
 • Kalium: 780
 • Fosfori: 650
 • Niasiini: 6,9
 • E-vitamiini: 13,7

Pinjansiemenissä on myös runsaasti fosforia, magnesiumia, sinkkiä, kaliumia ja rautaa. Niasiinia on läsnä suuria määriä ja paahdettaessa niasiinin määrä lisääntyy entisestään. E-vitamiinin määrä vastaa 10 % suositellusta päivittäisestä annoksesta.

Pinjansiementen edut

Pinjansiementen ravintoarvoon ja terveellisyyteen vaikuttaa niiden kemiallinen koostumus, erityisesti rasvan, vitamiinien ja kivennäisaineiden laatu.

Omega-9 ​​ja Omega-3 -rasvahappojen lähde

Pinjansiemenissä olevilla lipideillä on monia elimistön toiminnan kannalta merkityksellisiä rooleja. Pinjansiemenistä löytyy runsaasti Omega-9 -rasvahappoja, jotka tunnetaan myös nimellä öljyhappo, jota löytyy myös oliiviöljystä. Tästä rasvahaposta on kirjoitettu ja sen on todistettu auttavan sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä.

Pinjansiemenille ominaiset rasvahapot, pinoleeni- ja skiadonihapot, ovat Omega-3 -rasvahappoja, jotka liittyvät myös sydänsairauksien ehkäisyyn. Muut näissä pähkinöissä olevat rasvahapot ovat linolia tai Omega-6 -rasvahappoja, jotka ovat tasapainossa Omega-3:n kanssa.

Niillä voi olla antioksidanttisia vaikutuksia

Toinen pinjansiementen terveellisiin vaikutuksiin vaikuttava tekijä on bioaktiivisten polyfenoli- ja vitamiiniyhdisteiden läsnäolo. Professorit Lutz ja Loewe ovat kirjoittaneet antioksidanttien, E-vitamiinin ja fenolien korkeista pitoisuuksista, joilla on terveellinen vaikutus ihmisten terveyteen, mukaan ikääntymistä hidastava ja ehkäisevä vaikutus.

Pinjansiemenjauhon polyfenoleilla on korkea kyky käyttää vapaita radikaaleja ja estää hapetusprosessien ketjureaktiota solutasolla. Tästä syystä sitä voidaan pitää funktionaalisena elintarvikkeena.

Ne pitävät kylläisenä pidempään

Pinjansiementen korkeat rasvapitoisuudet sekä proteiinit pitävät kylläisenä pidempään. Mahalaukun tyhjeneminen hidastuu ja nälkä katoaa pitkäksi aikaa.

Ne alentavat huonon kolesterolin tasoa

Professorit Lutz ja Loewe huomauttavat myös, että pinjansiemenillä on antilipogeeninen vaikutus, koska ne alentavat triglyseridi- ja LDL- tai huonon kolesterolin tasoja. Näiden asiantuntijoiden mukaan pinjansiemenet voivat vähentää kolesterolin imeytymistä ruokavaliosta, kiitos fytosterolien, kuten beeta-sitosterolin, kampesterolin ja stigmasterolin, läsnäolon.

Siten pinjansiementen kulutus parantaa veren lipidiprofiilia. Niitä suositellaan potilaille, joilla on kohonnut kolesteroli.

Pinjansiemenillä voi olla rooli veren kolesterolin alentamisessa. Tähän on tietysti liitettävä muita ruokavaliota koskevia ohjeita.

Ne voivat vahvistaa immuunijärjestelmää

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan pinjansiemenissä on ravintoaineita, jotka vahvistavat immuunijärjestelmän toimintaa. Siksi niiden kuluttaminen on hyvä vaihtoehto, jonka avulla voit lisätä sinkin, magnesiumin ja raudan saantia, mikä edistää elimistön puolustuskykyä.

Kuinka käyttää pinjansiemeniä?

Valkoiset pinjansiemenet ovat erittäin pehmeitä ja makeita. Tuoreina niillä on tietty hartsin maku, joka heikkenee paistinpannussa paistettaessa.

Niitä käytetään yleensä lihan, kalan, vihannesten, salaattien ja jälkiruokien lisukkeena. Näistä herkullisista siemenistä voidaan valmistaa laaja valikoima makeita ja suolaisia ​​ruokia. Niitä voi myös syödä raakana ja paahdettuna, sekä napostella alkupalana.

Gourmet-ruokavaliossa niitä käytetään lähinnä suolaisissa ruokalajeissa. Joitakin esimerkkejä näistä ovat, tomaateilla ja pinjansiemenillä täytetyt munakoisot, meloni- ja iberiankinkkusalaatti paahdetuilla pinjansiemenillä tai turska pinjansiemenillä sekä rusinoilla.

Muita suosittuja ruokia ovat kalkkuna à la Catalana, musta vanukas perunoiden kanssa sekä pinjansiemeniä ja pinaattia à la Catalana. Makeiden ruokalajien joukossa ovat kuuluisat pinjansiemen cocat tai Valencian, Katalonian tai Baleaarien tyypilliset panelletit.

Kuinka paljon pinjansiemeniä voi syödä päivässä?

Pinjansiementen eduista huolimatta sinun tulee rajoittaa niiden päivittäistä kulutusta, sillä ne sisältävät suuria määriä energiaa. Siksi sinun tulisi nauttia niitä vain kourallinen päivässä, mikä vastaa 30 tai 40 grammaa.

Tämä annos sisältää noin 200 kaloria, 4 grammaa proteiinia, 12 grammaa Omega-3:a 6 grammaa Omega-9:ää.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 merkkiä Omega-3 ja -6 rasvahappojen puutoksesta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 merkkiä Omega-3 ja -6 rasvahappojen puutoksesta

Omega-3 ja -6 -rasvahapot ovat elintärkeitä missä tahansa terveellisessä ruokavaliossa. Näiden rasvahappojen puutos näkyy elimistössä eri tavoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.