Logo image
Logo image

Lihottavatko kevyttuotteet?

3 minuuttia
Kevyttuotteista on tullut suosittuja vaihtoehtoja osana laihdutusruokavaliota. Mutta ovatko ne niin hyviä kuin miltä ne kuulostavat? Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarvittavan näistä tuotteista.
Lihottavatko kevyttuotteet?
Viimeisin päivitys: 08 lokakuuta, 2022

Kevyttuotteet herättävät ylipainon kanssa kamppailevien ihmisten huomion. Mutta ovatko ne niin hyviä kuin yleisesti väitetään? No, ensinnäkin on muistettava, että ylipainosta ja liikalihavuudesta on tullut yksi nykyajan suurimmista terveysongelmista.

Ylipaino ja lihavuus on riskitekijöitä sairauksien kehittymiselle ja niiden ennusteen määrittämiselle. Tästä syystä on vähitellen aloitettu uusien tuotteiden ja suositusten suunnittelu ihmisten ruokavaliomuutosten edistämiseksi.

Juuri tämä huoli kehon koostumuksesta on saanut ruokateollisuuden tuomaan aina vain enemmän kevyttuotteita markkinoille. Nämä ovat tuotteita, joiden kalorimäärä on alhaisempi kuin niitä vastaavien “normaalien” tuotteiden kalorimäärä. Ne eivät kuitenkaan aina ole paras vaihtoehto. Miksi? Alla selvitämme, laihduttavatko kevyttuotteet todella, vai onko jopa mahdollista, että ne lihottavat. Jatka siis lukemista!

Kevyttuotteet sisältävät vähemmän kaloreita

Kevyttuotteille on ominaista se, että ne sisältävät vähemmän kaloreita kuin niiden normaali versio. Tämä saavutetaan rajoittamalla tuotteen rasvapitoisuutta. Monissa tapauksissa yksinkertaisten sokereiden määrä elintarvikkeessa pysyy kuitenkin ennallaan tai on jopa suurempi kuin normaalissa tuotteessa.

Nykypäivänä yksinkertaisten hiilihydraattien jatkuvan kulutuksen vaarat tunnetaan jo, ja ne käyvät ilmi tästä Frontiers in Bioscience -lehdessä julkaistusta artikkelista.

On kuitenkin tärkeä huomauttaa, että rasvan poistaminen ruoasta, ellei se ole transrasvaa, ei yleensä ole hyvä ajatus. Rasvaliukoiset vitamiinit, esimerkiksi D-ryhmän vitamiinit, liukenevat tähän ravintoaineeseen, mikä tarkoittaa sitä, että vähentämällä rasvaa ruokavaliostamme vähennämme myös elimistön mikroravintoaineiden saantia.

D-vitamiiniin on etenkin syytä kiinnittää huomiota, sillä kyseessä on ravintoaine, josta ihmisillä on usein puutetta, ja jos vähennämme sen saantia entisestään, se voi aiheuttaa terveysongelmia keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä.

Annual Review of Medicine -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan tämän hivenaineen varastointi on hyvin rajallista, ja sen puute liittyy lisääntyneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai tulehdussairauksiin.

Some figure
On totta, että kevyttuotteissa on vähemmän kaloreita kuin saman elintarvikkeen normaalissa versiossa, mutta se ei aina tee niistä parempaa valintaa.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue siinä tapauksessa tämäkin artikkeli: Unohda kalorit ja niiden laskeminen!

Kevyttuotteet voivat kannustaa liialliseen kulutukseen

Vaikka kevyttuotteiden kalorimäärä on alhaisempi kuin normaalien tuotteiden, joskus, kun tiedämme että kyseessä on kevyempi tuote, syömme sitä enemmän. Näin ollen kokonaisenergian määrä on loppujen lopuksi jopa suurempi kuin jos valitsisimme normaalin tuotteen.

Lisäksi on syytä pitää mielessä, että suurempi määrä kevyttä tuotetta tarkoittaa vielä suurempaa määrää yksinkertaisia sokereita ja jopa lisäaineita. Tämä voi olla haitaksi terveydelle keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Miten suunnitella ruokavalio oikein?

Sen sijaan, että etsisimme markkinoiden vähiten kaloreita sisältäviä elintarvikkeita, on parempi perustaa ruokavalio tuoreisiin tuotteisiin. Jalostettujen elintarvikkeiden kulutuksen vähentäminen on hyödyllistä, koska silloin nautimme luonnollisestikin vähemmän kaloreita, sokereita ja lisäaineita.

Tämä merkitsee poikkeuksetta pienempää riskiä sairastua monimutkaisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, liikalihavuuteen ja muihin ruokavalioon liittyviin aineenvaihduntahäiriöihin.

Lisäksi meidän kannattaa valita ruoanlaittomenetelmiä, jotka ovat hellävaraisempia ja joissa käytetään vähän öljyä. Näin rajoitamme elimistölle myrkyllisten ja haitallisten aineiden, kuten akryyliamidin, tuotantoa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uppopaistamisen sijaan ruoka grillataan tai valmistetaan uunissa.

Toisaalta rasvan saantia ei pidä kokonaan laiminlyödä, mutta sen tulisi olla peräisin rasvaisesta kalasta, pähkinöistä ja kasviöljyistä. Eläinperäisten rasvojen (vaikka tästä on tieteellisiä kiistoja) ja transrasvojen saannin rajoittaminen voi parantaa terveyttä.

Some figure
Tuoreiden elintarvikkeiden valitseminen jalostettujen sijaan on yksi parhaista tavoista ylläpitää terveellistä ruokavaliota.

Haluatko tietää aiheesta lisää? Tutustu tähän artikkeliin: Teollisten prosessien vaikutus elintarvikkeiden ravintoarvoon

Ole varovainen kevyttuotteiden kanssa!

Kevyttuotteet tarjoavat vähemmän kaloreita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että meidän pitäisi luottaa sanaan “kevyt” sokeasti ja lakata lukemasta elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä huolellisesti. Monissa tapauksissa kalorimäärän vähentäminen johtuu rasvan vähentämisestä, joka kompensoidaan makusyistä lisäämällä siihen yksinkertaisia sokereita.

Ravintosisältö, sekä toisaalta taipumus nauttia kevyttuotteita enemmän kuin normaaleja tuotteita, voivat johtaa lopulta ruokavalion laadun asteittaiseen heikkenemiseen.

Terveellinen elämäntapa on sellainen, jossa monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio yhdistetään säännölliseen liikuntaan. Ensimmäisen tavoitteen saavuttamiseksi meidän olisi lisättävä tuoreiden tuotteiden kulutusta ja vähennettävä jalostettujen tuotteiden kulutusta.

Vaikka nykyään on mahdollista valita kevyt lajike lähestulkoon tuotteesta kuin tuotteesta, ei ole suositeltavaa laiminlyödä rasvojen, erityisesti kertatyydyttymättömien ja monityydyttymättömien rasvojen, kulutusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., Volkow ND., et al., Impact of sugar on the body, brain and behavior. Front Biosci (Landmark Ed), 2018. 23: 2255-2266.
  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Luick, B. (2020). Advances in Food and Nutrition Research. Journal of Nutrition Education and Behavior52(3), 336. https://doi.org/10.1016/j.jneb.2019.06.010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.