Yhteys liikalihavuuden ja masennuksen välillä

Monissa tapauksissa liikalihavuuden ja masennuksen välillä on yhteys. Kaikki lihavat eivät kuitenkaan masennu, eivätkä kaikki masentuneet liho. On kuitenkin monia tapauksia, joissa nämä kaksi tekijää ovat läsnä ja vahvistavat toisiaan.
Yhteys liikalihavuuden ja masennuksen välillä

Viimeisin päivitys: 13 huhtikuuta, 2022

Yhdysvaltain kansallinen lääketieteen kirjasto määrittelee liikalihavuuden kehon ylimääräiseksi rasvaksi. Toisaalta “ylipaino” viittaa liialliseen painoon, mikä ei viittaa erityisesti rasvaan. Tällä voi olla negatiivisia terveysvaikutuksia, ja tutkimuksissa on todettu, että liikalihavuuden ja masennuksen välillä on yhteys.

Liikalihavuus alkaa epätasapainosta rasvan saannin ja kalorien kulutuksen välillä. Tämä tasapaino vaihtelee ihmisestä toiseen. Tunnetuimpia negatiivisia terveysvaikutuksia ovat lisääntynyt riski sairastua diabetekseen, sydänsairauksiin, aivohalvaukseen, niveltulehdukseen ja joihinkin syöpiin.

Naisten kohdalla liikalihavuus voi johtaa myös lisääntymishäiriöihin – raskaaksi tulemisen, raskauden ja itse synnytyksen aikana – sekä kuukautisongelmiin. Pojilla ja tytöillä tämä ongelma liittyy kasvuongelmiin, erityisesti luuston kehitykseen.

Liikalihavuus ja masennus

Vaikka fyysiset sairaudet ovat suuri riskitekijä liikalihavuudesta kärsiville, psyykkiset riskit ovat yhtä vaarallisia ja haitallisia. Itse asiassa liikalihavuus alkaa monissa tapauksissa, kun henkilö on stressaantunut, surullinen, masentunut tai ahdistunut. Toisin sanoen tunnetekijällä on roolinsa tässä ongelmassa.

Liikalihavuus ja masennus liittyvät suoraan toisiinsa. Monet masentuneet ihmiset syövät liikaa, eivätkä välitä huolehtia itsestään. Tämä on yleistä niissä tapauksissa, kun henkilöllä on runsaasti ylimääräistä rasvakudosta.

Monet ihmiset masentuvat, kun he näkevät olevansa lihavia. Tämä voi johtua joko kuvasta, jonka he näkevät peilistä, tai sosiaalisesta leimasta, jonka uhreja he ovat. Tämä johtuu siitä, että yhteiskunnalla on negatiivinen käsitys ylipainoisista ihmisistä.

Media luo ihanteellisen kehonkuvan, joka ei ole millaan lailla realistinen. Tämä tuottaa niin sanotun lihavien ihmisten sosiaalisen leimautumisen. Tämänkaltainen stigma voi aiheuttaa lihavilla ihmisillä vakavia psyykkisiä ongelmia, kuten ahdistuneisuushäiriöitä, riippuvuuksia, syömishäiriöitä ja masennusta.

Yhteys liikalihavuuden ja masennuksen välillä on yleisempi naisilla.
Asiantuntijat yhdistävät liikalihavuuden sosiaaliseen leimautumiseen, mikä lisää entisestään ylipainoisten ihmisten masennustiloja.

Mieli ja keho yhdessä

Kuten edellä mainittiin, liikalihavuudella on useita alkuperiä. Vaikka jotkut ovat geneettisiä, monet muut liittyvät ihmisten tunteisiin. Surun, ahdistuksen tai stressin tunteet, jotka ovat niin yleisiä nyky-yhteiskunnassa, johtavat usein ylensyömiseen ja liikkumattomaan elämäntapaan.

Asiantuntijat arvioivat, että noin 43 % tapauksista liittyy liikalihavuuteen ja masennukseen. Yhdysvaltain tautienvalvonta- ja ehkäisykeskuksen mukaan – maassa, jossa liikalihavuus vaikuttaa voimakkaasti eri väestöryhmiin – lihavilla ihmisillä on 55 prosenttia suurempi riski sairastua masennukseen. Siksi liikalihavuuden ja masennuksen välillä on selvä yhteys.

Masennus naisilla

Naisilla on geneettisesti suurempi riski kerryttää ylimääräistä rasvaa kuin miehillä. Lisäksi liikalihavuuden ja masennuksen kierre on yleisempää naisilla kuin miehillä. American Psychological Associationin mukaan masennusta esiintyi 37 prosenttia enemmän lihavilla naisilla kuin miehillä.

Liikalihavuuden ja itsemurha-ajatusten välinen suhde on myös selvempi naisilla kuin miehillä. Tässä näemme jälleen kerran liikalihavia painavan sosiaalisen leimautumisen taakan, sillä naisten odotetaan – kulttuurisesti ja sosiaalisesti – huolehtivan kehostaan ​​laihuuden kauneusideaalin mukaisesti.

Yhteys liikalihavuuden ja masennuksen välillä on olemassa.
Liikalihavuus ja masunnus ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä.

Psykologinen interventio liikalihavuuden ja masennuksen hoitoon

Ei ole todisteita siitä, että liikalihavuuden ja masennuksen välinen yhteys reagoisi geneettiseen tai biologiseen malliin. Siksi sopivinta tästä sairaudesta kärsiville on hakea psykologista apua.

Mielenterveysalan ammattilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että liikalihavuuden ja masennuksen kierre on mahdollista kääntää varhaisella puuttumisella. Tätä varten on tärkeää ottaa huomioon, että liikalihavuus liittyy usein symboliseen syömiseen.

Pakonomainen syöminen voi johtua ahdistuneisuustiloista. Tämä liittyy usein negatiivisiin psykologisiin kokemuksiin, joita ei tunnisteta ja jotka löytävät ilmaisukeinoja ylensyömisen kautta.

Psykologinen interventio auttaa lihavia ihmisiä kehittämään kehonkuvaansa ja itsetuntoaan asianmukaisemmin. Se myös helpottaa muutosta kohti terveellisempää elämäntapaa, joka perustuu tunteidenhallinnan palauttamiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Miranda, T., Villalta, D., & Paoli, M. (2019). ASOCIACIÓN ENTRE OBESIDAD Y DEPRESIÓN: INFLUENCIA DEL GÉNERO, LA EDAD, EL GRADO DE ADIPOSIDAD Y LA ACTIVIDAD FÍSICA.
  • Bartolomé, M. De Domingo, and J. López Guzmán. “La estigmatización social de la obesidad.” Cuadernos de bioética 25.2 (2014): 273-284.
  • Contreras-Valdez, José Alfredo, Laura Hernández-Guzmán, and Miguel-Ángel Freyre. “Insatisfacción corporal, autoestima y depresión en niñas con obesidad.” Revista mexicana de trastornos alimentarios 7.1 (2016): 24-31.
  • Ruiz Domínguez, Claudia, et al. “Diferencias de género en pacientes con obesidad mórbida candidatos a cirugía bariátrica: Influencia de ansiedad, depresión y autoestima.” Investigación y género. Reflexiones desde la investigación para avanzar en igualdad: VII Congreso Universitario Internacional Investigación y Género (2018), p 686-712. SIEMUS (Seminario Interdisciplinar de Estudios de las Mujeres de la Universidad de Sevilla), 2018.
  • Ocampo, Juan, et al. “Asociación entre índice de masa corporal y depresión en mujeres adolescentes.” International Journal of Morphology 35.4 (2017): 1547-1552.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.