5 seurausta pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutuksesta

Pitkälle jalostetut elintarvikkeet sisältävät ainesosia, joista voi tulla haitallisia terveydelle ja ihmiskehon eri elinten toiminnalle, jos syömme niitä liikaa.
5 seurausta pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutuksesta

Viimeisin päivitys: 28 toukokuuta, 2022

Viime vuosikymmenien aikana elintarviketeollisuus on keksinyt helpotuksia kiireiseen elämäämme. Ajan puute ja se, että näitä elintarvikkeita on helppo valmistaa ja ne ovat maukkaita, ovat tärkeimmät syyt pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden nauttimiseen. Mutta mitä vaikutuksia niiden liiallisella kulutuksella on terveydellemme?

Ensinnäkin meidän tulisi muistaa, että terveellinen ruokavalio sisältää enimmäkseen tuoreita tuotteita ja on monipuolinen. Mitä enemmän syöt jalostettuja ruokia, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tulet kärsimään ikävistä seurauksista terveydellesi.

Erityyppiset elintarvikkeet

Elintarvikkeet voidaan luokitella seuraavanlaisesti:

  • Käsittelemättömät tai vain vähän jalostetut elintarvikkeet, kuten hedelmät, vihannekset, maito, liha, palkokasvit, siemenet, viljat, munat.
  • Elintarvikkeet, joita on muunnettu niin, että ne voivat kestää kauemmin tai maistua paremmalta, yleensä suolalla, öljyllä, sokerilla tai käymisellä. Tämä kategoria sisältää mm. jogurtteja, juustoja, kinkkuja, joitakin leipiä, joitakin käsiteltyjä hedelmiä ja vihanneksia, savustettua tai purkitettua kalaa, olutta ja viiniä.
  • Pitkälle jalostetut elintarvikkeet, jotka ovat käyneet läpi synteettisiä teollisia prosesseja tai niihin on lisätty muista elintarvikkeista peräisin olevia aineita. Näiden etiketeissä on usein pitkä ainesosaluettelo ja niihin kuuluvat säilöntäaineet, makeutusaineet ja väriä tai makua parantavat aineet. Tästä ryhmästä löytyy jalostettuja lihoja, kuten makkaroita ja hampurilaisia, aamiaismuroja tai -pötköjä, valmiskastikkeita, pikakeittoja, virvoitusjuomia, nugetteja, leivonnaisia, suklaata, jäätelöä, kakkuja, massatuotettua leipää. Tästä kategoriasta löytyvät myös monet mikrovalmiit ruoka-annokset.

Kuinka pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutus vaikuttaa terveyteemme?

Yleensä nämä tuotteet sisältävät seuraavia ainesosia ja ominaisuuksia:

  • Kaloripitoisuus: Yleensä nämä ovat tyhjiä kaloreita; paljon kaloreita mutta vähän tai ei lainkaan ravinteita.
  • Hydratut tai transrasvat: Elintarviketeollisuus käyttää näitä rasvoja pääasiassa tuotteen hinnan alentamiseksi ja maun takia.
  • Sokerit: Nämä tuotteet sisältävät yleensä lisättyjä sokereita, joita ei ole vain leivonnaisissa. Voimme löytää niitä kastikkeista, lihavalmisteista ja lähes mistä tahansa. On osoitettu, että lisätyt sokerit aiheuttavat liikalihavuutta ja aineenvaihduntaongelmia.
  • Suola: Suola voi pidentää tuotteen käyttöikää sen lisäksi, että se maustaa ruokaa.
  • Puhdistetut jauhot ja öljyt: Puhdistetut jauhot ja öljyt altistetaan teolliselle prosessille. Tässä vaiheessa vitamiinit ja kivennäisaineet häviävät.
  • Lisäaineet: Nämä ovat säilöntäaineita, makeutusaineita jne. Jotkut näistä, kuten makeutusaineet, aiheuttavat epäedullisia muutoksia suoliston mikrobistossa Current Gastroenterology Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.
Pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden terveydelle: ylipaino.

1. Ylipaino ja liikalihavuus

Yksi yleisimmistä terveysongelmista, joita pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden liiallinen kulutus aiheuttaa, on kehon rasvan lisääntyminen. Tämä puolestaan johtaa ylipainoon tai liikalihavuuteen.

WHO:n mukaan ylipainoisten tai liikalihavien tapausten määrä on viime vuosina kolminkertaistunut. Vuonna 2016 jopa 1,9 miljardia yli 18-vuotiasta kärsi ylipainosta. Näistä 650 miljoonaa oli kliinisesti liikalihavia. Samana vuonna maailmassa oli 41 miljoonaa lasta, jotka kärsivät liikalihavuudesta tai ylipainosta.

Navarran yliopisto Espanjassa toteutti tutkimuksen, jossa arvioitiin 8 451 yliopiston opiskelijaa. Tutkimuksen koko keston aikana 1 939 opiskelijaa alkoi kärsiä ylipainosta tai liikalihavuudesta pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden liiallisen kulutuksen vuoksi.

2. Sydän- ja verisuonitaudit

Painonnousu aiheuttaa suuremman riskin kärsiä sydän- ja verisuonitaudeista, kuten hypertensiosta, arterioskleroosista, sydänkohtauksista tai aivoinfarkteista.

Myös liiallinen suolansaanti (jota jalostetuissa elintarvikkeissa on runsaasti) lisää sydän- ja verisuonitautien todennäköisyyttä.

Samaa voidaan sanoa natriumglutamaatista, lisäaineesta, joka parantaa tuotteen makua. Useiden tutkimusten mukaan sen liiallinen kulutus aiheuttaa painonnousua, oksidatiivista stressiä, muistin heikkenemistä ja epilepsiaa.

3. 2-tyypin diabetes mellitus

Jos kulutamme usein pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, joissa on runsaasti sokereita, voimme sairastua diabetekseen.

Runsas sokerin nauttiminen aiheuttaa insuliinitasojen nousun ja glukoosi ei pääse soluihin. Se luo muutoksen metabolisella tasolla, joka voi johtaa insuliiniresistenssiin.

4. Korkea kolesteroli

Yksi pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden suuren kulutuksen seuraus on veren kolesterolitason nousu. Tämä ei johdu vain näissä tuotteissa olevasta rasvasta, kuten monet ihmiset uskovat, vaan myös sokerista.

Edellisessä kohdassa mainitusta jatkettakoon, että insuliiniresistenssi tarkoittaa sitä, että solut eivät voi avautua insuliinille, ja tämän seurauksena glukoosi alkaa kerääntyä valtimoihin.

Tämä tarkoittaa korkeaa veren glukoosipitoisuutta, mikä johtaa verenpaineen kohoamiseen, triglyseriditasojen nousuun, hyvän kolesterolin alenemiseen ja huonon nousemiseen.

Makkarat ovat selkeä esimerkki jalostetuista ja pitkälle jalostetuista elintarvikkeista. Nämä elintarvikkeet voivat vaikuttaa terveyteemme, kun kulutamme niitä liikaa.

5. Syöpä

Valitettavasti pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden syöminen voi lisätä riskiä sairastua syöpään. Loppujen lopuksi, mitä vähemmän terveellistä ruokaa syömme, sitä suurempi on syövän riski.

Vähennä pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden kulutusta

Tässä artikkelissa listatut oireet ja sairaudet ovat yleisiä nyky-yhteiskunnassa, ja yksi niiden syistä on pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden liiallinen kulutus. Ja jos siihen yhdistetään liikkumaton elämäntapa, yhdistelmä on tappava.

On tärkeää pysyä ajan tasalla elintarvikkeiden ravitsemuksellisista ominaisuuksista. On myös tärkeää muuttaa epäterveellisiä elämäntapoja terveemmiksi. Loppujen lopuksi jalostetut elintarvikkeet ovat täällä jäädäkseen, ja meidän pitäisi oppia valitsemaan suurimmaksi osaksi terveellisempiä ruokia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ruanpeng D., Thongprayoon C., Cheungpasitporn W., Harindhanavudhi T., Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: a systematic review and meta analysis. QJM, 2017. 110 (8): 513-520.
  • Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017. 19 (12): 64.
  • Andrade C., Ultraprocessed food and cardiovascular risk: estimating the number needed to harm in an unfamiliar situation. Indian J Psychol Med, 2019. 41 (5): 501-502.
  • Marti A, Calvo C, Martínez A. Consumo de alimentos ultraprocesados y obesidad: una revisión sistemática. Nutr. Hosp. 2021;38(1):177-185.
  • Díaz M, Glaves A. Relación entre consumo de alimentos procesados, ultraprocesados y riesgo de cáncer: una revisión sistemática. Revista Chilena de Nutricion. 2020; 47: 808-821.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.