Logo image
Logo image

Mitä hyötyä mantelihaposta on iholle?

3 minuuttia
Mantelihappo on niittänyt jo pitkään mainetta kosmeettisten ihonhoitotuotteiden joukossa. Sillä on ihoa virkistävä vaikutus ja se sopii myös herkälle iholle.
Mitä hyötyä mantelihaposta on iholle?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Mantelihappo on yksi tämän päivän kosmeettisista tuotteista, joka on herättänyt kohua. Se on saavuttanut suuren suosion ja siitä on tullut hyvä vaihtoehto jo kuuluisille C-vitamiini- ja hyaluronihapposeerumeille. Miksi? Syy on selvä, se sopii myös herkälle iholle.

Mantelihapossa on suuria molekyylejä, jonka ansiosta se imeytyy ihoon hitaammin. Siksi se on ihanteellinen herkälle iholle, joka ei siedä muita tuotteita. Sillä on jopa kuorivia ominaisuuksia ja se minimoi epäpuhtauksien ja ryppyjen esiintymistä. Mistä se on peräisin? Miten sitä käytetään? Tutkitaanpa asiaa tarkemmin.

Mikä on mantelihappo?

Mantelihappo on osa alfahydroksihappojen eli AHA:iden perhettä, joka sisältää myös muita tuotteita, kuten glykolihappoa ja maitohappoa. Sen tehtävänä on katkaista sidokset kuolleiden ihosolujen väliltä edistääkseen ihohuokosten puhdistusta.

Tämän aineen muodostavat molekyylit ovat suurempia kuin muiden vastaavien tuotteiden molekyylit. Itse asiassa nämä molekyylit ovat kaksi kertaa isompia kuin glykolihapon. Tästä syystä se ei tunkeudu ihoon samalla intensiteetillä kuin muut hapot, mikä vähentää ärsytyksen todennäköisyyttä.

Herkkä tai akneen taipuvainen iho hyötyy tämän hapon käytöstä. Tällaisissa tapauksissa tarvitaan tuotteita, jotka ovat riittävän tehokkaita vaikuttamaan, mutta jotka eivät ole liian aggressiivisia.

Some figure
Mantelihappoa saadaan manteleista. Se on tunnettu kuorivista ominaisuuksistaan.

Lue myös: 9 vinkkiä päästäksesi eroon synnytyksen jälkeisistä tummista läikistä kainaloissa

Mantelihapon edut

Mantelihappo on yhdiste, joka on tarkoitettu hyperpigmentaation aiheuttamien ihon epätäydellisyyksien hoitoon. Näitä ovat muun muassa maksaläiskät, pisamat, melasma ja tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio.

Yksi tämän tuotteen tärkeimmistä ominaisuuksista on se, että se lisää ihon kiinteyttä ja joustavuutta. Tämä johtuu siitä, että se stimuloi kollageenin tuotantoa. Tämä todettiin vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa, joka julkaistiin Yhdysvaltain kansallisessa lääketieteellisessä kirjastossa.

Muita mantelihapon etuja ovat seuraavat:

  • Se on kuorii ihoa. Se poistaa kuolleet solut ja lian iholta, koska se toimii kemiallisena kuorintana.
  • Puhdistaa ihohuokosia. Tämä tuote pystyy tunkeutumaan syvälle huokosiin, mikä mahdollistaa niiden perusteellisen puhdistamisen. Mikään tuote ei sulje huokosia kokonaan, mutta mantelihappo auttaa peittämään ne erittäin hyvin.
  • Stimuloi solujen uusiutumista. Kuolleiden ihosolujen poistaminen stimuloi solujen uusiutumista. Tämä puolestaan ​​vähentää aknea ja auttaa häivyttämään hienoja juonteita.
  • Kirkastaa ihoa. Kun iho on kuorittu hyvin, se palauttaa ihon tasapainon ja näyttää kirkkaammalta.

Kuinka sitä käytetään?

Aluksi voit käyttää sitä kaksi tai kolme kertaa viikossa ensimmäisen kuukauden ajan. Sen jälkeen sitä voidaan käyttää joka päivä tai joka toinen päivä. Sitä tulisi levittää iholle yöksi ja se sopii hyvin muiden kosteuttavien ainesosien, kuten hyaluronihapon, kanssa.

Sinun on ensin pestävä kasvosi huolellisesti lämpimällä vedellä ja odotettava 20-30 minuuttia ennen mantelihapon levittämistä. Sitä tulee levittää kaikkialle kasvoihin, paitsi silmäympärysiholle, kaulalle ja rintakehälle. Sitä ei saa missään tapauksessa käyttää muiden AHA-perheen tuotteiden kanssa.

Aamulla on tarpeen levittää kosteusvoidetta ja aurinkovoidetta. Jälkimmäinen on välttämätöntä kuorivia happoja käytettäessä. Jos sitä ei käytetä päivittäin, kaikki yllä mainitut edut todennäköisesti menetetään.

Mantelihapon vasta-aiheet

Kuten kaikilla kosmeettisilla valmisteilla, myös mantelihapolla on vasta-aiheita. On parasta tehdä allergiatesti ennen sen sisällyttämistä päivittäiseen rutiiniin. Levitä vain hieman mantelihappoa käsivarteen, kyynärpäiden lähelle. Odota sitten 24 tuntia; jos sinulle ilmenee merkkejä ihoärsytyksestä, on parasta olla käyttämättä sitä.

Lue myös: Millainen on hyvä ihonhoitorutiini?

Tätä ainesosaa ei tule käyttää päivällä tai hyvin pitkiä aikoja, koska se voi saada aikaan vastakkaisen vaikutuksen ja aiheuttaa läiskiä kasvoille. Sen käyttöä ei suositella seuraavissa tapauksissa:

  • Raskaus
  • Imetys
  • Ihon haavaumat
  • Vahauksen jälkeen
  • Aktiivinen herpes
  • Yhdessä tretinoiinia sisältävien tuotteiden kanssa
  • Ruskettuneelle iholle
Some figure
Mantelihappoa tulee levittää vain yöksi. Lisäksi aurinkovoidetta tulee käyttää seuraavana päivänä ei-toivottujen vaikutusten välttämiseksi.

Viimeiset suositukset

Ei ole suositeltavaa käyttää mantelihappoa kemiallisen kuorinnan jälkeen, koska se voi vaurioittaa ihoa. Tällaisten toimenpiteiden jälkeen on parasta käyttää vain kosteusvoiteita, vaikka mantelihappo onkin käsikauppatuote ja sopii kaikille ihotyypeille.

On aina parasta neuvotella ihotautilääkärin kanssa ennen sen käyttöä. Lääkärilläsi voi olla ehdotuksia tai suosituksia, joita tulee noudattaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nardin, P., & Guterres, S. S. (1999). Alfa-hidroxiácidos: Aplicações cosméticas e dermatológicas. Caderno de farmácia. Porto Alegre, RS. Vol. 15, n. 1 (jan./dez. 1999), p. 7-14.
  • Wójcik A, Kubiak M, Rotsztejn H. Influence of azelaic and mandelic acid peels on sebum secretion in ageing women. Postepy Dermatol Alergol. 2013 Jun;30(3):140-5. doi: 10.5114/pdia.2013.35614. Epub 2013 Jun 20. PMID: 24278065; PMCID: PMC3834725.
  • Martire, A. C., & Guanaes, L. D. (2021). Avaliação da eficácia e segurança do ácido mandélico no tratamento da acne: uma revisão. Cadernos da Escola de Saúde, 21(1).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.