Logo image
Logo image

Hyaluronihapon hyödyt iholle

3 minuuttia
Hyaluronihappohoidoilla on monia hyötyjä, minkä vuoksi ne ovat kysytyimpiä kasvohoitoja nykypäivänä. Mitkä ovat hyaluronihapon hyödyt? Lue niistä tästä artikkelista!
Hyaluronihapon hyödyt iholle
Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2022

Hyaluronihappo on luonnollinen, läpinäkyvä komponentti, jota on kaikissa kehon kudoksissa, erityisesti ihossa. Sen tehtävänä on täyttää soluväliaine eri säikeiden välillä. Nuoressa ihossa sitä on suuria määriä, mutta ikääntyessämme se vähenee. Hyaluronihapon hyödyt ovat siis monet.

Hyaluronihaposta on tullut yksi suosituimpia vaikuttavia ainesosia ihon nuorennushoidoissa. Se edistää myös haavojen paranemista, kuten osoitetaan ROL of nursing -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkijat havaitsivat, että 80 % leesioista parani alle 11 viikossa.

Hyaluronihapon hyödyt iholle

Monissa tutkimuksissa on saatu vahvistusta hyaluronihapon hyödyistä iholle. International Journal of Biological Macromolecules -tiedelehdessä julkaistussa katsauksessa nostetaan esiin, että hyaluronihappo, joko yksin tai yhdessä lidokaiinin ja muiden tekijöiden kanssa, auttaa tekemään ihosta nuorekkaamman. Alla kerromme, mitkä ovat muut hyaluronihapon hyödyt iholle.

1. Kosteuttava

Hylauronihappo edistää ihon luontaista ja pysyvää kosteutusta, sillä se sitoo itseensä kosteutta ihon uloimmissa kerroksissa: orvaskedessä ja verinahassa. Tästä syystä sitä käytetään päivittäin kaikenlaisissa voiteissa, seerumeissa ja geeleissä.

Some figure
Hyaluronihappo on osa monien voiteiden koostumusta johtuen sen kosteuttavista ominaisuuksista.

2. Kiinteyttävä

Hyaluronihappo stimuloi kollageenituotantoa. Kollageeni on proteiini, joka kykenee uudistamaan kudoksia ja näin palauttamaan sekä ylläpitämään ajan saatossa menetettyä ihon kiinteyttä. Tällä tavoin ihokudoksia tukevat säikeet uudistuvat ja ihon ulkonäkö kohenee.

3. Solujen korjaaminen

Hyaluronihappoa käytetään myös paikallisesti haavojen ja painehaavojen parantamiseen. Se helpottaa ja edistää tätä ihon luontaista prosessia.

4. Ryppyjen silotus

Hyaluronihappo vähentää ryppyjä ja ilmejuonteita luomalla sellaisen ihonalaisen rakenteen, joka saa aikaan kiristävän vaikutuksen ihon syvimmissä kerroksissa johtuen sen kyvystä sitoa vettä.

Sitä käytetään täyteaineena kosmetiikassa tai infiltraatioissa silottamaan suoraan muun muassa sibeliusryppyjä ja nasolabiaalijuonteita.

Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että reseptivapaat hyaluronihappoa sisältävät ryppyvoiteet madalsivat ryppyjen syvyyttä huulten ja silmien ympärillä 10–20 % yli kolmen kuukauden mittaisella ajanjaksolla.

Lue lisää täältä: Mistä ihon reaktiivisuus johtuu ja miten sitä hoidetaan?

5. Hyaluronihapon hyödyt: pehmeys

Koska hyaluronihappo tuo kosteuttavia ominaisuuksia iholle, se tekee ihosta kosteutetun ja kiinteän; tämä näkyy sileämpänä ihona, joka on paljon pehmeämmän tuntuinen.

Some figure
Hyaluronihapon ominaisuudet auttavat myös parantamaan ihon rakennetta. Käytön jälkeen iho tuntuu pehmeämmältä.

6. Kasvojen harmonisointi

Infiltraatiossa hyaluronihappo sekoittuu dermiksen omaan hyaluronihappoon, mikä palauttaa ihon alkuperäisen volyymin. Ulkoista hyaluronihappoa pistettäessä ihon hyaluronihappo- ja kollageenisynteesi käynnistyvät uudelleen, millä on kudoksia kohottava vaikutus.

Näiden toimenpiteiden tarkoituksena on palauttaa kasvojen harmonia, joten sitä laitetaan poskipäiden alueelle, uurteiden yläkolmannekseen, leukaan ja leukalinjaan.

Lisäksi sitä käytetään huulten ja poskipäiden täyttämiseen ja rajaamiseen sekä silottamaan otsaa ja ihojälkiä. Jotkut käyttävät sitä pahojen aknearpien ja muiden iho-ongelmien vähentämiseen.

7. Hyaluronihapon hyödyt kasvohoidoissa

Se sopii ihanteellisesti ylläpitämään ihon kiinteyttä, volyymiä, sileyttä ja kosteustasapainoa kasvohoidoissa. Sitä käytetään joidenkin kosmetiikkatuotteiden ainesosana johtuen sen kosteuttavista ominaisuuksista.

Lue myös tämä artikkeli: Kuinka parantaa ihon kuntoa vaihdevuosien aikana?

8. Hyaluronihapon hyödyt: volyymin antaminen

Tällä tarkoitetaan hyaluronihapon kykyä parantaa huulten muotoa annettaessa noin 1 ml:n infiltraatioita kumpaankin huuleen. Asiantuntijat käyttävät sitä antaakseen volyymia huuliin tai rajatakseen ne.

Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että ihmiset sietävät hyvin hyaluronihappoa sisältävää täyteainetta, joten se on tehokas ja kestää pitkään huulten korostamisen jälkeen.

9. Kimmoisuus

Noin puolet kehon hyaluronihaposta on ihossa, jossa se sitoo vettä ylläpitääkseen kosteustasapainoa. Tästä syystä hyaluronihapon antaminen auttaa pitämään ihon terveenä ja kimmoisana.

10. Nuorennus

Ikääntymisen merkkien ehkäisemiseksi ei ole mitään poppakonsteja, mutta hyaluronihappoa käytetään yleisesti ryppyjen ja muiden ikääntymisen merkkien häivyttämiseen.

Etsi ammattilainen, joka osaa hyödyntää hyaluronihappoa parhaalla tavalla

Hyaluronihapolla on siis mahtavia hyötyjä ihonhoidossa. Sinun on kuitenkin käännyttävä ihotautilääkärin tai kosmetologin puoleen ennen sen käyttöä, erityisesti jos sinulla on ihosairauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bukhari, S. N. A., Roswandi, N. L., Waqas, M., Habib, H., Hussain, F., Khan, S., … Hussain, Z. (2018, December 1). Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. International Journal of Biological Macromolecules. Elsevier B.V. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188
  • Jegasothy, S. M., Zabolotniaia, V., & Bielfeldt, S. (2014). Efficacy of a new topical nano-hyaluronic acid in humans. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology7(3), 27–29.
  • Yazdanparast T, Samadi A, Hasanzadeh H, Nasrollahi SA, Firooz A, Kashani MN. Assessment of the Efficacy and Safety of Hyaluronic Acid Gel Injection in the Restoration of Fullness of the Upper Lips. J Cutan Aesthet Surg. 2017;10(2):101‐105. doi:10.4103/JCAS.JCAS_115_16
  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-Endocrinology. Landes Bioscience. https://doi.org/10.4161/derm.21923
  • Neuman, M. G., Nanau, R. M., Oruña-Sanchez, L., & Coto, G. (2015). Hyaluronic acid and wound healing. Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences18(1), 53–60. https://doi.org/10.18433/j3k89d
  • Price, R. D., Berry, M. G., & Navsaria, H. A. (2007, October). Hyaluronic acid: the scientific and clinical evidence. Journal of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery. https://doi.org/10.1016/j.bjps.2007.03.005

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.