Logo image
Logo image

Millainen on hyvä ihonhoitorutiini?

3 minuuttia
Ihonhoitorutiinin tavoitteena on pitää iho terveenä ja puhtaana epätäydellisyyksistä. Mistä rutiini koostuu? Mitä sen pitäisi sisältää? Tässä artikkelissa kerromme sen!
Millainen on hyvä ihonhoitorutiini?
Viimeisin päivitys: 03 toukokuuta, 2022

Useimmat ihmiset ovat huolissaan ihonsa kunnosta sekä ihonhoidosta, mutta yleensä ihonhoitorutiinin ylläpitäminen on melko haastavaa. Näin ollen tarvitsemme tuotteita, joilla on erityisiä ominaisuuksia, jotka yksinkertaistavat ihonhoitoa. Tässä artikkelissa kerromme, millainen on hyvä ihonhoitorutiini.

On tärkeää ottaa myös muut ihon kuntoon vaikuttavat tekijät. Mitkä tekijät aiheuttavat ihovaurioita? Miksi kosmeettisten rutiinien noudattaminen on niin tärkeää?

Ihovaurioita aiheuttavat tekijät

Iho altistuu päivittäin useille tekijöille, jotka voivat aiheuttaa ihovaurioita. Ajan myötä nämä tekijät vaikuttavat jopa ikääntymisen merkkien ilmaantumiseen. Dermato-Endocrinology -julkaisun mukaan näitä tekijöitä ovat:

  • Auringonvalo ja sininen valo elektronisten laitteiden näytöistä. Molemmat liittyvät finnien ja muiden epäpuhtauksien esiintymiseen.
  • Tupakanpoltto. Tämä voi muuttaa ihon sävyä kohti harmahtavaa väriä.
  • Vähäinen lepo. Lepo liittyy tummien silmänalusten esiintymiseen, turvonneisiin silmänalusiin ja kasvojen kalpeuteen.
  • Stressi vaikuttaa ihon sävyyn, pahentaa ihosairauksia ja edistää ennenaikaista ikääntymistä.
  • Äärimmäiset lämpötilat aiheuttavat muutoksia ihon luonnollisten öljyjen tuotannossa, mikä lisää kuivuutta.
  • Saasteet tukkivat huokosia ja aiheuttavat oksidatiivista stressiä, joka ilmenee ryppyinä ja epäpuhtauksina.
Some figure
Auringolle altistuminen, tupakointi, stressi ja muut tekijät voivat aiheuttaa ihovaurioita.

Ihonhoitorutiini: vähemmän on enemmän

On hyvä pitää mielessä, että “vähemmän on enemmän” -filosofia pätee myös ihonhoitorutiiniin. Mitä yksinkertaisempi ihonhoitorutiini on, sitä helpompaa on sen ylläpitäminen.

Toisaalta liian monien tuotteiden käyttö voi lisätä ihon herkkyyttä tai allergioiden riskiä. Parasta on valita oikeanlaisia tuotteita ihon ominaisuuksien ja sen tarpeiden mukaan. Jos olet epävarma, ota yhteyttä ihotautilääkäriin.

Ihonhoitorutiinin vaiheet

Ihonhoitorutiinin tavoitteena on edistää ihon terveyttä ja samalla vähentää ikääntymisen merkkejä. Tämän vuoksi ihonhoitorutiinin tulisi sisältää kolme perusvaihetta, joita voidaan soveltaa päivän aikana.

Ota tämä ihonhoitorutiini osaksi päivääsi!

1. Puhdistus

Ihannetapauksessa sinun tulisi puhdistaa iho aamulla ja illalla. Voit käyttää erityisesti herkälle tai rasvaiselle iholle tarkoitettua puhdistusvoidetta tai misellivettä. Käytä tuotetta, jonka koostumus sopii omalle ihotyypillesi (geeli, vesi, maito jne.). Voit käyttää tarvittaessa vanulappua tai yksinkertaisesti sormenpäitä aiheuttamatta liikaa kitkaa iholle.

Some figure
Voit käyttää ihon puhdistamiseen tuotteita, kuten voiteita ja misellivettä.

Lue myös: 8 ihonhoitovinkkiä vaihdevuosiin

2. Kosteuttaminen

Puhdistuksen jälkeen iho tulee kosteuttaa. Tämä vaihe on olennainen osa ihonhoitorutiinia, koska ihon tulee olla hyvin kosteutettu, jotta se voi ylläpitää suojatoimintonsa ja kimmoisuutensa. Tämä vaihe tulee mukauttaa ihon tarpeisiin sen erityispiirteiden mukaan.

Tämän jälkeen voit käyttää C-vitamiinia tai hyaluronihappoa sisältäviä voiteita, kuten vuoden 2014  The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology julkaisu osoittaa. Ennen näiden voiteiden levittämistä sinun on muistettava puhdistaa iho huolellisesti.

3. Aurinkosuoja

Aurinkosuojan käyttäminen on erittäin tärkeää, jotta voidaan välttää kudosvauriot, ärsyttävät maksaläiskät tai ihon ennenaikainen ikääntyminen. Kenenkään ei pitäisi lähteä kotoa levittämättä ensin iholle aurinkovoidetta, jonka SPF on vähintään 30.

Auringolle altistuminen on yksi ihoa eniten heikentävistä tekijöistä. Siksi on tärkeää suojella ihoa varhaisesta iästä lähtien.

Muita suosituksia ihonhoitorutiiniin liittyen

On muitakin yksinkertaisia ​​toimenpiteitä, jotka täydentävät ihonhoitorutiinin perusvaiheita. Sinun on erityisesti kiinnitettävä huomiota ihonhoitoon ennen nukkumaanmenoa. Suosittelemme kasvojen puhdistusta lian sekä mahdollisten meikkijäämien pudistamiseksi iholta.

Puhdistuksen jälkeen seuraava askel on lisätä retinolia tai AHA:ta (alfahydroksihappoja) sisältävää tuotetta, jolla on lievästi kuoriva vaikutus. Se voi olla myös tuote, joka sisältää antioksidantteja (kuten C-vitamiini).

Some figure
Yövoide voi täydentää ihonhoitorutiinia ja pitää ihon nuorena sekä suojattuna.

Lue myös: Ihonhoito ja ihon terveys: totuudet ja myytit

Viikottainen kuorinta

Seuraavaksi, jotta iho ei aiheuta aggressioita, ihanteellisinta olisi kuoria iho 7-14 päivän välein.

Kaiken kaikkiaan tämän hoidon tarkoituksena on päästä eroon kuolleista ihosoluista, jotka eivät poistu luonnollisesti. Kuorinnan jälkeen on hyvä käyttää naamiota, jolla on ravitseva tai rauhoittava vaikutus.

Vuosittainen dermatologinen tarkastus

Lopuksi on tärkeää käydä vuosittain ihotautilääkärin tarkastuksessa, jotta nevus, maksaläiskät tai muut mahdolliset ihosairaudet voidaan havaita ajoissa. Sanomattakin on selvää, että ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat myös tärkeitä.

Paras ihonhoitorutiini on sellainen, joka säilyttää ihon hyvässä kunnossa, säilyttää tehokkaan kosteutuksen ja suojaa ihoa ulkoisilta vaikutuksilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Vierkötter A, Krutmann J. Environmental influences on skin aging and ethnic-specific manifestations. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):227–231. doi:10.4161/derm.19858
  • Jegasothy SM, Zabolotniaia V, Bielfeldt S. Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(3):27–29.
  • Mukhopadhyay P. Cleansers and their role in various dermatological disorders. Indian J Dermatol. 2011;56(1):2–6. doi:10.4103/0019-5154.77542
  • Gabros S, Zito PM. Sunscreens And Photoprotection. [Updated 2019 Dec 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.