Logo image
Logo image

3 hoitoa, jotka auttavat vähentämään maksaläiskiä

3 minuuttia
Jotta maksaläiskistä voisi päästä täysin eroon, saatetaan tarvita asiantuntevaa hoitoa. Maksaläiskien ilmenemistä voidaan kuitenkin vähentää joidenkin luonnollisten ainesten avustuksella.
3 hoitoa, jotka auttavat vähentämään maksaläiskiä
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On vaikeaa sanoa, onko ihmisten tietoisuus auringon aiheuttamista vaikutuksista iholle lisääntynyt vuosien saatossa vai ei. On kuitenkin selvää, että auringon iholle aiheuttamat vahingot ovat muuttuneet vakavammiksi. Maksaläiskät ovat yksi auringonsäteiden aiheuttama vaikutus, joka näkyy iholla, ja niistä voikin muodostua todellinen esteettinen ongelma. Tässä artikkelissa esittelemme kolme hoitoa, jotka auttavat vähentämään maksaläiskiä.

Mitä maksaläiskät ovat?

Some figure

Maksaläiskiä syntyy useimmiten kasvojen iholle ja ne ilmenevät iholla ruskeina läikkinä. Auringolle altistumisen lisäksi hormonaaliset häiriöt ovat yleinen maksaläiskien aiheuttaja. Näin on etenkin raskauden aikana, kuten vahvistetaan Meksikon yleissairaalan tekemässä tutkimuksessa.

On hyvä huomioida, että maksaläiskät ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä ja ne ovat usein näkyvämpiä heillä, joilla on vaaleampi ihonsävy. Maksaläiskien ainoita oireita ovat siis etenkin kasvojen alueella ilmenevät ruskea läikät.

Tänä päivänä maksaläiskien hoitoon käytetään erilaisia voiteita, laserhoitoa tai kuorintahoitoja. Näin osoitetaan Meksikon yleissairaalan dermatologian laitoksen tekemässä selvityksessä.

3 hoitoa vähentämään maksaläiskiä

1. Hoito reseptilääkkeiden avulla

Lääkitys on yleensä ensimmäinen vaihtoehto maksaläiskien hoitoon. Ihotautilääkäri määrää usein hoitavaa kasvovoidetta, jonka tarkoituksena on vähentää maksaläiskien ilmenemistä.

Tällainen lääkinnällinen kasvovoide sisältää yleensä kemiallista yhdistettä nimeltä hydrokinoni. Sitä voi olla myös geelin tai emulsion muodossa.

Hydrokinoni toimii vastaiskuna maksaläiskille, sillä se estää melaniinin kemiallista prosessia. Melaniini antaa iholle tummemman pigmentin.

Some figure

Muita ihon tummia läikkiä ja laikkuja voidaan yrittää vaalentaa mm. seuraavilla yhdisteillä:

2. Asiantuntijuutta vaativat toimenpiteet

Asiantuntijuutta vaativat toimenpiteet ovat kaikista tehokkaimpia hoitokeinoja maksaläiskiin, mutta samalla ihoa hankaavia ja ärsyttäviä. Niitä pidetään yleensä viimeisenä keinona, sillä ne ovat usein melko hintavia.

Yleisimpiä toimenpiteitä ovat:

 • Kemiallinen kuorinta. Tämä hoitomuoto uudistaa ihon uloimpia kerroksia, joissa maksaläiskiä esiintyy. Kemiallisessa kuorinnassa iholle levitetään kemiallista ainetta (esimerkiksi glykolihappoa), mikä aiheuttaa iholla hieman polttelua. Kun iho kuoriutuu, alta paljastuu uutta, tervettä ihoa.
 • Mikrodermabraasio tai dermabraasio. Ramathibodin sairaalan tekemässä tutkimuksessa dermabraasio on asiantuntijuutta vaativa toimenpide, jossa hyödynnetään huipputeknistä laitteistoa poistamaan ihon pintapuoliset kerrokset, minkä ansiosta potilaan iholle ei jää merkkiäkään maksaläiskistä. Mikrodermabraasiossa käytetään ihon kuorintaan timanttikiteitä poistamaan kuolleita ihosoluja.

Molemmat hoitomuodot vaativat asiantuntijan mukaan useamman hoitokerran (tavallisesti noin viisi kertaa) kahden tai neljän viikon välein.

 • Laserhoidot. Myös laserhoidossa ihosta poistetaan vahingoittunut ihokerros. Laserhoitoja pidetään kaikista tehokkaimpina hoitomuotoina, mutta myös kaikista kalliimpina. Yleisesti ottaen vaaditaan 4-6 hoitokertaa, minkä jälkeen voidaan huomata maksaläiskien merkittävä vähentyminen tai jopa niiden katoaminen kokonaan.

3. Kotitekoiset ja luonnolliset hoitokeinot

On olemassa myös monia suositeltuja kotitekoisia hoitokeinoja vähentämään maksaläiskiä. Luonnollisten raaka-aineiden käyttö auttaa vaalentamaan tummia maksaläiskiä. Ei ole kuitenkaan tieteellisesti todistettu, ovatko nämä luonnolliset hoitokeinot tehokkaita vai ei.

Seuraavaksi muutama kotitekoinen hoito maksaläiskille.

Some figure

Voide munanvalkuaisesta ja black balm -voiteesta

Ainekset

 • 1 kananmunan valkuainen. Intian Puducherryn Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research -laitoksella tehdyn selvityksen mukaan kananmunan valkuaista käytetään valkaisevana tekijänä. Sen tehokkuudesta on vasta vähän todisteita.
 • 4 pisaraa black balm -voidetta.

Valmistus

 • Sekoita molemmat ainekset hyvin toisiinsa ja levitä voidetta maksaläiskien peittämälle iholle aamuin illoin.

Hunajasta ja sitruunasta valmistettu kasvonaamio

Ainekset

 • 3 rkl maitoa
 • 4 rkl hunajaa
 • 2 rkl sitruunamehua. Alankomaissa Leidenin yliopiston lääketieteellisessä keskuksessa tehdyn tutkimuksen mukaan sitruuna toimii valkaisevana tekijänä. Aiheeseen liittyen on kuitenkin olemassa vasta vähän todisteita.

Valmistus

 • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja levitä voidetta kasvoille.
 • Anna naamion olla 20 minuutin ajan, minkä jälkeen poistat sen lämmintä vettä käyttäen.
 • Toista hoito kaksi – kolme kertaa viikossa.

On hyvä muistaa, että edellä mainitut hoidot auttavat vähentämään maksaläiskiä, mutta eivät välttämättä poista ongelmaa täysin.

Jotta nämä hoidot olisivat tarpeeksi tehokkaita, suosittelemme yhdistämään niitä hoitoihin, jotka auttavat saavuttamaan hormonaalisen tasapainon. Näin voidaan mahdollisesti ehkäistä maksaläiskien uudelleen ilmenemistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Melasma. (n.d.).
  aad.org/public/diseases/color-problems/melasma
 • Rajaratnam R., et al. (2010). Interventions for melasma. DOI:
  10.1002/14651858.CD003583.pub2
 • Shankar, K., Godse, K., Aurangabadkar, S., Lahiri, K., Mysore, V., Ganjoo, A., Vedamurty, M., Kohli, M., Sharad, J., Kadhe, G., Ahirrao, P., Narayanan, V., … Motlekar, S. A. (2014). Evidence-based treatment for melasma: expert opinion and a review. Dermatology and therapy, 4(2), 165-86.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4257945/
 • Sarma, N., Chakraborty, S., Poojary, S. A., Rathi, S., Kumaran, S., Nirmal, B., Felicita, J., Sarkar, R., Jaiswal, P., D’Souza, P., Donthula, N., Sethi, S., Ailawadi, P., … Joseph, B. (2017). Evidence-based Review, Grade of Recommendation, and Suggested Treatment Recommendations for Melasma. Indian dermatology online journal, 8(6), 406-442.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707834/
 • Gupta, A. K., Gover, M. D., Nouri, K., & Taylor, S. (2006, December). The treatment of melasma: A review of clinical trials. Journal of the American Academy of Dermatology.
  https://doi.org/10.1016/j.jaad.2006.02.009
 • Rajaratnam, R., Halpern, J., Salim, A., & Emmett, C. (2010). Interventions for melasma. In R. Rajaratnam (Ed.), Cochrane Database of Systematic Reviews. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd.
  https://doi.org/10.1002/14651858.CD003583.pub2

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.