Logo image
Logo image

Pidä mielessä nämä asiat, jos ryhdyt dieetille

3 minuuttia
Etsitkö vinkkejä dieettiä varten? Ensinnäkin muista, että mitään dieettiä ei tulisi ajatella rangaistuksen muotona, vaan pikemminkin askeleena terveempään ja onnellisempaan versioon omasta itsestäsi. Jatka siis lukemista ja kuulet aiheesta lisää!
Pidä mielessä nämä asiat, jos ryhdyt dieetille
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Haluatko löytää sellaisen dieetin, joka todella toimii? Jatka sitten lukemista, sillä nyt annamme parhaat vinkit tätä dieetille alkamiseen liittyen!

Kuinka dieetille kannattaa ryhtyä?

Nämä ohjeet ovat avuksi terveellisen dieetin täydentämiseksi, ja ne tekevät uudesta ruokavaliosta paljon käytännöllisemmän kuin menneisyydessäsi kokeilemasi vaihtoehdot.

Kun päätät ryhtyä dieetille, ja kun haluat tehdä siitä todella toimivan, muista ehdottomasti seuraavat perusohjeet – näin teet haluamasi muutoksen terveellisemmin ja tehokkaammin!

1. Vakuuta itsesi siitä, että dieetille kannattaa ryhtyä

Et ehkä varsinaisesti usko, että sinun tarvitsisi ryhtyä dieetille, mutta haluaisit kyllä pudottaa muutaman kilon tai ainakin tuntea olosi paremmaksi.

Muista, että tulet noudattamaan dieettiäsi vain siten, että olet siitä todella vakuuttunut – tämä on yksi avainasioista, jos haluat menestystä.

Pidä siis mielessä, että tulee määrittää ne syyt joiden vuoksi ryhdyt kyseiselle dieetille, ja paras tapa tehdä tämä on rustata lista kaikista miinuksista ja plussista.

2. Keskity ennen ja jälkeen -näkökulmaan

Some figure

Jos painon vähentäminen on hidasta, voi olla vaikeaa määrittää, onko mitään muutoksia todella tapahtunut.

Tämän vuoksi kannattaakin ottaa kuvia. Näin voit paremmin visualisoida etenevän painonpudotuksen sekä pitää itsesi motivoituneena.

3. Määrittele tavoitteesi dieetille selkeästi

On hyvin tärkeää olla selkeä sitä koskien, mitä haluat dieetilläsi saavuttaa. Jos haluat saada esimerkiksi vahvemmat lihakset, sinun tulee valita sellainen dieetti, jossa on runsaasti proteiinia.

Paras tapa estää lannistunutta oloa on olla realistinen tavoitteiden suhteen sekä aina pyrkiä niitä kohden terveellisellä tavalla.

4. Älä syö aina samoja ruokia

Some figure

Tulet kyllästymään, jos syöt aina samoja ruokia. Terveellisen ruokavalion ei tarvitse olla tylsää!

Dieetillä olo voi olla erinomainen mahdollisuus käyttää hyväksi uudet reseptit, joiden avulla voit tehdä kokeiluja kaiken tyyppisten hedelmien ja kasvisten kanssa, kuten myös muiden tuotteiden.

Vapauta siis mielikuvituksesi, ja etsi terveellisiä ja vain vähän kaloreita sisältäviä reseptejä!

5. Ole tietoinen itsesi huijaamisesta

Sinun tulee olla tarkkana niiden aikojen kanssa, jolloin annat itsesi “langeta” dieetillä ollessasi, sillä muuten päädyt pilaamaan kaikki vaivannäkösi hedelmät.

Salli itsellesi makeisia kohtuullisissa määrin kerran viikossa. Kiinnitä huomiota siihen, kuinka paljon ja kuinka usein syöt epäterveellisiä ruokia.

6. Pureskele ruokasi hitaasti

Some figure

Ruoan pureskeleminen hitaasti mahdollistaa sen, että tunnet olosi täydeksi ja tyydyttyneeksi tehokkaammin seuraavaan ateriaan asti.

Aivot tarvitsevat noin 20 minuuttia sen merkin lähettämiseksi, että olet täynnä. Jos syöt nopeammin, tämä tarkoittaa, että tulet syömään enemmän lyhyessä ajassa, ja voit jopa syödä itsesi ähkyyn asti.

Yritä antaa itsellesi kymmenen minuuttia lisää, jotta voisit nauttia jokaisen aterian siten, että aikaa on hyvin. On tärkeää olla tekemättä mitään muuta kun syöt, jotta voisit keskittyä ruokaasi sekä estää halua syödä vielä jotakin muuta.

7. Älä mene ruokakauppaan nälkäisenä

Pahin asia, jonka voit ruoan ostamista koskien tehdä, on lähteä kaupoille nälkäisenä. Tällöin on helppoa joutua ansaan ja ostaa se ensimmäinen tuote, joka tuntuu hyvältä, ja tämä on tyypillisesti melko epäterveellinen vaihtoehto.

Yritä siis tehdä ensin ostoslista, ja syö aina ennen kuin lähdet kauppaan. Näin voit tehdä olostasi dieetillä rentoutuneemman sekä estää kiusausta syödä paljon.

8. Muista, että ei ole sellaista asiaa kuin ihmedieetti

Some figure

Jokainen on varmasti kuullut sellaisista ihmeellisen tehokkaista dieeteistä, joiden avulla painon vähentäminen käy käden känteessä.

Ikävä kyllä nämä dieetit eivät toimi keskipitkällä eivätkä pitkällä aikavälillä, sillä se saavat kehon menettämään lihasmassaa ja nesteitä. Näitä dieettejä kokeilemalla voit saada aikaiseksi jopa painon lisääntymisen tai vahingoittaa terveyttäsi.

9. Kiinnitä huomiota aamiaiseesi

Aamiainen on se kaikkein tärkein ateria päivässä, joten pidä mielessä sitä koskevat tottumuksesi.

Tämän aterian tulisi sisältää ainakin 20 % niistä kaloreista, jotka tarvitset koko päivän ajaksi.

Muista, että aamiainen antaa myös kehollesi energiaa loppupäivän ajaksi, ja sitä ei tulisi koskaan jättää väliin.

Eräitä suositelluista tuotteista ovat seuraavat:

  • maitotuotteet (maito, jogurtti, juusto, voi)
  • hedelmät
  • kinkku
  • viljat ja leseet
  • mehu
  • kahvi, tee tai kuuma kaakao

10. Runsas veden juominen on tärkeää dieetille

Some figure

Runsas vedenjuonti päivän mittaan on erittäin tärkeä asia. Muista, että tämä tapa auttaa ruoansulatuksesi järjestelmää toimimaan kunnolla.

Suositeltu määrä vettä, joka päivän aikana tulisi saada, on 1,5-2 litraa, ja tämä sisältää pelkän veden, haudukkeet ja jopa kasvisliemen.

Muista, että tee on erinomainen antioksidantti, sillä kasveissa on flavonoideja. Tämä tarkoittaa sitä, että haudukkeet voivat todella auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan keskittymistäsi.

Onko omana tavoitteenasi onnistunut dieetti – sellainen, joka todella tehoaa? Jos haluat tehdä tämän muutoksen terveellisesti, pidä mielessäsi nämä kymmenen perusneuvoa, joiden avulla toteutat dieetin parhain tuloksin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.