Pidä huolta maksasta näillä 8 ruoalla

Pitääksesi huolen maksasi terveydestä sinun tulee sisällyttää ruokavalioosi ruokia, jotka auttavat maksaasi puhdistamaan liiat myrkyt ja vähentämään sen työtaakkaa. Opi lisää tästä artikkelista! 
Pidä huolta maksasta näillä 8 ruoalla
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Maksasi on yksi erityiselimistäsi. Sillä on erittäin tärkeä rooli kehosi kokonaisterveydelle, joten pidä huolta maksasta parhaasi mukaan.

Maksasi toimii yhdessä sappirakkosi kanssa auttaakseen ruoansulatusprosessejasi. Se myös poistaa myrkkyjä, jotka matkaavat läpi verenkiertosi.

Lisäksi se keskeyttää tiettyjen hormonien tuotannon. Maksasi on myös avainasemassa tiettyjen välttämättömien ravinteiden varastoinnissa ja käytössä.

Kuitenkin aivan kuin muutkin järjestelmät kehossasi, sillä voi alkaa olla ongelmia ja sairauksia. Nämä estävät sitä toimimasta optimaalisella tavalla.

Tuloksena tämä aiheuttaa sarjan negatiivisia reaktioita. Mikäli niitä ei kontrolloida, ne voivat vaikuttaa elämänlaatuusi.

Onneksi useat näistä ongelmista voidaan välttää vain vaihtamalla päivittäisiä tapojasi ja ruokavaliotasi.

Ruoat, jotka pitävät huolta maksasta

On olemassa useita ruokia, joiden ominaisuudet tukevat maksasi toimintaa. Nämä ehkäisevät vakavien sairauksien kehittymistä.

Tässä artikkelissa haluamme jakaa parhaat 8. Älä epäröi alkaa syödä niitä enemmän!

1. Valkosipuli

pidä huolta maksasta syömällä valkosipulia

Valkosipuli on yksi niistä ruoista, jotka voivat auttaa parantamaan maksasi toimintaa. Tämä pätee etenkin silloin, kun sinulla on myrkkyjen kerääntymä.

 • Sillä on antioksidanttisia ja tulehdusta lievittäviä aineksia. Nämä tukevat veresi myrkkyjenpoistoprosessia vähentääkseen ylikuormitusta.
 • Tämä käyttää välttämätöntä aminohappoa, arginiinia. Sen vaikutukset rentouttavat verisuonesi. Se myös vähentää tämän elimen painetta.
 • Lisäksi se antaa sinulle merkittävät annokset B6- ja C-vitamiineja. Nämä ovat kaksi välttämätöntä ravinnetta, jotka vähentävät solujen vaurioita ja kolesterolin kerääntymistä.

2. Oliiviöljy

Oliiviöljy on yksi “superruoista” joka auttaa parantamaan useita terveytesi puolia.

 • Se sisältää Omega-3 -rasvahappoja ja E-vitamiinia. Kummatkin näistä ovat välttämättömiä jäänteiden poistamiseen maksastasi. Ne myös estävät solujen hapettumista.
 • Sen syöminen maltillisesti kontrolloi kolesteroliasi. Lisäksi se nopeuttaa aineenvaihduntaasi poistaakseen liiallista rasvaa.

3. Vihreä tee

vihreä tee ja maksa

Vihreä tee on terveellinen juoma, joka edistää hyvää maksan toimintaa. Se tekee tämän kiitos sen korkean pitoisuuden antioksidantteja, jotka tunnetaan katekiineina.

Nämä ainekset kuuluvat flavonoideina tunnettuun ryhmään. Sen jälkeen, kun ne ovat sulautuneet, ne auttavat suojaamaan kudoksia myrkyllisiltä vapailta radikaaleilta.

4. Greippi

Greipit eivät erotu vain niiden suuren C-vitamiinimäärän takia. Ne myös erottuvat kiitos niiden glutationipitoisuuden.

Tätä ainesta tuotetaan luonnollisesti maksassasi. Lisäksi sitä käytetään useissa tärkeissä kehosi prosesseissa, kuten kudostesi korjaamisessa. 

Jokainen greippi voi tarjota sinulle jopa 70 mg glutationia. Se on erittäin hyvä stimuloimaan entsyymejäsi tässä myrkkyjenpoistoprosessissa.

5. Omenat

punaiset omenat

Tämä herkullinen hedelmä sisältää runsaat määrät pektiiniä. Tämä on eräänlainen luonnollinen kuitu, joka auttaa tukemaan ruoansulatustasi ja pääsemään eroon myrkyistä. 

 • Lisäksi sen syöminen auttaa säätelemään veresi pH-tasoja.
 • Sillä on myös suojaava vaikutus myrkkyjäämiä vastaan, jotka kertyvät tähän elimeen.

6. Sitruuna

Sitruunan korkea C-vitamiinipitoisuus tekee siitä mahtavan liittolaisen maksasi terveydestä huolehtimiseen ja sen parantamiseen. 

 • Tämä antioksidantti auttaa muuttamaan myrkyt yhdisteiksi, jotka liukenevat helposti veteen. Tämä tekee niistä helpompaa päästä eroon myöhemmin.
 • Se myös tukee rasvojen pilkkoutumisprosessia ja tukee kolesterolisi kontrollointia.

7. Avokadot

avokadot

Avokado on mahtava hedelmä. Kiitos niiden korkean ravinnepitoisuuden, ne voivat auttaa parantamaan sydämesi, ruoansulatuksesi ja maksasi terveyttä. 

 • Se sisältää korkeita määriä glutationia.
 • Se tarjoaa sinulle tärkeät määrät C- ja E-vitamiinia. Nämä ovat kaksi tehokasta antioksidanttia, jotka vastustavat vapaiden radikaalien aiheuttamia vahinkoja.
 • Se sisältää välttämättömiä rasvahappoja. Nämä ovat välttämättömiä säätelemään tulehdusta ja kolesterolitasojasi.

8. Pähkinät

Pähkinät ovat L-arginiinin lähde. Tämä on välttämätön aminohappo, joka auttaa sinua hajottamaan maksassasi varastoituneet myrkylliset jäämät. 

 • Tämä aines, kiitos sen ravintokuidun ja Omega-3 -rasvahappojen, auttaa sinua kontrolloimaan liiallista tulehdusta kudoksissasi ja stimuloi puhdistusprosessia.
 • Sen säännöllinen käyttö auttaa kontrolloimaan mielitekoja ja kontrolloi huonoa (LDL) kolesteroliasi.

Oletko huolissasi maksasi terveydestä? Varmista, että syöt enemmän yllä mainitsemiamme ruokia. Pidä huolta maksasta myös noudattamalla tasapainoista ruokavaliota, juomalla runsaasti vettä sekä harrastamalla liikuntaa. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.