Logo image
Logo image

Philematologia - suutelemisen tiede

2 minuuttia
Philematologia, eli tieteenala, joka tutkii suutelemista, on havainnut että ihmiset eivät ole ainoa laji, joka nauttii suutelemisesta. Myös muut lajit, kuten bonobo-apinat, tekevät sitä! Tänään kerromme sinulle lisää tästä kiehtovasta suutelemisen tutkimiseen keskittyvästä tieteenalasta.
Philematologia - suutelemisen tiede
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Monet ihmiset nauttivat suutelemisesta. Lähes kaikissa kulttuureissa suuteleminen on tapa osoittaa rakkautta ja kiintymystä. Se on niin yksinkertainen teko ja samalla niin monimutkainen, että sille on omistettu kokonainen tieteenala. Tässä artikkelissa tutkimme tarkemmin mitä on philematologia: suutelemisen tiede.

Philematologia ei ole tieteenala, joka tutkii vain suutelemista. Se tutkii myös sitä, millaisia ​​reaktioita suuteleminen aiheuttaa koko kehossamme.

Philematologia tutkii mitä hormoneja vapautuu elimistöön, mitä tunteita koemme suudellessamme ja jopa mitä hyötyä suutelemisesta on terveydellemme. Asiantuntijat arvioivat, että suuteleminen on ollut hyvin tyypillinen sosiaalinen ele ihmisten keskuudessa jo ennen vuotta 2 500 eaa.

On olemassa monia erilaisia ​​tapoja suudella ja tämä tieteenala on paljastanut monia mielenkiintoisia faktoja suutelemisesta. Tässä artikkelissa selitämme mistä philematologia koostuu, ja paljastamme myös mielenkiintoisia faktoja suutelemisesta.

Mitä philematologia on paljastanut suutelemisesta?

Philematologia ei tutki vain suutelemista. Se etsii syitä siihen miksi ihmiset suutelevat, tutkivat tämän eleen historiaa ja sen kulttuurista merkitystä. Samoin se luokittelee erityyppiset suudelmat ja fyysiset sekä psyykkiset reaktiot.

Philematologia tutkii sitäkin, esiintyykö suutelemisen kaltaista käyttäytymistä muilla eläinlajeilla kuin ihmisillä. Kaikkien tehtyjen tutkimusten ansiosta tiedämme, että myös monet muut eläimet suutelevat. Esimerkiksi norsut tai bonobo-apinat, vaikkakin hieman eri tavalla.

Totuus on, että suutelemisen syy ei ole kovin tunnettu. Suutelu ilmaisee jokaisessa kulttuurissa eri asioita rakkaudesta ja intohimosta yksinkertaiseen ystävyyteen tai kiintymykseen. Sitä käytetään myös tervehdyksenä, rituaalina tai ilmaisemaan kunnioitusta jotakuta kohtaan.

Kaikki nämä yhteydet tekevät philematologia vieläkin mielenkiintoisemman. Tällä hetkellä yksi tämän tieteen teorioista on, että suuteleminen auttaa meitä löytämään oikean kumppanin. Ajatuksena on, että syljessä olevat tietyt kemialliset aineet lisäävät tai vähentävät ihmisten välistä vetovoimaa.

Some figure
Suuteleminen ja sen merkitys on kulttuurisidonnainen asia.

Mitä philematologia sanoo hormoneista?

Pennsylvanian yliopistossa tehty tutkimus paljasti suutelemisen aikaansaamat reaktiot. Tutkimuksessa kävi ilmi, että aivoissa tapahtuu sarja kemiallisia muutoksia, jotka johtavat eri hormonien vapautumiseen.

Suuteleminen alentaa kortisolitasoja. Tämä hormoni liittyy läheisimmin stressin tunteeseen. Lisäksi suuteleminen aiheuttaa testosteronin vapautumista, joka on vastuussa seksuaalisen halun lisäämisestä molemmilla sukupuolilla.

Samoin dopamiinin ja oksitosiinin pitoisuus veressä kasvaa. Molemmat liittyvät rakkauden ja kiintymyksen tunteisiin. Toisaalta näyttää siltä, ​​että suuteleminen myös herkistää huulten hermopäätteitä.

Siksi koko ele on nautinnon ympäröimä. Samaan aikaan jotkut tutkijat väittävät, että sylki on ratkaiseva tekijä. He uskovat, että se voi antaa tietoa parin hedelmällisyysasteesta sen mukaan, sisältääkö se enemmän vai vähemmän testosteronia tai estrogeeneja.

Some figure
Joidenkin tutkimusten mukaan suuteleminen voi olla tekijä, joka vaikuttaa kumppanin valintaan.

Mitä hyötyä suutelemisesta on?

Kuten olemme jo maininneet, suuteleminen voi vähentää stressiä. Mutta tämä ei ole ainoa hyöty, jota se tuottaa terveydellemme. Suutelututkimuksen mukaan suuteleminen aktivoi asennostamme johtuen noin 34 kasvojen lihasta ja noin 112 koko kehon lihasta.

Kasvolihasten aktivoiminen vähentää  ikääntymisen aiheuttamia ryppyjä. Asiantuntijat arvioivat myös että suuteleminen kuluttaa noin 6,4 kaloria minuutissa. Lisäksi se auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää, nopeuttaa sydämen sykettä ja antaa meille nautinnon tunteen.

Samaan aikaan vapautuvat hormonit auttavat myös vähentämään kipua. Philematologian ansiosta tiedämme yhä enemmän suutelemisen positiivisista vaikutuksista. Siksi on tärkeää sekä jatkaa suutelemisen tieteellistä tutkimusta että toteuttaa sitä käytännössä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alpert, J. S. (2013, June). Philematology: The science of kissing. A message for the marital month of June. American Journal of Medicine, 126(6), 466. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2012.12.022
  • Filematología – EcuRed. (n.d.). Retrieved March 3, 2020, from https://www.ecured.cu/Filematología
  • Wlodarski, R., & Dunbar, R. I. M. (2013). Examining the possible functions of kissing in romantic relationships. Archives of Sexual Behavior, 42(8), 1415–1423. https://doi.org/10.1007/s10508-013-0190-1
  • ROMERO, LAURA. “EL BESO, CAPAZ DE ORIGINAR CAMBIOS EN DIFERENTES PARTES DEL CEREBRO. REFUERZA LAZOS SENTIMENTALES.” Gaceta UNAM (2010-2019) 5039 (2019): 8-9.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.