Logo image
Logo image

Peräpukamat - huomaa ja hoida ne ajoissa

2 minuuttia
Peräpukamat ovat vähän puhuttu, mutta varsin yleinen vaiva. Tunnista peräpukamien ensioireet ja aloita hoito ajoissa näiden vinkkien avulla
Peräpukamat - huomaa ja hoida ne ajoissa
Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita, jotka syntyvät verenkierron ongelmien johdosta. Peräpukamilla tarkoitetaan peräaukon alueella sijaitsevien verisuonien tulehdusta ja turpoamista, mikä aiheuttaa kipua, arkuutta ja verenvuotoa. Opi niiden oireet ja tunnista peräpukamat ajoissa.

Peräpukamat johtuvat usein ummetuksesta, ylipainosta, raskaudesta tai pitkään paikallaan istumisesta. Pukamat paranevat usein itsestään, mutta uusiutuvat harmittavan usein.

Tunnista peräpukamat ajoissa ja voit aloittaa hoidon!

Mistä tiedän, onko minulla peräpukamia?

Some figure

Oireilevista peräpukamista kärsivät usein kyllä tietävät, että jokin on vialla, sillä pukamien kipuilua ei voi olla huomaamatta. Usein pukamat jätetään kuitenkin huomioimatta ja hoitamatta, sillä niistä puhuminen saattaa nolottaa.

Peräpukamat voivat kuitenkin olla myös oireettomia ja yleisin oire on verenvuoto vessassa käynnin yhteydessä. Kipua esiintyy yleensä, kun ummetuksesta kärsivä pinnistelee pytyllä pitkiä aikoja, ja peräpukaman sisällä tapahtuu verenpurkaumia.

Oireille on tyypillistä, että ne vaihtelevat ajan mittaan. Välillä on oireettomia kausia ja välillä pukamat oireilevat enemmän.

Kärsitkö seuraavista oireista?

  • Peräaukon kutina
  • Peräaukon herkkyys ja epämukavuuden tunne, etenkin istuessa
  • Peräaukon verenvuoto ja kivun tunne ulostettaessa
  • Turvotus ja ärtyneisyys peräaukon seudulla

Jos tunnistat itsesi näistä oireista, saattaa sinulla olla peräpukamia. Apteekista saa vaivan hoitoon apua, mutta pitkässä käytössä voiteet saattavat ärsyttää peräaukkoa. Jos oireet jatkuvat ja pahenevat, on syytä käydä lääkärin puheilla.

Kova vatsa ja ummetus tekevät alttiiksi pukamille. Samoin jatkuvan istumatyön tekeminen, peräaukon alueen tulehdukset ja tietyt sairaudet, kuten kirroosi. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan peräpukamat saattavat olla perinnöllisiä tai johtua huonosta ruokavaliosta, joka aiheuttaa peräaukon verisuonien turpoamista.

Some figure

Peräpukamat voi huomata ajoissa

Kun pidät silmällä ensioireita, voi peräpukamat huomata ja hoitaa ajoissa. Kaikki eivät välttämättä tiedä, mistä kummalliset ja epämukavat oireet johtuvat, ja saattavat sivuuttaa ne olankohautuksella.

Ajan mittaan oireet voivat kuitenkin käydä voimakkaammiksi ja vaikuttaa elämänlaatuun. Aiheesta on turha nolostua, sillä peräpukamat ovat yleinen vaiva, ja lääkärisi on varmasti jutellut aiheesta monen muunkin potilaan kanssa.

1. Jos peräaukkosi oireilee, tarkkaile tilannetta peräpukamien varalta.

2. Pukamat kannattaa käydä näyttämässä lääkärille, jotta voidaan poissulkea muut peräaukon ongelmat. Peräaukossa ja suolistossa voi olla monta ongelmaa, eikä syy aina ole peräpukamissa. Joskus lisätutkimuksissa tarvitaan paksusuolen tähystys, jotta voidaan olla varmoja siitä, mikä ongelma on kyseessä.

3. Jos toteat kärsiväsi peräpukamista, on parasta ottaa asia hoitoon pikimmiten asiantuntijan avustuksella. Älä lähde diagnosoimaan vaivojasi omin neuvoin tai kokeile hoitoon testaamattomia menetelmiä tai lääkkeitä. Tällaisista menetelmistä löydät vain hetkellisen avun ja pian ongelma jo uusiutuukin. Ole siis yhteydessä lääkäriisi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.