Paras ruokavalio kolekystektomian eli sappirakon poiston jälkeen

· elokuu 8, 2018
Lääkärisi antaa sinulle mitä luultavimmin listan suosituksia. Tämä artikkeli kuitenkin tarjoaa sinulle joitakin muita vinkkejä siitä mitä sinun pitäisi tai ei pitäisi syödä sappirakon poiston jälkeen.

Onko sappirakkosi poistettu tai tullaanko se poistamaan pian? Kun niin tapahtuu, ihmisillä on yleensä epäilyksensä siitä mitä heidän tulisi syödä sen jälkeen. Lääkärisi antaa sinulle mitä luultavimmin listan suosituksia. Sinulle saattaa kuitenkin jäädä vielä joitakin epäilyksiä.

Tämän listan lukeminen suositellusta ruokavaliosta, jota sinun tulisi noudattaa, voi ehdottomasti auttaa sinua prosessissa. Huomaat, että vaikka se onkin tietyllä tapaa rajoittava ruokavalio, ei sitä ole kuitenkaan mahdotonta seurata. Näitä suosituksia seuraamalla paranet varmasti hetkessä.

Miksi sinun pitää tehdä muutoksia ruokavalioon sen jälkeen kun sappirakkosi on poistettu?

Ensimmäiseksi sinun tulisi tietää, että sappirakko on pieni elin jota ilman on vaikea elää. Sen tehtävänä on varastoida maksan tuottama sappi sulattaaksesi syömäsi rasvan.

sappirakko

Siispä jos sinulla ei ole sappirakkoa, on suolistollasi vaikeuksia imeä rasvapitoisten ruokien ravintoaineet. Saatat myös kärsiä ajoittaisesta vatsakivusta tai ripulista.

Hyvät ruoat

Seuraavaksi lista ruoista joita voit syödä. Se auttaa sinua luomaan tehokkaamman ruokailusuunnitelman, jotta voit välttyä vatsaongelmilta.

Keitetyt kasvikset

Kasvisten syöminen on todella tärkeää. Kun sinulla ei ole sappirakkoa, tulee suolesi puhtaana pitämisestä vielä tärkeämpää. Siispä keitetyt kasvikset on helpompi sulattaa ja ne auttavat vähentämään sapen aiheuttamaa hapokkuutta.

Tämä artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 3 tapaa valmistaa parsakaalia

Raakojen kasvisten ongelmana on se, että vatsasi on vaikeampi sulattaa niitä. Vaikka ne tarjoavatkin saman verran kuituja, on parasta välttää niitä, jotta et pakota kehoasi työskentelemään kovemmin. Suositelluimpia kasviksia ovat:

 • Paprikat
 • Vihreät lehtikasvikset
 • Parsakaali
 • Kaali
 • Porkkana
 • Kukkakaali

Runsaasti liukenevia kuituja sisältävät ruoat

sopivat ruoat sappirakon poiston jälkeen

Liukenevien kuitujen syöminen vähentää vatsassa olevien happojen negatiivisia vaikutuksia. Tämä ravintoaine auttaa tuhoamaan sappinesteen tehokkaammin ja nopeammin. Parhaita vaihtoehtoja ovat:

 • Omenat
 • Pavut
 • Ruusukaali
 • Porkkanat
 • Mustikat
 • Banaanit
 • Linssit
 • Vähärasvaiset proteiinit

Toisinaan luullaan, että ihmisten pitäisi vältellä lihaa sappirakon poiston jälkeen. Se on kuitenkin vain puolitotuus. Sinun tulisi tietenkin vältellä rasvaista lihaa, mutta voit syödä vähärasvaisia proteiineja usein. Lääkärit suosittelevat kinkkua, kalkkunaa, vähärasvaista naudanlihaa, kanaa ja kalkkunaa, kalaa sekä kananmunia.

Terveelliset rasvat

Vaikka kehosi ei pystykään sulattamaan rasvoja samalla tavalla sappirakon poiston jälkeen, tarvitset kuitenkin yhä terveitä rasvoja. Kaksi hyvää esimerkkiä ovat Omega-3 ja Omega-6 kuten avokado, kalat kuten sardiinit ja lohi, saksanpähkinät, mantelit, oliivit, pellavansiemenet ja chia-siemenet.

Lue myös: 7 syytä käyttää avokadon siementä

Ruokia, joita sinun tulisi vältellä sappirakon poiston jälkeen

Nyt kun tiedät mitä voit syödä sappirakon poiston jälkeen, on aika puhua mitä ruokia sinun tulisi vältellä hinnalla millä hyvänsä. Vaikka se saattaakin kuulostaa liioittelulta, muista että tämä ruokavalio auttaa välttymään tarpeettomalta epämukavuudelta.

sappirakon poiston jälkeen ei tule syödä ranskiksia

 • Paistetut ruoat. Nämä ovat ensimmäisiä ruokia, jotka sinun tulisi poistaa ruokavaliostasi täysin, vaikka sinulla olisikin yhä sappirakko. Paistetut ruoat sisältävät vaikeasti sulatettavia rasvoja, jotka vaikuttavat sydämen ja verisuonten terveyteen.
 • Runsaasti rasvaa sisältävät ruoat. Vaikka sinun tulisikin syödä tiettyjä rasvoja, on tärkeää vältellä runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia. Ne saattavat olla luonnollisia, mutta aiheuttavat närästystä ja refluksitautia. Joitakin esimerkkejä ovat pekoni, rasvainen juusto, rasvainen naudan- ja sianliha sekä kanan kuori. Kasvisöljyt: vaikka jotkin kasvisöljyt tarjoavatkin Omega-3 ja Omega-6-rasvahappoja, on parasta vältellä niitä, sillä niitä on vaikeampi sulattaa sen jälkeen kun ne on keitetty. On tärkeää vältellä ruokia jotka sisältävät niitä, kuten majoneesia ja salaatinkastikkeita.
 • Valmisruoat. Valmisruoat saattavat vaikuttaa helpolta ratkaisulta nälän tyydyttämiseksi. Ne sisältävät kuitenkin sokeria, hienoja jauhoja sekä epäterveellisiä rasvoja jotka saavat sinut nopeasti voimaan pahoin. Joitakin esimerkkejä ovat keksit, leipä, pussikeitot, ranskanperunat ja niin edelleen.