7 elintä, joita et oikeastaan tarvitse selviytyäksesi

Jokainen ihmiskehossa oleva elin hoitaa tiettyä tehtävää, mutta voisimme oikeastaan elää ilman muutamaa niistä kärsimättä sen suurempia seurauksia.
7 elintä, joita et oikeastaan tarvitse selviytyäksesi
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiesitkö, että meillä on joitakin sisäelimiä joita emme edes tarvitse selviytyäksemme?

Ihmiskeho on järjestelmä, joka ei koskaan lakkaa yllättämästä tiedeyhteisöä. Se on hyvin monimutkainen ja sen toiminnot voivat vaihdella henkilöstä toiseen, ja siinä on lievästi sanottuna muutamia kiehtovia ominaisuuksia.

Huolimatta siitä että jokainen elin hoitaa tiettyä tehtävää, jotkin niistä eivät ole korvaamattomia selviytymisen kannalta esimerkiksi onnettomuuden sattuessa tai sairauden takia.

Tiedätkö mitkä nämä elimet ovat? Tässä artikkelissa haluamme kertoa niistä!

Pärjäät ilman näitä sisäelimiä

1. Nielurisat

nielurisat ovat melko hyödyttömät

Nielurisat ovat osa puolustusjärjestelmäämme, joita emme tarvitse pysyäksemme elossa. Ne auttavat suojaamaan bakteerien pääsyä kehoomme hengitysteiden alkupäässä, mutta täytettyämme kolme vuotta ne eivät ole meille enää elintärkeät.

Jotkut ihmiset jopa uskovat nielurisojen poiston nuorena ehkäisevän tulevia terveysongelmia. Lääkärit taas suosittelevat nielurisojen poistoa potilaan kärsiessä toistuvia nielurisatulehduksia.

2. Umpilisäke

Umpilisäke on pieni pussin muotoinen elin, joka on kiinnittyneenä paksusuoleen. Se sijaitsee vatsan alaosassa.

Sijainnistaan huolimatta se ei osallistu ruoansulatukseen millään lailla. Oikeastaan sillä ei ole minkäänlaista vahvistettua toimintaa.

  • Useat ihmiset tietävät sen olemassaolosta kun se tulehtuu, mikä aiheuttaa umpilisäkkeen tulehduksen ja silloin se täytyy poistaa.
  • Poiston jälkeen potilaalla ei ole minkäänlaisia negatiivisia sivuoireita ja hän voi jatkaa elämää ilman vaivoja. Tämä siis on yksi niitä sisäelimiä, joita ilman pärjää mainiosti.

3. Perna

ilman pernaa voi elää

Perna sijaitsee vatsaontelossa ja sillä on oleellinen terveydellinen toiminta: veren suodattaminen ja tulehduksia vastaan taisteleminen.

Tästä huolimatta perna ei ole elintärkeä ja sen voi poistaa vamman tai kroonisen sairauden sattuessa. Potilas voi jatkaa normaalia elämää kunhan suoritetaan muutamat varotoimenpiteet tulehdusten välttämiseksi.

4. Sukuelimet

Sukuelimet kuten munasarjat, kohtu ja kivekset hoitavat tiettyjä tehtäviä. Tästä huolimatta ne voidaan poistaa osana jonkin kroonisen sairauden hoitoa.

Useissa tapauksissa lääkärit suosittelevat niiden poistoa syövän ehkäisemisessä tai poistamisessa. Kuitenkin syynä voi myös olla jonkin muiden oireiden hoidon suositus.

Näiden elinten poisto ei yleensä aiheuta suuria jälkivaikutuksia ja sukuelinten poiston aiheuttamat hormonien puutokset voidaan korvata ottamalla hormonihoitoa.

5. Munuainen

munuaisia tarvitaan vain yksi

Ei voi kieltää etteivätkö munuaiset olisi tärkeä osa koko kehon terveyttä. Nämä elimet suodattavat verta, tuottavat virtsaa ja toimivat yhdessä muiden elinten kanssa.

Kiinnostavaa munuaisissa on se, että vaikka niitä on kaksi, tarvitsemme vain yhden selviytyäksemme. Voimme syntyä ilman munuaista, kärsiä munuaisen toimintahäiriöstä onnettomuuden tai sairauden takia, tai jopa luovuttaa toisen pois saamatta kroonisia terveysongelmia.

  • Yleisesti ottaen ihmisillä joilla on vain yksi munuainen, on normaali eliniänodote, ja he kärsivät hyvin vähän tähän liittyviä jälkiseurauksia.
  • Tietyt ennaltaehkäisevät toimet ovat kuitenkin tarpeellisia pitääksemme munuaiset terveinä ja välttääksemme mahdollisia lisätauteja.

6. Sappirakko

Sappirakko on pieni, vihreä, päärynän muotoinen pussi, joka on piilossa maksan takana. Sen päätoiminto on varastoida ja vapauttaa sappea, joka auttaa ruoan sulamisessa.

Mikäli sappirakko heikentyy tai siihen tulee komplikaatioita kuten sappikiviä tai syöpä, lääkärit suosittelevat kuitenkin sen poistoa.

  • Huolimatta sappirakon avusta ruoansulatukselle, elämä ilman sappirakkoa ei yleensä aiheuta ongelmia.
  • Jotkut potilaat voivat kokea ripulia ja turvotusta, mutta vain syötyään ärsyttäviä ruokia.

Haluatko tietää enemmän? Lue: Kärsitkö sappikivistä?

7. Vatsa

mahalaukku voidaan poistaa

Vaikka tämä saattaa kuulostaa uskomattomalta, ihmiset voivat selviytyä ilman vatsalaukkua. Itse asiassa on olemassa eräs kirurginen toimenpide nimeltään gastrektomia, jolloin koko vatsalaukku poistetaan syövän takia.

Kirurgit yhdistävät ohutsuolen ruokatorveen tässä toimenpiteessä. Leikkauksen jälkeen potilasta syötetään putken kautta useita viikkoja kunnes hän on toipunut kokonaan.

  • Monimutkaisen toimenpiteen takia potilaiden tulee seurata erittäin tarkkaa hoito-ohjelmaa.
  • Potilaat voivat nauttia useimpia ruokia, mutta määrien tulee olla pienempiä.
  • Ravintolisiä suositellaan ehkäisemään ravinnon imeytymisestä johtuvia komplikaatioita.

Kuten näet, vaikka on hyvä pitää huolta kaikista sisäelimistä pitääkseen ne terveinä, meillä on elimiä joita emme tarvitse pysyäksemme elossa, vaan ne voidaan tarvittaessa poistaa. Ihmeellistä, eikö vain?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • General, C. de S. (2006). Tratamiento de la Apendicitis aguda. Catálogo Maestro de Guías de Práctica Clínica IMSS0490, 1–12.
  • Le Gac, M.-S., Delahaye, L., and Marianowski, R. (2010). Amigdalitis infantil. EMC – Pediatría 45, 1–8.
  • Ic, M.E.R., Col, A.N., Surgeons, E.G.E.O.F., Of, I.O.N., and At, E. (2016). Colecistectomía. American College of Surgeons 5, 1–8.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.