Logo image
Logo image

Pala kurkussa: mistä tämä tunne johtuu?

3 minuuttia
Olet varmasti jossain vaiheessa elämääsi kokenut tunteen, että sinulla on "pala kurkussa". Tiedätkö, miksi näin voi käydä? Selitämme sen täällä.
Pala kurkussa: mistä tämä tunne johtuu?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 17 elokuuta, 2023

Pala kurkussa on hyvin ärsyttävä ja yleinen tunne. Useimmat ihmiset, jotka kokevat sen, tuntevat, että kurkku menee kiinni ja että he eivät pysty hengittämään.

Tämä epämukavuus voi liittyä erilaisiin terveysongelmiin. Yksi yleisimmistä syistä on kuitenkin ahdistus. Siihen saatetaan viitata hysteerisenä kohtauksena, mutta on tärkeää korostaa, että sillä ei ole mitään tekemistä itse hysterian kanssa.

On tärkeää tunnistaa tähän ongelmaan liittyvät oireet, jotta voidaan erottaa, mikä sen aiheuttaa. Siksi selitämme tässä artikkelissa kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä tunteesta.

Miksi tuntuu siltä, että kurkussa on pala?

Tämä tunne on oire, jolla voi olla lukuisia aiheuttajia. Useimmissa tapauksissa tarkan diagnoosin löytäminen on lääkärille melko monimutkaista.

Ongelmana on, että vaiva on usein ilmentymä taustalla olevasta ahdistusongelmasta. Tämä tarkoittaa sitä, että monilla potilailla ei löydy fyysistä syytä, ja monilla on taipumus pyytää erilaisia täydentäviä testejä, jotka viivästyttävät asianmukaista hoitoa.

Kun sen syynä on ahdistus, syntymekanismia ei vielä tunneta. MSD Manualin mukaan se voi johtua siitä, että kurkun lihakset supistuvat. Toinen hypoteesi on, että se johtuu gastro-oesofageaalisesta refluksista, joka on tila, joka liittyy usein myös stressiin ja ahdistukseen liittyvään gastriittiin.

Mihin ilmiö voidaan sekoittaa?

Sen erottaminen, onko syynä ahdistus vai jokin muu syy, voi olla monimutkaista, kuten olemme jo maininneet. Joskus se sekoitetaan ruokatorveen tai rintakehään vaikuttaviin sairauksiin.

Se voidaan sekoittaa esimerkiksi ruokatorven kouristukseen tai kaulan tai rintakehän kasvaimiin. Näihin sairauksiin liittyy usein myös palan tunne kurkussa sekä nielemisvaikeuksia (dysfagia) tai jopa hengitysvaikeuksia.

Muita harvinaisempia syitä ovat:

Ominaispiirteet

Kun pala kurkussa -tunne johtuu ahdistuksesta, sillä on yleensä joitakin tyypillisiä ominaisuuksia. Toisin kuin voisi olettaa, tätä tunnetta ei esiinny silloin, kun stressi on suurimmillaan.

Itse asiassa tilanne on päinvastainen. Yleisempää on, että kireys ilmenee rauhallisina aikoina, minkä vuoksi sitä on vaikeampi yhdistää hermostuneisuuteen.

Toinen ominaispiirre on, että se haittaa usein puhetta. Tämä johtuu siitä, että tukehtumisen tunne ja jännitys kurkussa, jossa äänihuulet sijaitsevat, estävät luonnollisen puheen.

Lue tämäkin: Hoida ärtynyt kurkku viidellä kotikonstilla

Miten käsitellä tunnetta?

Kun tämä epämukavuus ilmenee, ensimmäiseksi on analysoitava, onko muita liitännäisoireita tai -merkkejä. Samoin on yritettävä ymmärtää, onko mahdollista, että syynä on stressi, hermostuneisuus tai ahdistus. Tämä voi kuitenkin olla monimutkaista.

Varoitusmerkit

On olemassa joukko merkkejä ja oireita, jotka viittaavat siihen, että tämän epämukavuuden taustalla on jokin muu patologia kuin ahdistus. Esimerkiksi kaulan alue voi olla kipeä tai voi olla huomattavia vaikeuksia niellä kiinteitä tai nestemäisiä aineita.

Jos ulkopuolisesti kaulassa havaitaan kyhmy, paino laskee ja kyhmy ilmaantuu yhtäkkiä, kyse voi olla kasvaimesta (kuten ruokatorven syövästä). Muita oireita, joita voi esiintyä, kuten American Cancer Society selittää, ovat lihasheikkous ja jatkuva röyhtäily.

Tätä on syytä epäillä erityisesti yli 50-vuotiailla. Mayo Clinicin tietojen mukaan seuraavat ovat ruokatorven syövän riskitekijöitä:

 • Lihavuus.
 • Tupakointi.
 • Riittämätön hedelmien ja vihannesten syönti.
 • Liiallinen alkoholijuomien käyttö.

Lue lisää: Ahdistuneisuushäiriö ja tuen tarjoaminen

Milloin pitäisi mennä lääkäriin?

Jos muut patologiat on suljettu pois ja varmistunut, että syynä on ahdistus, tärkeintä on etsiä stressinhallintaa. Vaikka kyse ei olekaan riskitilanteesta, on näissä tapauksissa yhtä tärkeää löytää sopiva lähestymistapa elämänlaadun parantamiseksi.

Psykologista terapiaa käytetään usein auttamaan ihmisiä selviytymään paremmin tunteistaan.

Tautien poissulkemiseksi lääkäreillä on käytössään erilaisia testejä. Ruokatorven kyhmyn diagnostiikkaprotokollan mukaan yleisimmin käytettyjä testejä ovat seuraavat:

 • pH:n seuranta.
 • Nasofibroskopia.
 • Ruokatorven manometria.
 • Ylemmän ruoansulatuskanavan endoskopia.
 • Nielemisajan mittaus.

Kaikenlaisen epävarmuuden tai epämukavuuden ilmetessä on aina parasta kääntyä lääkärin puoleen. Jos sinulla ilmenee jokin edellä mainituista varoitusmerkeistä, lääkäriin menoa on nopeutettava. Mitä nopeammin syy saadaan selville, sitä paremmat mahdollisuudet on saada hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kittel, G. (1988). La sensación de globo o nudo en la garganta y otros desórdenes de la sensibilidad laríngea: Causas y observaciones clínicas. “Revista de Logopedia, Foniatria y Audiologia,” 8(2), 67–71. https://doi.org/10.1016/S0214-4603(88)75427-3.
 • Olmos-Martínez, J. M., & Domínguez-Muñoz, J. E. (2020). Diagnostic protocol for the sensation of oesophageal food bolus obstruction. Medicine (Spain), 13(7), 409–412. https://doi.org/10.1016/j.med.2020.05.007.
 • Valentino, W. L., & Sharifi-Amina, S. (2022). Esophageal Food Impaction. Radiology Case Reports17(9), 2979-2982. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1930043322003934

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.