Logo image
Logo image

Pakkomielle rahaa kohtaan: kuinka sitä voidaan käsitellä?

4 minuuttia
On paljon ihmisiä, joilla on pakkomielle rahaa kohtaan. Mitä se tarkoittaa? Mitä sille voi tehdä? Katsotaanpa.
Pakkomielle rahaa kohtaan: kuinka sitä voidaan käsitellä?
Viimeisin päivitys: 13 maaliskuuta, 2023

Vaikka on totta, että kaikki tarvitsevat rahaa elämän perusasioihin, pakkomielle rahaa kohtaan, aivan kuten muutkin pakkomielteet, tuo mukanaan seurauksia yksilöllisellä ja sosiaalisella tasolla.

Pakkomielteestä kärsivä ihminen tekee yleensä mitä tahansa ja kaiken voitavansa kasvattaakseen omaisuuttaan. Hän jättää syrjään perheensä, ystävänsä, ihmisarvonsa ja muita arvojaan, jos se merkitsee hänelle enemmän rahaa. Tutkitaanpa tätä pakkomiellettä tarkemmin.

Pakkomielle rahaa kohtaan

Kuten nimestä voi päätellä, pakkomielle rahaa kohtaan merkitsee sitä, että henkilö ajattelee rahaa ja huolehtii raha-asioista liikaa.

Kun hän analysoi jotain tilannetta tehdäkseen päätöksen, hän unohtaa kaikki asiaan liittyvät muut tekijät ja keskittyy vain rahaan. Miten voimme tunnistaa tämän pakkomielteen? Alla ovat tärkeimmät vihjeet.

Kiinnostus rajoittuu raha-asioihin

Keskusteluista tulee yksiteemaisia: kuinka paljon henkilö ansaitsee, kuinka saada lisää tuloja ja niin edelleen. Jotkut voivat tulla työriippuvaisiksi, koska heille on ilahduttavaa tietää, että enemmän töitä antaa heille mahdollisuuden kasvattaa pääomaansa.

Some figure
Ihmiset, joilla on pakkomielle rahaa kohtaan, tiivistävät elämänsä ajatuksiin rahasta ja asettavat perheensä ja henkilökohtaisen elämänsä toiselle sijalle.

Epämukavuus rahaa kulutettaessa

Suunnitelmat, joihin liittyy menoja, aiheuttavat usein ahdistusta tai epämukavuutta. Henkilö saattaa välttää kutsuja tai illanviettoja, jotta hänen ei tarvitse käyttää säästämiään rahoja.

Univaikeudet

Rahan ajattelusta tulee niin pakkomielteistä, että se vie kaiken huomion. Se voi jopa johtaa unihäiriöihin. Henkilö ei voi lakata pohtimasta, kuinka ansaita enemmän rahaa tai kuinka välttää käyttämästä jo olemassa olevia rahoja.

Hän haluaa aina vain enemmän ja enemmän

Riippumatta siitä, kuinka paljon hänellä on rahaa, se ei koskaan riitä. Tämän seurauksena henkilö jää usein loukkuun tyytymättömyytensä ja turhautumisensa väliin.

Itsensä laiminlyönti

Hän kiinnittää niin paljon huomiota kuluihinsa, että hän voi laiminlyödä itsensä. Hän ei esimerkiksi välttämättä investoi toimintaan, joka tuottaa hänelle iloa, koska hän alkaa nähdä sen “kuluna”.

Itse asiassa hän saattaa laiminlyödä ulkonäköäänkin (saattaa käyttää kuluneita vaatteita), ei välttämättä osta edes tarpeellisia lääkkeitä jne.

Arvojen menetys

Pakkomielle rahaa kohtaan voi johtaa siihen, että henkilö menettää arvonsa, käyttäytyy häikäilemättömästi ja jopa osallistuu laittomaan toimintaan.

Sosiaaliset vaikeudet

Nämä ihmiset saattavat tuntea epäluottamusta muihin ja uskoa, että he haluavat solmia suhteita rahan vuoksi tai että he haluavat vahingoittaa heitä. He voivat myös kokea kateutta, kun he havaitsevat, että jollakulla on enemmän pääomaa kuin heillä.

Tämä ei ole tunnustettu häiriö

On tärkeää huomata, että pakkomiellettä rahaa kohtaan ei tunnusteta sairaudeksi tai häiriöksi diagnostisissa käsikirjoissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö siitä voisi tulla ongelma.

Tietääksemme, onko suhteemme rahaan terve vai ei, meidän tulisi arvioida, kuka “dominoi” ketä. Voimme tehdä tämän esittämällä itsellemme yksinkertaisen kysymyksen: Teenkö rahoillani mitä haluan, vai tekeekö rahani minulle mitä haluaa?

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Miten raha vaikuttaa mielenterveyteen?

Kuinka käsitellä pakkomiellettä rahaa kohtaan

Kun pakkomielle rahaa kohtaan alkaa vaikuttaa muihin elämänalueisiin, kuten perheeseen, ihmissuhteisiin, työhön tai ystävyyssuhteisiin, on suositeltavaa kiinnittää siihen huomiota. Tässä on joitakin suosituksia ongelman ratkaisemiseksi.

Arvioi uskomuksiasi rahan arvostamisesta

Ensinnäkin on tärkeää tietää, mitä uskomuksia rahan liialliseen arvostamiseen liittyy. Esimerkiksi henkilö, joka on hyvin kiintynyt rahaan, on voinut käydä läpi syvän taloudellisen puutteen tilanteen elämässään, joten hän yrittää nyt olla palaamatta siihen.

Tässä tapauksessa on tärkeää huomata, että lopputulos on noidankehä, koska hän palaa samaan pisteeseen. Hänellä on tarpeita ja pulaa, koska hän ei halua käyttää rahojaan. Siksi on tarpeen työskennellä joustavamman ajattelutavan puolesta.

Kyseenalaista rahan rooli tai tehtävä elämässäsi

Mihin rahaa oikeasti tarvitaan? Mitä se antaa minulle mahdollisuuden saada? Toisin sanoen, aloita kysymällä itseltäsi varallisuuden tarkoitus: Onko se saada tunnustusta? Herättää huomiota? Saada valtaa? Sitoutua johonkin?

Ehkä mielesi on jumissa jäykässä ajatuksessa siitä, että raha on ainoa tapa saavuttaa tavoitteet ja ettei muita mahdollisia vaihtoehtoja ole. Tähän liittyen ihmisen, joka haluaa miellyttää rahalla, tulisi keskittyä muiden sosiaalisten taitojen kehittämiseen.

Etsi apua

Terapiasta voi olla suurta apua. Esimerkiksi kognitiivisen terapian avulla on mahdollista tunnistaa irrationaalisia uskomuksia ja edistää ajatuksia, joihin liittyy muiden näkökohtien arvostaminen.

Some figure
Jos pakkomielle rahaa kohtaan vaikuttaa muihin elämänalueisiin, on parasta hakea psykologista apua sen käsittelemiseksi.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin artikkelin: Tanoreksia: kun ruskettumisesta tulee pakkomielle

Tämä on yhteiskunnan edistämä pakkomielle

Tätä ongelmaa ei voida nähdä yksilötasolla. Kapitalistinen kulutusyhteiskuntamme edistää usein pakkomiellettä kehoon, ruokaan, ostoksiin, uusimpaan matkapuhelimeen ja yleensäkin rahaan.

Sekä joukkoviestinnän tasolla että yksittäisissä kommenteissa korostuu jatkuvasti se tosiasia, että yksilöllä on paljon varallisuutta. Näin huomaamme, että jotkut ovat kiinnostuneempia kuluttamisesta, ylityöskentelystä ja rahasta elämästä nauttimisen sijaan.

Epäilemättä tällä on vaikutusta terveyteemme yleensäkin, ja erityisesti mielenterveyteemme. Lisäksi nämä ihmiset validoivat ja “mittaavat” muita heidän ostovoimansa perusteella. Seurauksena on, että he eivät saa todellista yhteyttä edessään oleviin ihmisiin sen lisäksi, että he heikentävät jo olemassa olevia ihmissuhteitaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Garrido Piosa, María. (2014). Adicción al trabajo: características, detección y prevención desde una perspectiva integral. Enfermería Global13(33), 362-369. Recuperado en 13 de octubre de 2022, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412014000100018&lng=es&tlng=es.
  • Russo, M. D. (2021). Afecto, cuidado y dinero. RUNA, Archivo Para Las Ciencias Del Hombre, 42(2), 385–403. https://doi.org/10.34096/runa.v42i2.8462
  • Bados López, A. (2017). Trastorno de ansiedad generalizada: Naturaleza, evaluación y tratamiento (2017).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.