Oletko painonpudotusresistenssin uhri?

Painonpudotusprosessi on teoriassa helppoa. Uskot tekeväsi kaiken oikein, mutta paino ei tahdo pudota. Jos näin on sinun kohdallasi, on suuri todennäköisyys, että teet joitain klassisia virheitä. Lue lisää painonpudotusresistenssistä.
Oletko painonpudotusresistenssin uhri?

Viimeisin päivitys: 29 huhtikuuta, 2022

Motivaatio terveellisten elämäntapojen aloittamisessa on usein valtava, sillä ihmiset inspiroituvat hämmästyttävistä tuloksista ja rajuista kokomuutoksista, joita he näkevät muissa. Paino putoaa aluksi nopeasti, mutta sitten kehitys pysähtyy. Painonpudotusresistenssi onkin melko yleinen ilmiö. Mistä se johtuu?

Totuus on, että laihduttaminen ja liikunta eivät riitä, vaan sinun on otettava huomioon suurempi määrä yksityiskohtia ja oltava tekemättä yleisiä virheitä. Jatka lukemista ja löydät tärkeimmät syyt siihen, miksi laihtuminen on monille kovin monimutkaista.

Painonpudotusresistenssin tärkeimmät aiheuttajat

Painonpudotusresistenssi johtuu monista syistä, jotka selitämme alla. Lyhyesti sanottuna, jos et halua turhautua joka kerta kun astut vaa’alle, sinun tulee kiinnittää huomiota seuraaviin tekijöihin.

1. Et juo tarpeeksi vettä

Veden merkitys keholle tunnetaan hyvin. Meillä on kuitenkin taipumus jättää huomiotta perusasiat ja keskittyä monimutkaisempiin asioihin.

Yleisesti ottaen sinun tulisi juoda vettä 1,5-2 litraa päivässä. Tietenkin painosta, pituudesta, iästä ja aktiivisuudesta riippuen kokonaismäärää on säädettävä.

Painonpudotusresistenssi voi johtua kehon kuivumisesta, koska nestetasapaino vaikuttaa kehosi kykyyn polttaa rasvaa. Siksi rasvanpoltto liikunnan aikana ei ole yhtä tehokasta, jos et juo tarvittavaa määrää vettä.

Painonpudotusresistenssi voi johtua liian vähäisestä vedenjuonnista.
Kehon kuivumisella on kielteinen vaikutus painonpudotukseen.

2. Syöt huonommin kuin aavistat

Laihduttamisessa moni laittaa kalorien vähentämisen etusijalle. Oikean kalorimäärän löytäminen on kyllä tärkeää, mutta se ei ole ainoa asia, joka tulee ottaa huomioon. Sinun tulisi kiinnittää huomiota kehon reaktioon tiettyihin ruokavaliomuutoksiin.

Syöminen 3-4 tunnin välein voi olla negatiivinen asia, jos ruokavalioosi kuuluu pitkälle jalostettuja elintarvikkeita. Siksi, jos nälän ja kylläisyyden välinen tasapaino ei ole oikeassa mittakaavassa, elimistö kokee, että sen täytyy säästää energiaa ja varastoida rasvaa.

3. Stressi

Emotionaalinen stressi on myös painonpudotusta hankaloittava tekijä. Miksi? Koska elimistömme kokee tarpeelliseksi varastoida energiaa. Tämä on sisäänrakennettu selviytymisreaktio. Samaan aikaan ruokaa käytetään usein keinona hillitä niitä epämiellyttäviä tunteita, jotka vaivaavat meitä sekä saavat meidät syömään enemmän kuin pitäisi ja milloin tahansa.

4. Lääkkeiden aiheuttamat häiriöt

Jotkut lääkkeet muuttavat kehon kemiallisia reaktiota. Mikäli sinulla on lääkitys masennukseen, diabetekseen tai korkeaan verenpaineeseen, tulee sinun jutella lääkärin kanssa, jos sinusta tuntuu että lääke aiheuttaa ongelmia painon kanssa.

5. Et harrasta tarpeeksi liikuntaa

Suuret muutokset voivat aiheuttaa ongelmia painonpudotuksessa. Kun olet voittanut alkuhankaluudet ja huomannut muutoksia vartalossasi, paino ei enää yhtäkkiä laskekaan yhtä helposti. Tämä tilanne johtuu yleensä riittämättömästä fyysisestä aktiivisuudesta.

Jos harjoitusrutiini toimi aiemmin merkittävien muutosten saavuttamiseksi, on todennäköistä, että tarvitaan suurempaa intensiteettiä, jotta fyysinen kehitys ei pysähdy.

6. Liian vähän lepoa

Yhdysvaltain kansalliskirjaston julkaiseman tutkimuksen mukaan 8 tunnin yöunet parantavat syömiskäyttäytymistä ja auttavat ylläpitämään toivottua painoa.

Nukkuminen alle suosituksen nostaa kortisolitasoja, mikä vaikeuttaa painonpudotusta negatiivisesti – aiheuttaen lisääntynyttä näläntunnetta ja regeneratiivisen hormonivajeen. Molemmat liittyvät kehon kykyyn varastoida rasvaa.

7. Alkoholi

Yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka voi vaikeuttaa painonpudotusta, on alkoholi. Itse asiassa, vaikka et olisikaan dieetillä, liiallisella juomisella on kielteisiä seurauksia terveyteesi.

Alkoholi on runsaskalorinen juoma ja se täyttää nopeasti päivittäisen energiantarpeen (1 grammassa alkoholia on ainakin 7,07 kaloria). Näin ollen alkoholi tuhoaa liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla saavutetut tulokset. Lisäksi se heikentää maksan toimintaa ja kehon kykyä polttaa rasvaa.

Painonpudotusresistenssi voi johtua alkoholista.
Alkoholi on kaloripitoinen juoma, ja lisäksi se vaikuttaa maksan toimintaan ja vaikeuttaa painonpudotusta.

Painonpudotusongelmien lopettaminen alkaa mielenterveydestä

Meidän ei tule lannistua, jos huomaamme, että painonpudotus ei etene halutulla tavalla. Itse asiassa sen pitäisi toimia motivaationa muuttaa meitä hiljaa vahingoittavia tapoja.

Muutamia lisähuomiota, jotka voivat täydentää yllä olevia seitsemää painonpudotusta vaikeuttavaa syytä, ovat seuraavat:

Mielenterveydestäsi huolehtiminen on ensimmäinen askel, joka johtaa fyysisiin muutoksiin. Kun mielesi on oikeassa paikassa, muiden tavoitteiden saavuttaminen ei ole mahdotonta. Tee tarvittavat muutokset ja löydä ihannepainosi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Villarreal S. Prevalencia de la obesidad, patologías crónicas no transmisibles asociadas y su relación con el estrés, hábitos alimentarios y actividad física en los trabajadores del Hospital de la Anexión. Rev. cienc. adm. financ. segur. soc. 2003 Disponible en: http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-12592003000100009&lng=en.
  • Chaput J. Patrones de sueño, calidad de la dieta y balance energético. Physiol Behav. 2014. Disponible en: 10.1016 / j.physbeh.2013.09.006. Publicación electrónica del 17 de septiembre de 2013 PMID: 24051052.
  • Santana S. Relación del estrés laboral con la conducta alimentaria y la obesidad: Consideraciones teóricas y empíricas. Rev. Mex. de trastor. aliment. 2016. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232016000200135&lng=es. https://doi.org/10.1016/j.rmta.2016.07.002.
  • Dweck J, Jenkins S y Nolan L. El papel de la alimentación emocional y el estrés en la influencia del sueño breve en el consumo de alimentos. Apetito. 2014. Disponible: 10.1016 / j.appet.2013.10.001.
  • Bolet M y Socarrás M. El alcoholismo, consecuencias y prevención. Rev Cubana Invest Bioméd. 2003. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002003000100004&lng=es.
  • de Morentin Aldabe, Blanca E. Martínez, et al. “Influencia de la administración de psicofármacos en el aumento del peso corporal.” Revista española de nutrición humana y dietética 17.1 (2013): 17-26.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.