Logo image
Logo image

Päänsäryn yhteys maksan toimintaan

4 minuuttia
Usko tai älä, mutta laskemalla päivittäistä stressitasoa voit vaikuttaa terveyteesi todella positiivisesti - tämä koskee sekä maksaa että emotionaalista tasapainoa.
Päänsäryn yhteys maksan toimintaan
Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 27 joulukuuta, 2022

Päänsärky voi johtua monesta eri syystä: esimerkiksi migreeni ja ihasten jännitystilat ovat yleisiä syitä särkyyn. Myös ylikuormittunut ja huonosti toimiva maksa voi johtaa päänsärkyyn.

Tässä artikkelissa tutkimme maksan yhteyttä päänsäryn syntyyn, ja sitä, miten maksan toiminnasta aiheutuvaa päänsärkyä voi ehkäistä.

Voiko maksalla tosiaan olla yhteys päänsärkyyn?

Kun maksa toimii normaalisti, koko keho on tyytyväinen. Maksalle tulee harvoin uhrattua ajatustakaan, se kun tuntuu toimivan moitteetta ilman sen suurempia toimenpiteitä.

Joskus voimme kuitenkin kokea ruuansulatuksen ongelmia, väsymystä ja muita maksan toimintaan liittyviä ongelmia, jotka aiheuttavat usein myös päänsärkyä. Päänsärky on nimittäin joskus merkki siitä, että maksa ei toimi normaalisti.

Miten maksan toiminta liittyy päänsärkyihin?

Maksan aiheuttama päänsärky on kausittaista, ja se tulee aaltoillen. Särky tuntuu etenkin ohimoiden alueella tai pään takaosassa. Usein potilas luulee kärsivänsä jännityspäänsärystä, mutta muut säryn kanssa esiintyvät oireet kertovat sen olevan peräisin maksasta.

Jos päänsärkyyn liittyy kipua vatsan alueella, täysinäinen ja epämukava olo, kitkerä maku suussa, valkoinen tai keltainen peite kielen päällä tai pahoinvointia, on kyseessä usein maksasta lähtöisin oleva ongelma.

Lääkäreiden mukaan maksaongelmia potevat kärsivät usein myös unettomuudesta ja kovasta aamu-unisuudesta. Naiset voivat kokea PMS:n kaltaisia oireita.

Näissä tapauksissa päänsärky johtuu maksan täyttymisestä myrkyillä ja ylikuormittumisesta.

Kun maksaan virtaa suuri määrä myrkkyjä, sen toiminta hidastuu eikä se pysty käsittelemään ja suodattamaan kaikkia aineksia: maksan toiminta hidastuu ja koko kehon tasapaino järkkyy. Energia ei pääse virtamaan tavalliseen tapaan aivoihin ja raajoihin; tästä seuraa kipua ja väsymystä.

Tasapainoita maksan toiminta ja vältä päänsäryt

Some figure

1. Ruokavaliosuositukset

  • Vältä suurten annosten nauttimista. Syö vain sen verran, että olo on tyytyväinen, ja jaa ruokailuhetket useisiin eri osiin päivän varrelle. Älä syö vain kahta tai kolmea suurta ateriaa päivässä, vaan syö pienempiä annoksia muutaman tunnin välein. Älä koskaan jätä aamiaista väliin, sillä aamiaisen nauttiminen on tärkeä keino pitää huolta aineenvaihdunnan toiminnasta.
  • Vähennä rasvojen määrää ruokavaliossa. Jätä pois rasvaiset ruuat, prosessoitu sokeri, alkoholi, suola ja maitotuotteet tai vähennä niiden määrää rankalla kädellä.
  • Lisää paljon tuoreita kasviksia ja hedelmiä ruokavalioosi. Nauti niitä päivittäin. Kasvikset kannattaa kypsentää höyryttämällä, sillä näin ne sisältävät yhä paljon ravinteita.
  • Parhaat kasvikset maksan hoitoon ja eheyttämiseen ovat etenkin vihreät lehtikasvikset, joilla on lievästi kitkerä maku. Lisää ruokavalioon etenkin artisokkaa. Mistä tällaisten kasvisten vaikutus johtuu? Artisokka rauhoittaa maksaa ja parantaa sen toimintaa, artisokka myös hillitsee mahdollista tulehdusta maksassa.
  • Joistakin yritestä voi olla suuri apu: kokeile etenkin maarianohdaketta, inkivääriä, voikukkaa ja vihreää teetä. Kaikilla näistä on puhdistava vaikutus, joka kiihdyttää nesteiden poistumista ja helpottaa maksan toimintaa.

2. Muita vinkkejä ja niksejä

Olet varmasti tietoinen siitä, että päivittäisillä tavoilla ja tottumuksilla on suora vaikutus maksan terveyteen.

Liikunta on tärkeä tapa pitää huolta koko kehosta ja myös maksasta. Liiku vähintään puoli tuntia päivässä joko kävellen, pyöräillen tai lenkkeillen – löydä itsellesi sopiva tapa liikkua ja puske hiki pintaan ja syke korkealle.

Lisäksi on tärkeää pitää huolta psyykkisestä terveydestä.

Tee tietoinen valinta vähentää stressiä ja ahdistusta. Pidä mielessä ne kaikkein tärkeimmät asiat: terveys, onnellisuus ja elämästä nauttiminen.

Yritä löytää jokaisesta päivästä hetki omaa aikaa, josta nauttia. Kyse voi olla vaikkapa kävelylenkki puistossa tai kahvitteluhetki kavereiden kanssa (kahvi on hyväksi myös maksalle).

Ympäröi itsesi sellaisilla ihmisillä, jotka rakastavat ja kunnioittavat sinua, ja haluavat olla tukenasi elämän eri tilanteissa. Jos haluat ottaa etäisyyttä stressaaviin ihmisiin, tee niin, ennen kuin tilanne kärjistyy.

Älä tuhlaa aikaasi energiasyöppöjen kanssa, joiden läheisyys masentaa ja ahdistaa.

Näinkin pienillä asioilla voi olla suuri vaikutus maksan luonnolliseen tasapainoon, älä siis unohda psyykkisiä seikkoja maksan hoidossa.

Korjaa maksan toiminta puhdistavalla ruokakuurilla

Some figure

Allaoleva ruokasuunnitelma sopii maksan puhdistamiseen ja vahvistamiseen. Voit kokeilla ruokasuunnitelmaa minä tahansa päivänä ja tarkkailla, mikä vaikutus sillä on päänsärkyihin.

1. Aamiainen

  • Lasillinen lämmintä vettä ja puolikkaan sitruunan mehu. Nauti tyhjään mahaan heti herättyäsi.
  • Siivu täysjyväleipää sokerittoman mustikkahillon kera
  • Puolikas omena ja kourallinen pähkinöitä

2. Välipala ennen lounasta

  • 1 omena tai päärynä TAI
  • kupillinen vihreää teetä ja siivu täysjyväleipää oliiviöljyn kera
Some figure

3. Lounas

  • Grillattuja vihanneksia (parsakaalia, kyssäkaalia…)
  • Grillattua vaaleaa kalaa
  • Pieni kulhollinen paloiteltua papaijaa

4. Välipala

  • Lasillinen vettä, pieni kulho kaurapuuroa ja mansikoita

5. Illallinen

  • Keitettyä artisokkaa, nauti oliiviöljyn ja etikan kera
  • Ruskeaa riisiä. Sekoita joukkoon tilkka oliiviöljyä, ripaus suolaa ja laakerinlehti makua antamaan.
  • Jälkiruuaksi soveltuu kiivi
  • Muistathan, että illalliseksi ei kannata nauttia suurta salaattia, sillä raakojen kasvisten sulattaminen on hidasta ja työlästä. Nauti salaatit siis lounaaksi.

6. Tunti ennen nukkumaanmenoa

  • Nauti kupillinen sitruunamelissasta, timjamista tai mintusta valmistettua teetä. Nukut yösi paremmin ja heräät aamulla virkeänä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ghaus N, Bohlega S, Rezeig M. Neurological complications in liver transplantation. Journal of Neurology. 2001;248(12):1042-1048.
  • Rizzoli P. Tension-Type Headache. Pain Medicine. 2017;:525-526.
  • Hay J. Acute liver failure. Current Treatment Options in Gastroenterology. 2004;7(6):459-468.
  • Marí Silva Mª Carolina, Alonso Gordo José María, González Praetorius Alejandro, Sánchez González María del Carmen. Síndrome febril prolongado y alteraciones hepáticas. Rev Clin Med Fam  [Internet]. 2011  Jun [citado  2022  Dic  21] ;  4( 2 ): 180-183. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2011000200017&lng=es.
  • Osna NA, Donohue TM Jr, Kharbanda KK. Alcoholic Liver Disease: Pathogenesis and Current Management. Alcohol Res. 2017;38(2):147-161. PMID: 28988570; PMCID: PMC5513682.
  • Macías-Rodríguez R, et al. Prescripción de ejercicio en pacientes con cirrosis: recomendaciones para la atención clínica. Revista de Gastroenterología de México 2019;84(3):326-343. Disponible en: http://www.revistagastroenterologiamexico.org/es-prescripcion-ejercicio-pacientes-con-cirrosis-articulo-S0375090619300667.
  • Copa COVAP. 10 beneficios de consumir verduras y hortalizas en verano. Disponible en: https://www.copacovap.es/2020/06/24/10-beneficios-de-consumir-verduras-y-hortalizas-en-verano/.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.