Logo image
Logo image

Ovatko jääkylpyjen hyödyt todellisia?

4 minuuttia
Jäinen kylpy? Ei tunnu kovin houkuttelevalta. Monet pitävät sitä kuitenkin hyödyllisenä. Lue lisää tästä trendistä.
Ovatko jääkylpyjen hyödyt todellisia?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 14 marraskuuta, 2023

Nykyään monet julkkikset mainostavat jääkylpyjä, koska heidän mukaansa niistä on hyötyä. Niiden väitetään auttavan nukkumaan paremmin, vähentävän lihassärkyjä, parantavan immuunijärjestelmää ja paljon muuta.

Mutta mikä on totuus tästä trendistä, ovatko ne todella niin hyviä ja mitä tiede sanoo? Tässä ovat vastaukset näihin kysymyksiin.

Jääkylvyt, viraalitrendi

Sosiaalisissa verkostoissa on mahdollista löytää suuri määrä julkaisuja, jopa julkkiksilta, joissa näytetään, miten ihmiset upottautuvat jääveteen. Näillä videoilla, joissa on hashtag #coldplunge, on tällä hetkellä yli 500 miljoonaa katselukertaa.

Tämä trendi on osittain saanut inspiraationsa Wim Hofin menetelmästä, joka on saanut nimensä hollantilaisen extreme-urheilun asiantuntijan mukaan. Upottautumisen lisäksi menetelmään kuuluu kuitenkin hengitystekniikoita.

Jääkylpyjen tarkkaa määritelmää ei ole. On esimerkiksi ehdotettu, että veden lämpötilan tulisi olla 15 °C, mikä on paljon alhaisempi kuin kylmän suihkun lämpötila.

On myös ehdotettu, että on upottauduttava kaulaa myöten vähintään 10-15 minuutiksi, jotta voi nauttia oletetuista hyödyistä. Talvella tähän tietenkin soveltuu avantouinti tietyissä osissa maapalloa.

Jääkylpyjen hyödyt

On tärkeää huomata, että tätä tekniikkaa on jo pitkään käytetty huippu-urheilijoiden keskuudessa sen hyötyjen vuoksi. Katsotaanpa, mitä ne ovat ja miksi jääkylpyjä suositellaan niin paljon.

1. Palautuminen liikunnan jälkeen

Syy siihen, miksi sitä alettiin ottaa käyttöön urheilussa, on se, että raajojen upottaminen jääveteen auttaa palautumaan liikunnan jälkeen ja ehkäisee ongelmia, kuten kramppeja tai vammoja. Tämä voi olla erityisen tarpeellista niille, joilla on pitkä päivä, ja jopa niille, jotka joutuvat harjoittelemaan tai kilpailemaan useita kertoja saman päivän aikana.

2. Lihaskivun vähentäminen

Sitä suositellaan myös niille, jotka ovat kärsineet vammoista, sekä lihaskivun ja jännityksen lievittämiseen kovan kilpailun tai harjoituksen jälkeisenä päivänä. Tosin väitetään, että jälkimmäisen ehkäisemiseksi on hyödyllisempää venytellä harjoituksen jälkeen.

3. Vahvistaa immuunijärjestelmää

Yksi jääkylpyjen hyöty on se, että ne auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää. Tämä on asia, joka usein tuodaan esiin Wim Hofin menetelmän yhteydessä, sillä jäämies, kuten hollantilaista urheilijaa kutsutaan, pystyy ilmeisesti osoittamaan parempaa immuunivastetta.

4. Sydän- ja verenkiertoelimistön toiminta

Yleisesti uskotaan, että kylmillä suihkuilla voidaan parantaa verenkiertoa. Tästä syystä ajatellaan, että jääkylmään veteen upottautumalla tämä vaikutus lisääntyisi, mikä auttaisi vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä.

5. Aineenvaihdunnan kiihdyttäminen ja painonpudotus

Kylmään veteen (alle 20 °C) vähintään viiden minuutin ajan upottautumalla on mahdollista kiihdyttää aineenvaihduntaa, mikä tarkoittaa, että elimistö pyrkii polttamaan enemmän energiaa. Jääkylvyt voivat siis edistää painonpudotusta.

6. Vähentää kuumuutta

Jääkylpy voi olla keino jäähdyttää kehoa nopeammin, kun on kyse lämpöhalvauksesta tai kovan harjoittelun jälkeen. Tosin jälkimmäistä ei pidetä niin ratkaisevana tai tarpeellisena.

7. Parantaa mielialaa

On mahdollista, että jäiseen veteen upottautumisen ja mielialan paranemisen välillä on yhteys. Dopamiinitaso nousee, mikä vähentää ahdistuneisuus- ja masennusoireita.

8. Vähentää stressiä

Samoin väitetään, että uiminen erittäin kylmässä vedessä voi auttaa vähentämään stressitasoja. Tosin on epäselvää, johtuuko tämä hyöty enemmänkin jääkylvyistä vai liikunnasta.

9. Auttaa nukkumaan

Edellisten kohtien seurauksena ihmiset, joilla on tapana käydä jääkylvyssä, kertovat rentoutuvansa ja voivansa nukkua paremmin sekä saavuttavansa miellyttävämmän ja palauttavamman levon.

Lue tämäkin: Kylmäshokki: aiheuttajat ja ominaisuudet

Mitä tiede sanoo?

On tehty useita tutkimuksia, jotka antavat pohjaa tai tukea joillekin näistä väitteistä. Erityisesti voidaan todeta seuraavaa:

 • Vuonna 2012 tehdyssä katsauksessa todettiin, että kylmään veteen upottautuminen voi vähentää viivästynyttä lihaskipua (24 tuntia tai enemmän aktiviteetin jälkeen).
 • Eräässä tutkimuksessa osoitettiin, että aineenvaihdunta kiihtyy, vaikka tämä ei välttämättä liitykään painonpudotukseen.
 • Jotkut tutkimukset vahvistavat jääkylpyjen ja mielialan paranemisen ja masennusoireiden vähenemisen välisen yhteyden.
 • Samoin tutkimukset ovat vahvistaneet, että jääveteen upottautumisella on myönteinen vaikutus immuunijärjestelmään, joskin yhdistettynä meditaatioon ja hallittuun hengitykseen.
 • Jotkut tutkimustulokset viittaavat siihen, että se voi vähentää tulehdusta ja sydän- ja verisuonitautien riskiä, kun taas toiset viittaavat jopa päinvastaiseen suuntaan.
 • Unen laadun osalta tehtiin vertaileva tutkimus, jossa oli mukana ryhmä pyöräilijöitä, mutta kylmään veteen upottautumisen puolesta ei löytynyt todisteita.

Totuus tästä suuntauksesta

Vaikka osa jääkylpyjen hyödyt voidaan jollain tasolla vahvistaa, tarvitaan lisää tutkimusta lopullisten johtopäätösten tekemiseksi. Useat tutkimukset on tehty pienillä väestöryhmillä.

Toisaalta osa näistä tutkimuksista on tehty ihmisillä, jotka myös urheilevat aktiivisesti. Ja vaikka on totta, että kylmälle vedelle altistuminen auttaa vapauttamaan endorfiineja ja nostaa dopamiinitasoja, mainitaksemme yhden hyödyn, tämä voi hyvinkin olla seurausta liikunnasta.

Sama koskee tutkimuksia, joissa jääkylvyn lisäksi harjoitetaan meditaatiota ja hallittua hengitystä. Ei ole selvää, kuinka suuri osa hyödystä johtuu mistäkin näkökohdasta.

Ei pidä aliarvioida, että kylmään veteen upottautumisella on mielialaan liittyvä lumevaikutus. Tällöin on mahdollista, että ihmisten myönteinen käsitys käytännöstä auttaa heitä voimaan paremmin.

Lue lisää: Kylmän sietokyky – miksi jotkut ovat herkempiä kuin toiset?

Jääkylpyjen riskit

Kaikki eivät kuitenkaan nauti jääkylvyille liitetyistä hyödyistä. Joillakin ihmisillä voi olla päinvastainen vaikutus, eli kylpeminen ei auta vaan vahingoittaa.

Jos kylpeminen jäisessä vedessä kestää useita minuutteja, lämmönhukka voi aiheuttaa erilaisia ongelmia, kuten hypotermiaa. Jos tätä käytäntöä siis halutaan noudattaa, sitä ei pidä aloittaa äkillisesti, vaan henkilön on käytettävä aikaa tottuakseen alhaisiin lämpötiloihin.

Jääkylpyjä ei missään tapauksessa suositella henkilöille, joilla on tiettyjä terveydellisiä ongelmia, kuten Reynaudin tautia sairastaville tai sydänsairauksia sairastaville.

Kaikista edellä mainituista syistä ehdotetaan muita vaihtoehtoja. Toiminnoilla, kuten venyttelyllä liikunnan jälkeen, säännöllisellä liikunnalla tai meditaatiolla, voidaan saavuttaa samat hyödyt ilman, että niihin liittyy yhtä paljon riskejä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bleakley, C., Davison G. (2010). What is the biochemical and physiological rationale for using cold-water immersion in sports recovery? A systematic review. British Journal of Sports Medicine, vol. 44, pp. 179-187. https://bjsm.bmj.com/content/44/3/179
 • Bleakley, C., McDonough, S., Gardner, E., Baxter G., Hopkins, J., & Davison G. (2012). Cold‐water immersion (cryotherapy) for preventing and treating muscle soreness after exercise. Cochrane Database of Systematic Reviews, Vol. 2. DOI: 10.1002/14651858.CD008262.pub2. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008262.pub2/full
 • Espeland, D., Weerd, L. & Mercer, J. (2022). Health effects of voluntary exposure to cold water – a continuing subject of debate. International Journal of Circumpolar Health, Vol. 81(1). DOI: 10.1080/22423982.2022.2111789. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/22423982.2022.2111789
 • Mooventhan, A., Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. N Am J Med Sci. Vol. 6(5), pp.199-209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4049052/
 • Robey, E., Dawson, B., Halson, S., Gregson, W., King, S., Goodman, C., Eastwood, P. (2013). Effect of evening postexercise cold water immersion on subsequent sleep. Med Sci Sports Exerc. Vol. 45(7), pp. 1394-1402. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23377833/
 • Zwaag, J., Naaktgeboren, R., van Herwaarden, A., Pickkers, P., Kox, M. (2022). The Effects of Cold Exposure Training and a Breathing Exercise on the Inflammatory Response in Humans: A Pilot Study. Psychosom Med. Vol. 84(4), pp. 457-467. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9071023/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.