Logo image
Logo image

Kylmän sietokyky - miksi jotkut ovat herkempiä kuin toiset?

2 minuuttia
Häiriöt kuten anemia, anoreksia tai kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttavat henkilön kylmätoleranssiin. On tärkeää kääntyä ammattilaisen puoleen, jos huomaat että herkkyytesi lämpötilalle on normaalia korkeampi.
Kylmän sietokyky - miksi jotkut ovat herkempiä kuin toiset?
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kylmän sietokyky on hankala asia. Osa ihmisistä nauttii avantouinnista tai he kykenevät olemaan pakkasessa vain hyvin kevyillä vaatteilla. Toisaalta on ihmisiä, jotka eivät halua poistua kotoaan talvella. Nämä henkilöt eivät voi sietää kylmää. Mikä tekee joistakin ihmisistä herkempiä kylmälle?

Jokaisella ihmisellä on suurempi tai pienempi herkkyys lämpötilan muutoksille. Kylmän yliherkkyys voi kuitenkin olla myös oire sairaudesta.

Tietyt tekijät lisäävät kylmän intoleranssia, ​​kuten alhainen kehon rasvaprosentti tai krooninen terveysongelma. Tämän päivän artikkelissa puhutaan enemmän kylmän sietokyvystä ja sen syistä sekä diagnostiikasta.

Kylmän sietokyky – miksi jotkut ihmiset ovat herkempiä matalille lämpötiloille kuin toiset?

Some figure

Tällainen kylmän suvaitsemattomuus, jossa ihminen ei yksinkertaisesti pysty olemaan ulkona kylmällä ilmalla, on yleensä oire jostain. Yksi yleisimmistä syistä on alhainen kehon rasvaprosentti, kuten edellä mainitsimme.

Tämä johtuu siitä, että rasva on eriste, jonka avulla voimme ylläpitää kehon lämpöä. Naiset ovat yleensä herkempiä kylmälle, koska naiset ovat yleensä miehiä hoikempia.

Hormonaaliset muutokset tietyissä elämänvaiheissa voivat myös laukaista tämän ongelman, erityisesti vaihdevuosien aikana. Olet todennäköisesti kuullut kuumista aalloista, mutta lisääntynyt herkkyys lämpötilan muutoksille on yleistä suuntaan jos toiseenkin.

Lisäksi se voi olla merkki infektiosta, kuten vilustuminen tai flunssa. Sama koskee aineenvaihduntaongelmia. Keho tuottaa vähemmän ruumiinlämpöä kilpirauhashormonien puuttuessa kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä ihmisillä.

Muut olosuhteet, jotka johtavat kylmän suvaitsemattomuuteen

Anemia on sairaus, jossa veren punasolut muuttuvat. Se voi johtua siitä, että hemoglobiinia eli hapen kuljettamisesta vastaavaa ainetta, ei ole tarpeeksi, tai punasolujen määrä vähenee tai koska ne ovat epänormaaleja.

Anemian oireet vaihtelevat ja ovat suurimmaksi osaksi epäspesifisiä. Ihmiset jotka kärsivät tästä sairaudesta, ovat yleensä väsyneitä ja heillä on monesti heikko olo. Anemiaa sairastavalla kylmän sietokyky voi olla hyvin alhainen. Tässä tapauksessa oire johtuu anemian aiheuttamasta verenkierron ongelmasta.

Verisuoni- ja verenkierto-ongelmat liittyvät myös muihin sairauksiin, mukaan lukien Raynaudin oireyhtymä. Tämä on häiriö, jossa verisuonet kapenevat epänormaalisti vasteena tietyille ärsykkeille, kuten kylmälle tai stressille.

Some figure
Kylmän suvaitsemattomuus voi olla merkki muun muassa kilpirauhasen ongelmista tai anemiasta.

Kylmä suvaitsemattomuus voi johtua kroonisesta sairaudesta, joka tunnetaan nimellä fibromyalgia. Ihmiset joilla on tämä tila, kokevat yleistynyttä lihas- ja luukipua, joka liittyy usein yliherkkyyteen. Sen esiintyvyys on paljon suurempi naisilla.

Tässä sairaudessa elimistöstä ei löydy merkkejä vaurioista, mutta oireyhtymän aiheuttama kipu on lamauttava. Tämä johtuu siitä, että henkilö ei voi paeta kipua ja epämukavuuden tunnetta, siten se vaikuttaa myös psykologiseen hyvinvointiin.

Lopuksi huomaa että vaikka se on harvinaista, syy kylmän suvaitsemattomuuteen voi olla hypotalamuksessa. Se on aivojen alue, joka säätelee ruumiinlämpöä. Tästä syystä kaikki siihen vaikuttavat sairaudet voivat myös muuttaa lämpötilan säätelyä.

Kuinka tämä ongelma diagnosoidaan?

Some figure

Lääkärin on suoritettava laaja fyysinen tutkimus alhaisen kylmätoleranssin syyn diagnosoimiseksi. Ensinnäkin todennäköisesti tarkistetaan henkilön paino ja kehon rasvaindeksi, ja tehdään myös verikokeita.

Nämä testit paljastavat kilpirauhashormonitasot ja määrittävät, onko henkilöllä anemiaa tai muuta sairautta. Ammattilaiset tekevät todennäköisesti myös muita testejä sulkeakseen pois joitain vakavampia sairauksia, kuten hypotalamuksen häiriön.

Mikäli kärsit pitkäaikaisesta kylmäintoleranssista on sinun syytä kääntyä lääkärin puoleen. Tämä johtuu siitä, että se voi olla sairauden oire. On parempi tarkistaa oma terveydentila ja saada mielenrauha kuin kärsiä piilevästä sairaudesta, jolla voi olla vakavia seuraamuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Intolerancia al frío. (n.d.). Retrieved January 31, 2020, from http://eclinicalworks.adam.com/content.aspx?productId=39&pid=5&gid=003095
  • AARP herramienta de salud. (n.d.). Retrieved January 31, 2020, from https://healthtools.aarp.org/es/health/intolerancia-al-frio
  • Sensibilidad a los cambios de temperatura. (n.d.). Retrieved January 31, 2020, from https://www.observatorioesclerosismultiple.com/es/la-esclerosis-multiple/cuales-son-los-sintomas/la-sensibilidad-a-los-cambios-de-temperatura-y-la-esclerosis-multiple/
  • Sensibilidad al frío Diagnóstico – Onmeda.es. (n.d.). Retrieved January 31, 2020, from https://www.onmeda.es/sintomas/sensibilidad_al_frio-diagnostico-9644-3.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.