Logo image
Logo image

Opas kosmetiikan käyttöön ja säilytykseen

3 minuuttia
Vanhentuneet kosmetiikkatuotteet tulee ehdottomasti heittää pois. Asiantuntijat suosittelevat olemaan vaihtamatta säiliöitä tai sekoittamatta kosmetiikkatuotteita. Nämä suositukset auttavat muun muassa ihonhoidossa.
Opas kosmetiikan käyttöön ja säilytykseen
Maria del Carmen Hernandez

Tarkistanut ja hyväksynyt: ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Joillakin henkilöillä ei ole aavistustakaan siitä, kuinka kosmetiikkaa tulisi säilyttää ja käyttää. Espanjan lääke- ja terveysalan virasto AEMPS on siksi julkaissut oppaan kosmetiikan käyttöön ja säilytykseen.

Tämän oppaan tarkoituksena on välttää näiden tuotteiden käyttöön liittyviä ongelmia. Ongelmat johtuvat usein yksinkertaisesti tietämättömyydestä. Se voi jopa vaarantaa terveyden.

Espanjan markkinoilla olevien kosmeettisten valmisteiden turvallisuuden varmistamisesta vastaava järjestö on havainnut, että monet kosmetiikkaan liittyvät ongelmat johtuvat kuluttajien väärinkäytöstä. Vaikka suosituksia ei ole montaakaan, niitä noudattamalla voimme välttää kosmetiikkaan liittyvät ongelmat.

Katsotaanpa siis vinkit kosmetiikan asianmukaiseen käyttöön ja säilytykseen!

1. Lue aina etiketti

Hyvä käytäntö kosmetiikassa on aina lukea käyttämäsi tuotteen pakkausmerkinnät. Samoin sinun tulee myös kysyä asiantuntijalta käyttöohjeet ja kiinnittää erityistä huomiota kaikkiin pakkausmerkinnöissä mainittuihin varoituksiin.

Näin saamme tietoa tuotteen sisältämistä komponenteista ja vältämme esimerkiksi haitalliset reaktiot tiettyihin aineisiin, joille tiedämme olevamme allergisia.

2. Käytä tuotetta siihen tarkoitukseen, johon se on valmistettu

Kosmetiikan hyvien käytäntöjen oppaan toinen kohta on melko selvä. Kosmetiikkaa ei saa käyttää tarkoitukseen, johon valmistaja ei ole sitä tarkoittanut. Emme saa esimerkiksi käyttää käsivoidetta kosteuttaaksemme kasvojamme, sillä jokaisen kehonalueen iho on erilainen.

3. Noudata viimeistä käyttöpäivää ja avaamisen jälkeistä aikarajaa

Älä koskaan käytä kosmeettisia tuotteita, kun ne ovat vanhentuneet. Syynä tähän on se, että molekyylit voivat muuttaa kemiallista rakennettaan tietyn ajan kuluttua. Esimerkiksi ympäristön kosteus tai valo ovat olosuhteita, jotka saavat ne reagoimaan kemiallisesti ja muuttumaan erilaisiksi molekyyleiksi.

Näin ollen, jos käytämme tuotetta suositeltujen päivämäärien ulkopuolella, koostumus voi olla muuttunut. Jos näin on, joko emme saavuta toivottuja vaikutuksia tai ilmenee ei-toivottuja sekä haitallisia vaikutuksia.

Some figure

Lue myös: Kosmetiikan säilyttäminen ja kosmetiikkavälineiden puhdistaminen

4. Säilytä tuotteet oikein

Kuten edellisessä kohdassa, meidän on säilytettävä kosmeettisia tuotteita oikein – välttäen altistumista äärimmäisille lämpötiloille ja suoralle auringonvalolle – sekä pidettävä kosmetiikkapakkaukset puhtaina ja tiiviisti suljettuina. Mikäli et tee näin, voi se muuttaa tuotteen koostumusta ja aiheuttaa samoja vaikutuksia kuin vanhentuneet tuotteet.

5. Pese kätesi ennen kosmeettisen valmisteen käyttöä

Tämä tapa on välttämätön infektioiden ja ei-toivottujen reaktioiden välttämiseksi alueella, jolla käytämme tuotetta. Kätemme ovat täynnä mikro-organismeja ja likaa.

Jos emme noudata asianmukaista hygieniaa, kuljetamme kaikki nämä mikrobit alueelle, jolle tuotetta levitämme. Seurauksena voi olla ihotulehdus tai allerginen reaktio.

6. Älä jaa tuotteita, jotka ovat kosketuksissa kehon nesteiden kanssa

Jotkut kosmeettiset tuotteet, kuten rajauskynät tai huulipunat, ovat kosketuksissa kehomme nesteiden kanssa. Jakamalla ne olemme yhteydessä muiden ihmisten nesteisiin. Tämä tekee erilaisten mikrobien leviämisestä erittäin helppoa.

7. Älä sekoita tuotteita tai lisää mitään alkuperäiseen tuotteeseen

Monet ihmiset muuttavat kosmeettisten tuotteiden alkuperäistä koostumusta, koska he uskovat voivansa saavuttaa vahvemman tai edullisemman vaikutuksen. Vaikka se saattaa tuntua hyvältä ajatukselta, tämä tapa on väärä ja voi aiheuttaa ei-toivottuja vaikutuksia kuluttajalle.

8. Vältä tuotteiden siirtämistä pakkauksiin, joita valmistaja ei suosittele

Some figure

Lue myös: Mistä meikit on tehty?

Kosmetiikkatuotepakkaukset valmistetaan tietyllä tavalla tuotteen hyvän säilyvyyden takaamiseksi. Tuotteen siirtäminen toiseen säiliöön ei takaa säilyvyyttä, vaan voi aiheuttaa muutoksia sen koostumuksessa.

9. Hävitä tuotteet, joita ei voi käyttää uudelleen

Jotkut tuotteet eivät ole uudelleenkäytettäviä. Jos säiliön valmistuksessa mainitaan heti alussa, että sitä ei voi käyttää uudelleen, se tulee hävittää, kun sisältö tai osa siitä on käytetty.

10. Heitä pois huonolta näyttävät tuotteet

Kun aiomme käyttää kosmeettista tuotetta, jonka väri, haju tai koostumus on muuttunut, meidän tulee heittää se pois eikä käyttää sitä. Se voi vaurioittaa ja ärsyttää aluetta, jolle aiomme käyttää sitä.

Yhteenveto

Tätä AEMPS:n julkaisemaa hyvien käytäntöjen opasta kosmetiikan käyttöön kannattaa noudattaa. Jos toteutamme sen käytännössä, säästymme monelta huolelta, jotka liittyvät tämäntyyppisten tuotteiden aiheuttamiin ei-toivottuihin vaikutuksiin.

Vaikka meistä saattaa tuntua, että kosmetiikka on vaaratonta, meidän on ymmärrettävä, että sen koostumus on kemiallinen ja sitä hoidetaan hyvin samankaltaisesti kuin lääkkeitä.

Meidän tulee olla varovaisia ​​niiden käytössä ja sen lisäksi, että hankimme ne luotettavista paikoista, niitä tulee säilyttää oikein.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia española de medicamentos y productos sanitarios. La AEMPS lanza decálogo de buenas prácticas para el buen uso de productos cosméticos. https://www.aemps.gob.es/informa/notasinformativas/cosmeticoshigiene/2019-cosmeticoshigiene/la-aemps-lanza-decalogo-de-buenas-practicas-para-el-buen-uso-de-productos-cosmeticos/
  • Agencia española de medicamentos y productos sanitarios. Buenas prácticas de uso de productos cosméticos. https://www.aemps.gob.es/informa/cosmeticos-y-cuidado-personal/buenas-practicas-de-uso-de-productos-cosmeticos/
  • UNIMED. Norma de buenas prácticas de almacenamiento. Medicamentos Seguros Eficaces Y De Calidad. https://seguros.minsalud.gob.bo/AGEMED/MARCO_LEGAL/T-N-25-RM0260-BPA.pdf
  • INVIMA. (2009). ABC Buenas Prácticas Clínicas. Ministerio de Salud y Protección Social, República de Colombia.
  • Departamento Nacional de Planeación (DNP). (2004). Cosméticos y aseo. Cadenas Productivas Estructura, Comercio Internacional y Protección.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.