Kuinka kasvonaamiot vaikuttavat iholla?

Kasvonaamiot voivat olla loistava lisä ihonhoitorutiiniin. Niiden tarkoituksena on parantaa ihon ulkonäköä ja joissakin tapauksissa toimia jopa hoitona tiettyihin ihosairauksiin.
Kuinka kasvonaamiot vaikuttavat iholla?

Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2021

Kasvonaamiot ovat saavuttaneet suosiota päivittäisessä ihonhoitorutiinissa. Koska niitä voi käyttää niin moneen tarkoitukseen, ne ovat erittäin houkutteleva vaihtoehto ihonhoitoon. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka kasvonaamiot vaikuttavat iholla.

Kaupoista löytyy savinaamioita, hiilinaamioita, hyaluronihapponaamioita, entsyyminaamioita tai ihan vain kosteuttavia naamioita. Voit siis valita oman ihosi tarpeiden mukaan laajasta valikoimasta erilaisia naamioita.

Alla katsomme tarkemmin sitä, kuinka kasvonaamiot vaikuttavat iholla.

Kuinka ravintoaineet imeytyvät ihoon?

Kasvonaamiot ovat hyvin hyödyllisiä, kun niitä käyttää säännöllisenä osana ihonhoitorutiinia. On kuitenkin tärkeää huomioida, että yksinään ne eivät saa aikaan mitään suuria ja pitkäkestoisia muutoksia.

Ihonhoidon peruspilareita ovat puhdistus, auringolta suojaaminen ja kosteutus. Kasvonaamioiden toiminta perustuu niiden ainesosiin. Ennen niiden käyttöä kasvot on aina puhdistettava kunnolla, ja jälkeenpäin iho tulee vielä kosteuttaa.

Kasvonaamioita käytettäessä niiden ainesosat ovat korostetusti suoraan kosketuksissa ihon pinnan kanssa. Huokoset puhdistuvat ja iho imee enemmän tuotetta. Ne voivat aikaansaada välittömän vaikutuksen, jonka huomaa ihon hehkussa ja kirkkaudessa.

Tämä on kuitenkin vain väliaikaista, minkä vuoksi kasvonaamioita on käytettävä ihonhoidossa säännöllisesti.

Ainesosista riippuu, kuinka kasvonaamiot vaikuttavat iholla
Kasvonaamioiden vaikutus perustuu siihen, että ne ovat pitkään iholla, mutta niitä on käytettävä toistuvasti vaikutusten ylläpitämiseksi.

Millaisia naamioita iholla voi käyttää?

Ennen kuin levität naamion iholle, kasvoilta tulisi poistaa mahdollinen meikki, lika ja jäämät hellävaraisesti. Misellivesi on hyvä apu tässä ihonhoidon vaiheessa ennen kasvonaamion levittämistä.

Puhdistettuasi kasvot misellivedellä huuhtele iho lämpimällä vedellä, joka jättää huokoset läpäisevämmiksi. Näin ainesosat imeytyvät ihoon paremmin.

Useimmiten kasvonaamio tulisi jättää iholle 20-30 minuutiksi; tämä antaa ainesosille aikaa läpäistä ihon pintakerroksen ja saada aikaan vaikutuksensa.

Kasvonaamiot ihotyypin mukaan

Naamiota valitessa sinun tulee ottaa huomioon se, millaisia tuloksia haluat saada. Sinun tulee valita naamion ainekset ihotyyppisi ja hoidettavan ongelman mukaan.

Kuiva iho

Kuiva iho vaatii huomattavaa kosteutusta, jolloin kosteuttava käsittely on erityisen hyödyllinen. Pidä mielessä, että kuivaihoisten ihmisten tulisi käyttää kosteuttavia naamioita joka toinen viikko. Esimerkiksi hyaluronihappo, avokado ja karitevoi edesauttavat ihon kosteutusta ja nestetasapainon pysymistä.

Akne tai tulehdus

Kasvonaamiot eivät ole pitkäaikainen aknehoito, mutta ne voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja ehkäisemään akuuttia finnien puhkeamista.

Salisyylihappo, bentsoyyliperoksidi ja alfahydroksihappo (AHA) poistavat ihon pinnalta kuolleita ihosoluja ja myös ihohuokosia tukkivia jäämiä. Tutkimukset ovat osoittaneet alfahydroksihapolla olevan myös suotuisia vaikutuksia aknearpiin.

Rasvainen iho

Tällaiselle iholle parhaat tuotteet ovat sellaisia, jotka poistavat ylimääräistä talia ja lisäävät näin huokosten läpäisevyyttä. Joitakin rasvaiselle iholle hyödyllisiä tuotteita ovat salisyylihappo, glykolihappo, rikki ja hiili.

Hienot juonteet

Naamiot eivät täysin poista hienoja juonteita kasvoilta, mutta ne auttavat häivyttämään niitä jonkin verran. Asiantuntijat suosittelevat C-vitamiinia tällaiselle iholle, koska sillä on niin suuri antioksidoiva kyky. Tämä puolestaan stimuloi jatkuvasti kollageenin tuotantoa.

Myös E-vitamiini on tehokas ikääntymistä torjuva vaihtoehto yhdessä resveratrolin ja ferulahapon kanssa. Molemmat suojaavat ihoa hienoja juonteita aiheuttavilta ulkoisilta tekijöiltä, kuten saasteilta ja auringon haitoilta.

Ruusufinni

Niasiiniamidilla on antioksidoivia ominaisuuksia, se vähentää ihon punoitusta ja parantaa ihon sävyä. British Journal of Dermatology -lehden tekemien tutkimusten mukaan se auttaa osaltaan estämään hapettumisprosesseja.

Läiskät ja hyperpigmentaatio

Tällaisiin iho-ongelmiin ei saa välittömiä tuloksia; kasvonaamioiden käyttö ainoastaan täydentää pigmentaatiota vähentäviä hoitoja. Hyödyllisimmät ainesosat tässä tapauksessa ovat kojic-happo, traneksaamihappo ja atselaiinihappo.

Se, kuinka kasvonaamiot vaikuttavat iholla, riippuu niiden sisältämistä ainesosista
Jokaista ihotyyppiä tulisi hoitaa sitä vastaavilla aineksilla.

Käy lukemassa myös: Rasvaisen ihon hoito talvella

Ole varovainen kasvonaamioiden ainesosien kanssa

Monet kasvonaamiot näyttävät ja tuntuvat iholla houkuttelevilta. Ne kaikki eivät kuitenkaan täytä niitä tehtäviä, joita niiden väitetään tarjoavan. Sinun on varottava, ettet anna mainosten petkuttaa.

Tuoksuja, väriaineita tai parabeeneja sisältävät naamiot voivat olla haitaksi iholle, erityisesti herkkäihoisimmilla ihmisillä. Naamioiden tuoteselosteesta kannattaa lukea niiden koostumus tällaisten tuotteiden välttämiseksi ja hypoallergeenisten vaihtoehtojen valitsemiseksi.

Kotitekoiset naamiot voivat olla turvallisia ja tehokkaita vaihtoehtoja, kunhan tiedät mitä aineksia sinun tulisi käyttää ja mitä välttää. Haitallisten vaikutustensa vuoksi on parempi välttää seuraavia:

  • Sitruuna: Etikan tavoin sitruuna on hapan tuote, joka aiheuttaa jälkipigmentaatiota ja ärsytystä iholla.
  • Munanvalkuaiset: Voivat aiheuttaa ihotulehduksia, erityisesti jos sinulla on paranemassa olevia haavoja.
  • Natriumbikarbonaatti: Tällä aineella on suuri emäksisyys, joka tuhoaa ihon suojakerrosta saaden sen menettämään luontaisen kosteutensa.

Kasvonaamiot täydentävät ihonhoitorutiinia

Kasvonaamiot täydentävät hyvää ihonhoitorutiinia. Puhdistuksen, kosteutuksen ja auringolta suojaamisen ohella ne ovat hyvä apu, jota voidaan käyttää parantamaan ihon ulkonäköä ja tuntua.

Muista, että hinta ei aina ole merkki tuotteen laadusta tai tehosta. Pidä tämä mielessäsi valitessasi kasvonaamioita.

Oman ihon tarpeet ja ominaispiirteet kannattaa tuntea; näin osaat valita oikean tuotteen ja saat siitä täyden hyödyn irti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nilforoushzadeh MA, Amirkhani MA, Zarrintaj P, Salehi Moghaddam A, Mehrabi T, Alavi S, Mollapour Sisakht M. Skin care and rejuvenation by cosmeceutical facial mask. J Cosmet Dermatol. 2018 Oct;17(5):693-702. doi: 10.1111/jocd.12730. Epub 2018 Aug 21. PMID: 30133135.
  • Fu JJ, Hillebrand GG, Raleigh P, et al. A randomized, controlled comparative study of the wrinkle reduction benefits of a cosmetic niacinamide/peptide/retinyl propionate product regimen vs. a prescription 0.02% tretinoin product regimen. Br J Dermatol. 2010;162(3):647-654. doi:10.1111/j.1365-2133.2009.09436.x
  • Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.
  • Smit N, Vicanova J, Pavel S. The hunt for natural skin whitening agents. Int J Mol Sci. 2009;10(12):5326-5349. Published 2009 Dec 10. doi:10.3390/ijms10125326
  • Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
  • Asz-Sigall, Daniel, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray, and Pilar Simón-Díaz. “Dermocosmetic therapy of acne and management of scars.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 46-52.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.