Logo image
Logo image

Rasvaisen ihon hoito talvella

3 minuuttia
Kylmä sää ja tuuli vaikuttavat voimakkaasti ihoon, aiheuttaen erityisesti kuivuutta. Mistä syystä sitten rasvaisen ihon hoito on tärkeää talvellakin? Lue aiheesta lisää alta.
Rasvaisen ihon hoito talvella
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Jotkut uskovat, että rasvainen iho ei tarvitse mitään sen ihmeempää hoitoa talvisaikaan; he olettavat, että kylmät lämpötilat vaikuttavat haitallisesti vain kuivaan ihoon. Tämä ei pidä paikkaansa. Rasvaisen ihon hoito on talvellakin ehdottoman tärkeää ihon pitämiseksi raikkaana ja puhtaana.

Kylmä ei luonnollisestikaan vaikuta rasvaiseen ihoon samaan tapaan kuin kuivaan ja herkkään ihoon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö rasvaistakin ihoa tulisi hoitaa talvella, jotta se pysyisi kosteutettuna eikä muuttuisi sameaksi ja elottoman näköiseksi.

On tärkeää tietää, että rasvaisen ihon hoitamatta jättäminen talvella voi kostautua myöhemmin. Iho voi kuivissa ympäristöissä nimittäin reagoida huonosti tuottaen yhä enemmän talia ja aiheuttaen sen myötä myös muita ongelmia.

Iho talvella

Kylmä sää vaikuttaa kaikkiin ihotyyppeihin, koska se aiheuttaa yleisesti ottaen kuivuutta. Rasvainen iho voi kuitenkin kärsiä eniten alhaisissa lämpötiloissa ja hyvin kosteissa olosuhteissa. Ensiksi, rasvainen iho voi muuttua kalpeammaksi kuin muut ihotyypit.

Tämä ei tosin ole se ikävin ongelma. Talvisaikaan iho menettää kosteutta ja ravinteita. Kylmä saa hiussuonet supistumaan, minkä seurauksena hapen, kosteuden ja ravinteiden saanti vähenee. Lisäksi näissä olosuhteissa kuolleiden ihosolujen määrä lisääntyy.

Kuolleet ihosolut tukkivat herkästi ihohuokoset. Tällöin hoidon puute kostautuu niin, että mustapäät ja finnit lisääntyvät kasvoilla. Tästä syystä on tärkeää muistaa rasvaisen ihon hoito myös talvella.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kasvojen tavallisten iho-ongelmien hoito luontaistuotteilla

Rasvaisen ihon hoito talvella

Rasvaisen ihon hoitoon talvella kuuluu lukuisia vaiheita, pääosin liittyen ihon hapensaantiin, kosteuttamiseen ja suojaamiseen. Alla on lueteltu tärkeimmät vaiheet, jotka tulisi tehdä ihon pitämiseksi terveenä ja hyvässä kunnossa:

 • Pese ihoa riittävästi. Kasvojen iho tulisi pestä ihanteellisesti kaksi kertaa päivässä kasvoille tarkoitetulla ja mieluiten luontaisesti antibakteerisella pesuaineella. Vielä parempi on, jos pesuaine sisältää minttu- tai teepuu-uutetta. Tämä poistaa iholta epäpuhtauksia ja auttaa sulkemaan ihohuokosia.
 • Puhdista kahdesti. Parhaiden tulosten saamiseksi levitä iholle vielä öljytöntä kasvovettä kasvojen pesun jälkeen. Parhaimmat kasvovedet on valmistettu taikapähkinästä, rosmariinista, muratista tai aloe verasta.
 • Kosteutus on tärkeää. Kun kasvojen iho on puhdas, rasvainen iho tulisi kosteuttaa ihonhoitoon tarkoitetuilla hapoilla, kuten hyaluronihapolla. Ne auttavat palauttamaan ihon luontaisen kosteustasapainon.
 • Juo vettä ja suojaudu auringolta. On tärkeää juoda runsaasti vettä pitkin päivää ja käyttää aurinkorasvaa päivittäin.
 • Kuori. Kuori kasvoilta pois kuolleet ihosolut kaksi kertaa viikossa. Parasta on käyttää ei-hankaavia kuorinta-aineita.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kuorintanaamiot liivatteesta ihon uudistamiseksi

Muita tapoja hoitaa rasvaista ihoa

Some figure

Yllä mainittujen toimenpiteiden lisäksi rasvaisen ihon hoitorutiinia voidaan täydentää vielä seuraavin konstein:

 • Käytä kasvonaamioita. Kasvonaamiot ovat erittäin hyvä keino ihon kunnon kohentamiseen, erityisesti jos iho näyttää samealta. Etsi naamioita, jotka on valmistettu vihreästä teestä, tequila-agaavesta ja kehäkukasta. Naamion käyttö kaksi kertaa viikossa riittää.
 • Kuorinta salisyylihapolla. Jos muista hoidoista huolimatta iho näyttää liian kiiltävältä tai rasvaiselta, salisyylihappokuorinta on loistava vaihtoehto. Se auttaa poistamaan mustapäitä ja finnejä sekä vähentämään ihon kiiltoa.
 • Käytä mattapohjaista meikkiä. Tällainen meikki ei ainoastaan saa rasvaista ihoa näyttämään paremmalta, vaan se kestää myös pidempään talvisin, eli sitä ei tarvitse korjailla niin usein.
 • Käytä oikeanlaisia tuotteita. Kosteuttavat geelit tai geelivoiteet ovat yleisesti ottaen parhaat vaihtoehdot. Vielä parempi on, jos ne poistavat talia sekä ovat ei-komedogeenisia ja öljyttömiä. Käytäthän vain ihotautilääkäreiden suosittelemia tuotteita, et mainostajien.

Rasvaisen ihon hoito talvisaikaan on yhtä tärkeää kuin muidenkin ihotyyppien. Iho-ongelmat voidaan välttää pelkällä perushoidolla tähän vuodenaikaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Baumann, L., Amini, S., & Weiss, E. (2005). Nueva clasificación de los tipos de piel y sus implicaciones en Dermatología Cosmética. Dermatología Venezolana, 43(4).
 • Top 5 fixes for itchy winter skin. A humidifier, moisturizer, and lukewarm water can help. (2014). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School39(4), 4.
 • How to prevent and treat dry skin. Be proactive this winter by moisturizing often and avoiding hot water. (2015). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School40(3), 7.
 • Endly DC, Miller RA. Oily Skin: A review of Treatment Options. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(8):49–55.
 • Sakuma, T. H., & Maibach, H. I. (2012, August). Oily skin: An overview. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000338978
 • Sethi A, Kaur T, Malhotra SK, Gambhir ML. Moisturizers: The Slippery Road. Indian J Dermatol. 2016;61(3):279–287. doi:10.4103/0019-5154.182427

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.