Julkiset käsikuivaimet saattavat olla haitallisia, kertoo tutkimus

Tiesitkö, että käsikuivaimet voivat tehdä käsistä taas likaiset pesun jälkeen? Lue tämän päivän artikkeli ja opi lisää siitä, mitä tutkimukset sanovat aiheesta.
Julkiset käsikuivaimet saattavat olla haitallisia, kertoo tutkimus

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Julkiset käsikuivaimet ovat sähkölaitteita, joita löytyy terveyskeskuksista, kouluista, ostoskeskuksista ja muista tiloista, joissa liikkuu paljon ihmisiä.

Kuten nimikin viittaa, niitä käytetään käsien kuivaamiseen pesun jälkeen. Käsikuivaimille löytyy kaksi periaatteellista syytä: taloudellisuus ja ekologisuus. Ne ovat pitkällä aikavälillä halvempia kuin paperi, eikä niiden valmistamiseksi tarvitse kaataa puita.

Julkiset käsikuivaimet puhaltavat kuumaa ilmaa, joka on peräisin samasta tilasta jossa ne sijaitsevat, saaden ilman kiertämään. Voisi siis sanoa, että ne kierrättävät ja lämmittävät ilmaa vessan sisällä.

Juuri tämä toimintamekanismi on nostanut esiin kysymyksen siitä, ovatko ne turvallisia käyttää. Tutkimuksista saatu näyttö on asettanut julkiset käsikuivaimet kyseenalaisiksi, sillä ne voivat liata jo pestyt kädet.

Käsien desinfiointi

Pienestä pitäen aikuiset ovat suosittaneet meitä pesemään käsiämme toistuvasti pitkin päivää: ennen ruokailua, vessassa käynnin jälkeen, tehtyämme jotain käsillämme, tultuamme ulkoa jne. Nyt suosittelemme samaa omille lapsillemme.

Näissä ja muissa olosuhteissa käsien peseminen on jotain mitä teemme välttääksemme sairastumisen esimerkiksi flunssaan, hepatiittiin tai ripuliin.

Kyseiset taudit johtuvat usein käsissä olevista viruksista ja bakteereista, jotka voivat päästä limakalvoillemme. Jotkut niistä eivät aiheuta mitään haittaa, mutta toiset voivat muuttua vaarallisiksikin. Niinkin yksinkertainen toimi kuin kunnollinen käsienpesu on ehkäisevä hygieniavarotoimi, johon tulee kiinnittää huomiota.

Kädet pesemällä emme ainoastaan vältä sairastumista itse, vaan pienennämme myös riskiä infektioiden levittämisestä muihin ihmisiin. Tämä on ratkaisevan tärkeää ruoankäsittelijöille ja terveydenhuollon työntekijöille.

Julkiset käsienkuivaimet saattavat liata kädet uudestaan niiden pesun jälkeen
Käsienpesu on tehokas varotoimi mikro-organismeja vastaan. Se pienentää huomattavasti sairastumisriskiä.

Mitä tutkimukset sanovat julkisista käsikuivaimista?

Jokin aikaa sitten monet virastot, yksityisyritykset, koulut ja terveydenhuollon yksiköt päättivät poistaa käsipaperin julkisista vessoista, koska paperi tuottaa jätettä ja vaikuttaa haitallisesti ympäristöön.

Käsipaperi päätettiin tästä syystä korvata käsikuivaimilla. Näyttää kuitenkin siltä, että tämä ratkaisu oli itse ongelmaa pahempi: käsikuivain saattaa nimittäin kumota sen, mitä käsienpesulla saavutetaan.

Eräässä tutkimuksessa testattiin käsikuivaimia sekä miesten että naisten vessoissa terveyskeskuksessa. Tämä tehtiin bakteerien havaitsemiseksi käyttäen levyjä, jotka altistettiin kuivaimelle joksikin ajaksi.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että bakteereja on monenlaisia, mukaan lukien potentiaalisia taudinaiheuttajia ja itiöitä, jotka voivat laskeutua ihmisten käsiin heidän käyttäessään käsikuivaimia julkisissa vessoissa.

Toisin sanoen pestyämme kätemme ne saastuvat uudestaan kuumasta ilmasta, joka saattaa sisältää jopa ulostebakteereja.

Tutkimuksen mukaan ilmansuodattimien asentaminen vähensi bakteerien määrää. Tämä johti siihen päätelmään, että bakteerit ovat vessan ilmassa. Löydökset osoittavat, että vessanpöntön vetäminen saa osan mikrobeista kulkeutumaan ilmaan.

Nämä löydökset on vahvistettu useissa samankaltaisissa tutkimuksissa, joissa osoitetaan, että julkiset käsikuivaimet voivat olla bakteeritartunnan lähde. Yhdessä tutkimuksissa jopa verrattiin keskenään erilaisia käsikuivausmenetelmiä ja tultiin siihen lopputulokseen, että bakteerien määrä oli suurempi ilmakuivaimen kohdalla verrattuna käsipaperiin.

Kaikki eivät kuitenkaan ole asiasta samaa mieltä. Eräissä toisissa tutkimuksissa väitetään, että ratkaisevaa näyttöä ei ole, sillä tutkimusaineistosta puuttuu ratkaisevia muuttujia, joita tarvitaan todellisten tartuntariskien arvioimiseksi. Joissakin tutkimuksissa jopa todetaan, että julkisten käsikuivaimien käyttö ei ole yhtään sen riskialttiimpaa kuin käsipaperien käyttö.

Käsikuivaimien käytön mahdolliset riskit

On hyvä huomauttaa, että eräät vessan ilmasta löydetyt mikrobit eivät välttämättä aiheuta sairauksia tai vaikuta mitenkään terveisiin ihmisiin. Niiden joukossa on kuitenkin myös haitallisempia mikrobeja, kuten Staphylococcus aureusta. 

Myös akinetobakteeria on havaittu. Se voi aiheuttaa infektioita heikentyneen immuunijärjestelmän omaaville tai sairaalassa oleville potilaille. Tämä on varovaisuutta vaativa asia, erityisesti mitä tulee hoitohenkilökunnan käyttämiin sairaalan vessojen käsikuivaimiin.

Vessan ilman bakteerien lisäksi käsikuivaimet levittävät myös ihmisten käsissä olevia bakteereja toimien aerosolina. 

Kuinka kädet voidaan kuivata?

Saatat nyt pohtia, kannattaako käsiä kuivata ollenkaan. Kuivaamatta jättäminen ei kuitenkaan ole hyvä vaihtoehto, sillä tutkimusten mukaan bakteerit leviävät todennäköisemmin ihon ollessa kostea.

Ensisijainen vaihtoehto olisikin kuivata kädet puhtaaseen pyyhkeeseen. Tämä onnistuu tietenkin kotona tai muissa yksityisissä tiloissa helposti.

Tässäkin yhteydessä pyyhkeet tulisi pestä säännöllisesti. Jos kotona on sairaita ihmisiä, tuona aikana kannattaa käyttää mieluummin käsipaperia.

Mitä taas julkisiin vessoihin tulee, useimpien tutkimusten tulosten perusteella käsien kuivaamiseen kannattaa käyttää käsipaperia. Se imee kosteutta paremmin ja auttaa hävittämään pesun jäljiltä jääneitä bakteereja vähentäen niiden määrää.

Julkisia käsienkuivaimia parempi vaihtoehto käsien kuivaamiseen on oma käsipyyhe
Käsien kuivaamiseen käytetyt pyyhkeet tulisi pestä huolella.

Kuinka välttää julkisten käsikuivaimien käyttö?

Käsikuivaimista saadut bakteerit eivät ole suora sairauden syy. Itse asiassa niistä ei pitäisi olla haittaa ihmisille, joilla on terve immuunijärjestelmä.

Sen sijaan ei ole epäilystäkään siitä, että ne ovat potentiaalinen riski sairaille tai immuunipuutteisille ihmisille. Ja meidän tulee muistaa myös se, että emme elä maailmassa yksin; olemme jatkuvasti tekemisissä muiden ihmisten kanssa.

Kaikkein parasta on kuivata kädet omaan pyyhkeeseen, kunhan se on puhdas. Kun menemme ulos ja meidän on käytettävä julkista vessaa, asia on ongelmallisempi.

Jos vessassa on käsipaperia, ei hätää. Pidä kuitenkin aina laukussa tai autossa mukana pientä pakettia paperipyyhkeitä omaan henkilökohtaiseen käyttöön siltä varalta, että julkisessa vessassa ei ole saatavilla paperia. Näin vältät mahdolliset riskit.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alharbi SA, Salmen SH, Chinnathambi A, Alharbi NS, Zayed ME, Al-Johny BO, Wainwright M. Assessment of the bacterial contamination of hand air dryer in washrooms. Saudi J Biol Sci. 2016; 23(2): 268-271.
  • Best E, Parnell P, Couturier J, Barbut F, Le Bozec A, Arnoldo L, Madia A, Brusaferro S, Wilcox MH. Environmental contamination by bacteria in hospital washrooms according to hand-drying method: a multi-centre study. J Hosp Infect. 2018; 100(4): 469-475.
  • Gammon J, Hunt J. The neglected element of hand hygiene – significance of hand drying, efficiency of different methods and clinical implication: A review. J Infect Prev. 2019; 20(2): 66-74.
  • Lam SC, Cheung MMF, Au JKL, Suen LKP. Bioluminescence-based hygiene evaluation of public washroom environment: Repeated measurement of posthandwashing facilities on baseline and before and after cleaning schedule. Am J Infect Control. 2020; S0196-6553(20)30960-3. doi: 10.1016/j.ajic.2020.10.015.
  • Margas E, Maguire E, Berland CR, Welander F, Holah JT. Assessment of the environmental microbiological cross contamination following hand drying with paper hand towels or an air blade dryer. J Appl Microbiol. 2013; 115(2): 572-582.
  • Matthews JA, Newsom SW. Hot air electric hand driers compared with paper towels for potential spread of airborne bacteria. J Hosp Infect. 1987; 9(1): 85-88.
  • Reynolds KA, Sexton JD, Norman A, McClelland DJ. Comparison of electric hand dryers and paper towels for hand hygiene: a critical review of the literature. J Appl Microbiol. 2021; 130(1): 25-39.
  • Sasahara T, Ae R, Watanabe M, Kimura Y, Yonekawa C, Hayashi S, Morisawa Y. Contamination of healthcare workers’ hands with bacterial spores. J Infect Chemother. 2016; 22(8): 521-5.
  • Snelling AM, Saville T, Stevens D, Beggs CB. Comparative evaluation of the hygienic efficacy of an ultra-rapid hand dryer vs conventional warm air hand dryers. J Appl Microbiol. 2011; 110(1):19-26.
  • Suen LKP, Siu GKH, Guo YP, Yeung SKW, Lo KYK, O’Donoghue M. The public washroom – friend or foe? An observational study of washroom cleanliness combined with microbiological investigation of hand hygiene facilities. Antimicrob Resist Infect Control. 2019; 8. doi: 10.1186/s13756-019-0500-z.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.