Lääkkeiden oikeaoppinen säilyttäminen

Lääkkeiden asianmukainen säilyttäminen on välttämätöntä, jotta ne pysyvät käyttökelvollisina ja säilyttävät tehonsa niiden viimeiseen käyttöpäivään asti. Tässä on joitain vinkkejä jotka olisi hyvä pitää mielessä.
Lääkkeiden oikeaoppinen säilyttäminen
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lääkkeiden oikeaoppinen säilyttäminen on välttämätöntä, jotta lääke säilyttää tehokkuutensa. Sinun tulisi olla huolellinen sen suhteen, missä olosuhteissa säilytät lääkkeitä. Useimmiten sopivin paikka on viileä ja kuiva ympäristö.

Vinkkejä lääkkeiden säilyttämiseen

Useat tekijät voivat vaikuttaa lääkkeen vakauteen, mukaan lukien:

Lämpötila

Tämä on yksi niistä asioista, jotka vaikuttavat eniten lääkkeiden säilyvyyteen. Siksi on tärkeää säilyttää niitä viileässä, kuivassa paikassa. Varmista, että lämpötila on vakaa eikä siinä tapahdu äkillisiä muutoksia.

Lääkityksen asianmukaisen varastoinnin kannalta on tärkeää pyrkiä ehkäisemään äkillisiä lämpötilan muutoksia.

Lääkemuoto

Sinun on otettava huomioon myös annosmuoto varastoidessasi lääkkeitä. Nestemuodossa olevat lääkkeet ovat yleensä epävakaampia kuin tabletit tai kapselit. Niiden ominaisuudet muuttuvat myös helpommin kuin kiinteiden.

Moniannoksiset lääkkeet

Nämä on avattava joka kerta, kun tarvitset niitä – siirapit, silmätipat jne. Niiden avaaminen useita kertoja voi muuttaa niiden vakautta ja aiheuttaa terveysriskejä.

Pidä siis mielessä, että moniannoksisten lääkkeiden tehoa ei määrää viimeinen käyttöpäivä, vaan hetki, jolloin avaat ne ensimmäisen kerran. Niiden säilyvyysaika avaamisen jälkeen on yleensä pakkausselosteessa ja se on usein lyhyempi kuin viimeinen käyttöpäivämäärä.

Kirjoita pakkaukseen avaamispäivä, jotta tiedät kuinka kauan voit käyttää kyseistä lääkettä. Näin voit välttää mahdolliset virheet. Tietenkin voit välttää ongelmia yksinkertaisesti hävittämällä jäljelle jääneet lääkemäärät heti hoidon päätyttyä.

Lääkkeiden oikeaoppinen säilyttäminen

Voit yleensä varastoida suurimman osan lääkkeistä huoneenlämmössä, vaikka on joitain, jotka vaativat erityisiä säilytysolosuhteita. Joitakin suosituksia niiden säilyttämiseen ovat:

  • Säilytä niitä viileässä ja kuivassa paikassa, jossa ei tapahdu äkillisiä lämpötilan muutoksia.
  • Älä sijoita niitä sähkölaitteiden lähelle.
  • Säilytä alkuperäinen pakkaus.
  • Käytä pienempiä pilleriannostelijoita
  • Älä säilytä niitä kylpyhuoneessa tai keittiössä, koska näissä paikoissa on yleensä enemmän kosteutta ja lämpötilamuutoksia.
  • Pidä ne poissa lasten ulottuvilta.
Lääkkeiden säilyttäminen viileässä, kuivassa paikassa on välttämätöntä. Lisäksi sinun on otettava huomioon viimeinen käyttöpäivä ja säilyvyys avaamisen jälkeen.

Muita suosituksia lääkkeiden säilyttämiseen

Nyt tiedät, että sinun on valittava sopiva paikka lääkkeiden säilyttämiseen. On tärkeää löytää tapa säilyttää lääkkeitä myös matkan aikana.

Lisäksi viimeinen käyttöpäivä on tärkeä tekijä lääkkeen tehokkuuden takaamiseksi. Siksi sinun on aina luettava pakkausseloste ennen kuin aloitat lääkityksen käyttämisen. Älä kuitenkaan sekoita viimeistä käyttöpäivää säilyvyyteen avaamisen jälkeen – jälkimmäinen alkaa heti, kun avaat pakkauksen.

Säilytä pakkaus ja pakkausseloste

Kuten jo mainitsimme, lue jokaisen käyttämäsi lääkkeen pakkaus ja pakkausseloste saadaksesi selville parhaan tavan säilyttää sitä. Ota huomioon viimeinen käyttöpäivä ja se, tarvitsetko erityisiä toimenpiteitä sen hallinnoimiseksi.

Lisäksi, käyttämättömiä lääkkeitä ei tule koskaan heittää roskikseen tai wc-pönttöön, vaan ne tulee viedä apteekin keräyspisteeseen.

Ulkonäkömuutos

Älä ota lääkkeitä pakkauksessa mainitun ajan jälkeen tai jos huomaat muutoksia lääkkeen ulkonäössä. Tämä johtuu siitä, että sameus samoin kuin värinmuutos osoittavat, että se ei ole enää vakaa.

Yhteenveto

Lopuksi sinun tulee muistaa että lääkkeiden ulkonäkö muuttuu, jos et säilytä niitä oikein. Jos olet epävarma lääkkeen käyttökelpoisuudesta, älä ota sitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De La Rubia, A. (2006). Conservación de medicamentos termolábiles. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73935-6
  • Bucaramanga, U. A. de. (2009). Recepcion y almacenamiento de medicamentos y dispositivos medicos. Modulo Administracion de Servicios Farmaceuticos.
  • Allegra, J. R., Brennan, J., Lanier, V., Lavery, R., & MacKenzie, B. (1999). Storage temperatures of out-of-hospital medications. Academic Emergency Medicine, 6(11), 1098–1103. https://doi.org/10.1111/j.1553-2712.1999.tb00110.x
  • Ebrahim AJ, Teni FS, Yimenu DK. Unused and Expired Medications: Are They a Threat? A Facility-Based Cross-Sectional Study. J Prim Care Community Health. 2019;10:2150132719847857. doi:10.1177/2150132719847857
  • Makki M, Hassali MA, Awaisu A, Hashmi F. The Prevalence of Unused Medications in Homes. Pharmacy (Basel). 2019;7(2):61. Published 2019 Jun 13. doi:10.3390/pharmacy7020061

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.