Logo image
Logo image

Onko terveellistä syödä jogurttia ja hedelmiä päivälliseksi?

2 minuuttia
Tänään haluamme keskustella siitä, miksi hedelmien ja jogurtin syöminen päivälliseksi on loistava valinta.
Onko terveellistä syödä jogurttia ja hedelmiä päivälliseksi?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Raskaan ruoan sijaan jotkut lapset ja aikuisetkin nauttivat jogurttia ja hedelmiä päivälliseksi. On kuitenkin tavallista, että he pohtivat onko se terveellinen valinta, vai pitäisikö päivällisen olla tuhdimpi. Mitä itse luulet?

Viimeaikaiset edistysaskeleet kronobiologian alalla viittaavat siihen, että kevyt päivällinen voi edesauttaa painonpudotusta geneettisesti ylipainoisilla henkilöillä.

Hedelmien tai jogurtin nauttiminen päivälliseksi on hyväksi ihmisille, jotka eivät ole fyysisesti aktiivisia ja joiden kalorien kulutus on vähäistä. Tämänkaltainen päivällinen sisältää vain vähän kaloreita ja siten se auttaa hallitsemaan painoa. Se tarjoaa myös oikean määrän antioksidantteja. On hyvä muistaa, että yksi loistava tapa saada antioksidantteja on syödä hedelmiä ja jogurttia yhdessä.

Hedelmät ja jogurtti sisältävät makroravinteita ja antioksidantteja

Jogurtti sisältää hyvä rasvoja, proteiineja ja probiootteja. Nämä jälkimmäiset ovat välttämättömiä suoliston mikrobikannan terveydelle. Tämä johtuu siitä, että ne osallistuvat ruoansulatukseen, niillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia ja ne osallistuvat myös monimutkaisten sairauksien ehkäisyyn. Niillä on vaikutus myös ihmisen mielialaan.

Hedelmissä on runsaasti hiilihydraatteja, kuitua ja antioksidantteja. Kuitu ovat välttämätön ruoansulatuskanavan terveydelle, koska sillä on ennalta ehkäisevä vaikutus paksusuolen syöpää vastaan, mm. The Cochrane Database of Systematic Review -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan.

Antioksidanteilla on anti-inflammatorinen vaikutus ja ne voivat vähentää vapaiden radikaalien muodostumista sekä hidastaa ikääntymistä. Näiden ravintoaineiden päivittäinen saanti on välttämätöntä kehon moitteettoman toiminnan kannalta.

Tämän vuoksi on jogurttia ja hedelmiä kannattaa syödä päivälliseksi. Voit lisätä joukkoon lusikallisen pähkinöitä ja siemeniä saadaksesi lisäannoksen antioksidantteja sekä hyviä rasvoja.

Syö mahdollisimman paljon hedelmiä joissa on runsaasti kuitua, kuten omenat ja päärynät. Muista myös, että joillakin hedelmillä on diureettisia vaikutuksia ja ne voivat ehkäistä nesteen kertymistä elimistöön – ananas on hyvä esimerkki tällaisesta hedelmästä.

Some figure

Paastoaminen

Toinen vaihtoehto on jättää päivällinen syömättä. Clinical Nutrition ESPEN -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan paastoaminen vaikuttaa positiivisesti kehon koostumukseen sekä ehkäisee markkereita, jotka liittyvät tiettyihin sairauksiin, kuten glukoosi ja insuliini. Se yhdistää ajoittaisen paastoamisen kehon koostumuksen ja lipidiprofiilin positiiviseen muutokseen.

Paastoaminen kaksi tai kolme kertaa viikossa on hyvä käytäntö useimmille ihmisille. Voit jättää välistä minkä tahansa päivittäisen aterian tai paastota koko päivän kerran tai kahdesti viikossa. Juttele kuitenkin lääkärisi tai ravintoterapeuttisi kanssa ennen kuin aloitat mitään radikaalia muutosta ruokailutottumuksiisi.

Muut päivällisvaihtoehdot

Jotkut ihmiset ovat nälkäisempiä illalla, ja siinä tapauksessa hedelmät ja jogurtti eivät välttämättä riitä tyydyttämään heidän nälkäänsä. Silloin he saattavat haluta sisällyttää ateriaansa enemmän proteiineja tai pienen määrän rasvaa ruoansulatuksen hidastamiseksi.

Voit lisätä ateriaan erilaisia vihanneksia varmistaaksesi aterian täyttävyyden. Voit myös syödä esimerkiksi grillattua lihaa, munia, kalaa vihannesten kanssa tai salaattia jogurttikastikkeella.

Viime aikoina joistakin lihan korvikkeista on tullut varsin suosittuja. Voit sisällyttää niitä päivälliseesi. Esimerkiksi tofu ja seita sopivat erinomaisesti yhteen monien muiden ainesosien, erityisesti vihannesten kanssa. Sinun tulee kuitenkin muistaa olla syömättä liikaa hiilihydraatteja päivälliseksi, jos et ole ollut aktiivinen päivän aikana.

Some figure
Tofu on erinomainen proteiininlähde illallisella.

Jogurttia ja hedelmiä päivälliseksi: yhteenveto

Molemmat vaihtoehdot sopivat erinomaisesti päivälliseksi, ja niiden nauttiminen yhdessä on vielä parempi vaihtoehto. Lisäksi tämänkaltainen ruokavalio edistää painonhallintaa.

Älä unohda että paastoaminen voi parantaa kehosi koostumusta. Sillä on myös positiivisia vaikutuksia painonpudotukseen ja se johtaa yleiseen terveyden paranemiseen. Paras vaihtoehto niille, jotka eivät pidä paastoamisesta tai kevyistä päivällisistä, on lisätä annokseen proteiinia ja vihanneksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yao Y., Suo T., Andersson R., Cao Y., et al., Dietary fibre for the prevention of recurrent colorrectal adenomas and carcinomas. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.