Onko pikakahvin kulutus suositeltavaa?

Pikakahvilla on hyvät ja huonot puolensa. Mutta se, onko se terveellistä vai ei, riippuu suurelta osin käyttämistämme lisäaineista. 
Onko pikakahvin kulutus suositeltavaa?
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pikakahvi tarjoaa merkittävän edun perinteiseen kahviin verrattuna; se on nimittäin erittäin nopea ja helppo valmistaa kupponen kahvia melkein missä tahansa. Voimme kuitenkin mainita ainakin yhden negatiivisen kohdan: pikakahvin maku ei ole yhtä hyvä kuin perinteisessä kahvissa. Tänään otetaan selvää, onko pikakahvin kulutus suositeltavaa.

Uskomuksista, joiden mukaan tämäntyyppinen kahvi voi olla haitallista terveydelle, ei ole olemassa tieteellisiä todisteita. Se on terveellinen tuote, joka perinteisen kahvin tavoin tarjoaa koostumukseltaan antioksidantteja.

Antioksidanttien säännöllinen kulutus tarjoaa monia hyötyjä, kuten Journal of Food Science and Technology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osoitetaan. Jos kuitenkin pidät kahvin mausta, suosittelemme valitsemaan sen klassisen version, jotta et menetä mitään sen aistinvaraisista ominaisuuksista.

Kahvin kulutukseen liittyvät riskit

 

Onko pikakahvin kulutus suositeltavaa? Kuinka paljon sitä voi juoda?
Sokerin nauttiminen kahvin kanssa aiheuttaa terveysriskejä. Tästä syystä on parempi juoda sitä mustana tai parantaa kahvin makua makeutusaineella.

Sekä pikakahvi että perinteinen kahvi tarjoavat monia terveyttä edistäviä hyötyjä. Kahvin kulutukseen liittyy myös riskejä, jos emme noudata tiettyjä varotoimia. Yksi pahimmista tavoista kahvia juodessa on liian sokerin käyttö.

Paras vaihtoehto on nauttia kahvin mausta sen luonnollisessa tilassa. Jos et kuitenkaan pidä sen luonnollisesta karvaasta mausta, voit muuttaa makua lisäämällä pienen määrän (kasviperäistä) maitoa tai keinotekoista makeutusainetta. Valitse kasviperäisestäkin maidosta sellainen versio, johon ei ole lisätty sokeria.

Jotain vastaavaa tapahtuu keinotekoisten makeutusaineiden kanssa. Vaikka niiden  terveyttä edistävistä ominaisuuksista ei ole olemassa tieteellistä kirjallisuutta, ovat ne usein parempi vaihtoehto kuin jalostettu valkoinen sokeri. Kuitenkin myös keinotekoisia makeutusaineita on käytettävä kohtuudella.

Pikakahvin hyödyt?

Uusimpien tutkimusten mukaan kahvi ei vaikuta negatiivisesti syöpäriskiin. Lisäksi sillä voi olla jopa suojaava rooli oksidatiivista stressiä vastaan. Tämä voi johtua siitä, että kahvissa on polyfenoleja, antioksidanttiyhdisteitä, jotka suojaavat kehoa monilta patologisilta prosesseilta.

Tieteellisessä kirjallisuudessa kahvin kulutus yhdistetään pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Lisäksi se näyttää myös vähentävän sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen ilmaantuvuutta. Tämän lisäksi kahvin kulutuksen ja masennuksen, 2-tyypin diabeteksen sekä liikalihavuuden riskin välillä on huomattu olevan yhteys.

3-4 kupin juomisen päivässä uskotaan edistävän terveyttä monella tavalla. Tämän aineen liiallinen kulutus sisältää kuitenkin myös tiettyjä riskejä, kuten hermoston muutoksia.

On kuitenkin tärkeää mainita, että kahvissa on myös tiettyjä akryyliamidiannoksia, joiden liikakäyttö voi aiheuttaa myrkytyksen.

Perinteinen tai pikakahvi?

Kahvityypillä ei ole väliä. Kaikissa muodoissaan sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia.

Ei ole väliä millaista kahvia juomme. Kahvin hyödyt terveydellemme ovat riippumattomia sen tyypistä. Siksi myös kofeiinittomasta kahvista saamme antioksidantteja, jotka suojaavat tiettyjä sairauksia vastaan keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä.

Meidän on vain oltava varovaisia, kun on kyse lisäaineista, joita lisäämme itse kahviin. Alkoholin, puhdistetun sokerin, tiivistetyn maidon jne. Lisääminen huonontaa tunnetusti tuotteen laatua, koska siinä on myrkyllisiä aineita tai aineita, joita ei suositella vähän liikkuville henkilöille.

Onko pikakahvin kulutus suositeltavaa?

Pikakahvi on terveellinen tuote, joka voidaan sisällyttää terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon. Ainoa negatiivinen seikka klassisen kahvin suhteen on aistinvaraisten ominaisuuksien menetys. Kahvin ystäville sen ominaisen maun tai tuoksun menetys voi olla iso takaisku.

On kuitenkin tärkeää korostaa kahvin kulutukseen liittyviä etuja keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Erityisesti sydän- ja verisuonitautien osalta vähintään kahden kupin päivittäisellä nauttimisella voi olla tärkeä suojavaikutus.

Siksi sinun on valittava makuusi parhaiten sopiva kahvi, sen maun ja aistinvaraisten ominaisuuksien mukaan. Sokerin, alkoholin tai muiden aineiden lisäämistä kahviin pitäisi kuitenkin välttää, jotta sen terveysvaikutukset pysyisivät hyvinä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gorjanović S, Komes D, Laličić-Petronijević J, et al. Antioxidant efficiency of polyphenols from coffee and coffee substitutes-electrochemical versus spectrophotometric approach. J Food Sci Technol. 2017;54(8):2324–2331. doi:10.1007/s13197-017-2672-y
  • Suez J., Korem T., Zilberman-Schapira G., Segal E., Elinav E., Non caloric artificial sweeteners and the microbiome: findings and challenges. Gut Microbes, 2015. 6 (2): 149-55.
  • Wierzejska R., Coffee consumption vs cancer risk – a review of scientific data. Rocz Panstw Zakl Hig, 2015. 66 (4): 293-8.
  • O’Keefe JH., DiNicolantonio JJ., Lavie CJ., Coffee for cardioprotection and longevity. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (1): 38-42.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.