Näillä keinoilla saavutat terveellisen kahvinkulutuksen

Terveellisen kahvinkulutuksen saavuttamiseksi meidän on ymmärrettävä samalla sekä kofeiinin hyödyt kuin sen sivuvaikutuksetkin, ja mukautettava sen päivittäinen saanti omien tarpeidemme mukaisesti.
Näillä keinoilla saavutat terveellisen kahvinkulutuksen
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 07 kesäkuuta, 2023

Kahvi on juoma, jota nautitaan laajalti ympäri maailmaa, ja lisäksi se on loistava antioksidanttien ja välttämättömien mineraalien lähde. Kahvin sisältämän kofeiinin stimuloivan vaikutuksen takia meidän on kuitenkin säädeltävä sen kulutusta sekä fyysisten että psykologisten tarpeidemme mukaisesti. Tämän vuoksi haluammekin jakaa tässä artikkelissa muutamia vinkkejä, joiden avulla voit sisällyttää kahvinkulutuksen terveelliseksi osaksi tasapainoista ruokavaliota.

Kahvin vaikutukset

Kahvi on juoma, jolle on annettu kuluvien vuosien aikana monia etuja ja ominaisuuksia. Merkittävimpiä niistä ovat seuraavat:

1. Se auttaa laskemaan tyypin 2 diabeteksen riskiä

Joidenkin tutkimusten mukaan säännöllisesti kahvia kuluttavilla voi olla jopa 25 - 40 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua tyypin 2 diabetekseen
Kahvinkulutus on liitetty joidenkin sairauksien, kuten diabeteksen ja maksavaurioiden, ehkäisyyn.

Säännöllisesti kahvia kuluttavilla voi olla jopa 25 – 40 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua tyypin 2 diabetekseen. Kahvinkulutus lisää tiettyjen plasmaproteiinien tasoa, jotka puolestaan vastaavat mieshormonin eli testosteronin sekä naishormonin eli estrogeenin aktiivisuuden säätelystä, mikä voi tutkimusten mukaan auttaa estämään tyypin 2 diabeteksen kehittymistä.

2. Se auttaa vähentämään joidenkin maksasairauksien riskiä

Kahvi on liitetty muun muassa maksakirroosin synnyn ehkäisyyn. Kyseessä on sairaus, jossa osa maksakudoksesta muuttuu sidekudokseksi. Maksakirroosin yleisimpiä aiheuttajia ovat liiallinen alkoholinkäyttö ja B-hepatiitti. Lisäksi maksakirroosia voivat aiheuttaa myös liikalihavuudesta johtuva rasvamaksa ja jotkut autoimmuunitaudit. Osa alan tutkimuksista on viitannut siihen, että kahvi voi myös auttaa vähentämään maksasyövän riskiä jopa 40 prosentilla.

3. Kahvinkulutuksen hyödyt: antioksidanttien osuus

Kahvi sisältää runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Näistä voimme nostaa esille erityisesti B-ryhmän vitamiinit, kuten niasiinin, riboflaviinin ja pantoteenihapon, jotka ovat välttämättömiä vitamiineja muun muassa hermo-lihasjärjestelmämme asianmukaisen toiminnan kannalta. Lisäksi kahvi sisältää mineraaleja, kuten kaliumia, mangaania ja magnesiumia; nämä puolestaan ovat elintärkeitä mineraaleja, jotka auttavat tukemaan elimistön biokemiallisia prosesseja.

4. Se stimuloi keskushermostoa toimintaa

Kahvinkulutuksen stimuloiva vaikutus tunnetaan hyvin erityisesti opiskelijoiden ja työntekijöiden keskuudessa
Kahvia kulutetaan runsaasti esimerkiksi opiskelijoiden ja työntekijöiden keskuudessa juuri sen aivotoimintaa stimuloivan vaikutuksensa ansiosta.

Kofeiini on koko maailman kulutetuin stimuloiva aine. Sen kulutus lisää tunnetusti dopamiinin ja norepinefriinin tasoja, jotka puolestaan kiihdyttävät aivojen toimintaa. Aivojen toiminnan kiihtyessä niin energiatasomme, reaktioaikamme kuin kognitiivinen toimintamme tehostuvat. Tästä samaisesta syystä kahvia kulutetaankin laajasti erityisesti opiskelijoiden ja työntekijöiden keskuudessa.

Kahvilla on kuitenkin myös lukuisia sivuvaikutuksia, sillä sen nauttiminen voi aiheuttaa närästystä, vatsahaavojen muodostumista, lisääntynyttä ahdistuneisuutta ja kohonnutta verenpainetta sekä joissakin tapauksissa se voi olla syypää myös unettomuuteen ja muihin unihäiriöihin. Siksi sen kulutusta ei suositella joissakin tapauksissa, joita käsittelemme tarkemmin seuraavassa osiossa.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Tiedätkö miten kahvi parantaa terveyttä? 7 faktaa

Vinkkejä terveellisen kahvinkulutuksen saavuttamiseksi

Vastuullisen kahvinkulutuksen saavuttamiseksi meidän on otettava huomioon seuraavia seikkoja:

Riskiryhmät

Kahvinkulutusta ei suositella ollenkaan niille ihmisille, jotka kärsivät uniongelmista tai ahdistuneisuudesta
Joitakin kahvinkulutuksen merkittävimmistä riskeistä ovat unettomuus ja hermostuneisuus, joten sen kulutusta tulisi seurata.

Voimme nostaa esille erityisiä riskiryhmiä, joissa tietyn tyyppisistä fyysisistä tai psykologisista häiriöistä johtuen tulisi välttää suositeltujen päivittäisten kofeiiniannosten ylittämistä; tai joissakin tapauksissa jopa poistaa se kokonaan ruokavaliosta.

Jos sairastat jotain seuraavista sairauksista tai sinulta löytyy jokin seuraavaksi mainituista ominaisuuksista, on suositeltavaa, että käännyt aivan ensimmäiseksi terveydenhuollon ammattilaisen puoleen selvittääksesi, onko kahvinkulutus tapauksessasi suositeltavaa vai ei.

  • Raskaus tai imetys: Kofeiini voi siirtyä äidiltä vauvalle, ​​mikä puolestaan vaikuttaa negatiivisesti vauvan kehitykseen, sillä kofeiini aiheuttaa stressiä ja ahdistusta.
  • Anemia: Jos sinulla on raudanpuuteanemia ja otat sen säätelemiseksi rautalisää, on suositeltavaa valvoa kofeiinin kulutusta, koska se estää tämän mineraalin asianmukaista imeytymistä.
  • Jotkut farmakologiset hoidot: Tietyissä tapauksissa kofeiini voi lisätä joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksia, joten näissä tapauksissa ota aina ensin yhteys omaan lääkäriisi tai kysy lisätietoa apteekin henkilökunnalta.
  • Unettomuus tai ahdistus: Kofeiinin kulutusta ei suositella ollenkaan niille ihmisille, jotka kärsivät unihäiriöistä tai ahdistuneisuudesta.
  • Osteoporoosi: Kuten käy myös rautalisäaineiden tapauksessa, kofeiini estää myös kalsiumin asianmukaista imeytymistä elimistössä.
  • Kohonnut verenpaine: Kahvi voi nostaa verenpainetta, joten on suositeltavaa että käännyt ensin lääkärisi puoleen, jotta hän voi arvioida tapauskohtaisesti kuinka suuria määriä kofeiinia voit päivän aikana nauttia.
  • Gastriitti: Kofeiini voi ärsyttää mahalaukun limakalvoja sekä aiheuttaa epämukavuutta ja huonoa oloa niillä ihmisillä, jotka kärsivät joistakin ruoansulatuskanavaan liittyvistä sairauksista tai muista häiriöistä.

Kahvin sisällyttäminen terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon

Monissa tapauksissa kahvin kanssa tehdään varsin yleinen virhe, jossa sitä nautitaan yhdessä joko sokerin, täysmaidon tai jopa kerman kanssa. Samalla ei ole ollenkaan epänormaalia, että kahvin juonti yhdistetään leivonnaisten, kakkujen, keksien tai muiden makeiden tuotteiden kulutukseen. Näissä tapauksissa siis itse kahvi ei ole terveydelle haitallista, vaan sen kulutukseen yhteyteen liittyvät turhat kalorit sekä jalostetut rasvat ja sokerit.

Tästä syystä olisikin suositeltavaa, että pyrkisimme sisällyttämään kahvin kulutuksen ruokavalioomme joko kasvijuomien, kuten manteli- ja soijamaidon tai rasvattoman maidon sekä hedelmien ja täysjyväkeksien kanssa. Näin emme pelkästään hyödy kahvinkulutuksen terveyseduista, vaan tuemme samalla myös terveellisiä ruokailutottumuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.