Logo image
Logo image

Onko ilman kilpirauhasta mahdollista elää?

2 minuuttia
Kilpirauhashormonit osallistuvat kehon lämpötilan, sykkeen ja monien muiden tekijöiden säätelyyn. Eläminen ilman kilpirauhasta on mahdollista, mutta kun otetaan huomioon kaikki siihen liittyvät elinjärjestelmät, tarvitaan toimenpiteitä kehon toimintojen säilyttämiseksi.
Onko ilman kilpirauhasta mahdollista elää?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 16 toukokuuta, 2023

Kilpirauhanen on yksi kehon tärkeimmistä rauhasista. Se sijaitsee kaulan tyvessä, ja se on vastuussa monien aineenvaihdunnan osa-alueiden säätelystä. Oletko koskaan pohtinut, voiko ilman kilpirauhasta elää?

Tämä rauhanen hoitaa tehtävänsä tuottamalla kilpirauhashormoneja, jotka vaikuttavat lähes kaikkiin kehon kudoksiin. Nämä hormonit voivat esimerkiksi lisätä sykettä, hikoilua tai jopa ravintoaineiden käyttöä kehon hyväksi.

Kilpirauhasen sairaudet ovat varsin yleisiä. Kaikki ovat varmasti kuulleet sellaisista sairauksista kuin kilpirauhasen liikatoiminta, kilpirauhasen vajaatoiminta, struuma tai kilpirauhassyöpä. Harva kuitenkin tietää näiden sairauksien todellisuutta tai sitä, miten niitä hoidetaan.

Joskus on tarpeen poistaa koko elin leikkauksella. Tämä tarkoittaa, että henkilön on elettävä ilman kilpirauhasta. Tässä artikkelissa selitämme, miksi tämä leikkaus tehdään ja onko leikkauksen jälkeen mahdollista elää normaalia elämää.

Miksi kilpirauhanen on poistettava?

Some figure

Kuten jo mainitsimme, tämä rauhanen vastaa monien elimistössä tapahtuvien aineenvaihduntareaktioiden säätelystä. Esimerkiksi kehon lämpötila, hermoston kehitys tai luuston kasvu.

Tämä tarkoittaa, että kilpirauhashormonit ovat välttämättömiä aina raskaudesta lähtien, jotta vauva kehittyy oikein. Ne ovat edelleen välttämättömiä koko elämän ajan eloonjäämisen kannalta.

Monet patologiat vaikuttavat kuitenkin tähän rauhaseen ja se voidaan joutua poistamaan esimerkiksi seuraavien sairauksien hoidossa:

  • Noduulit: Kilpirauhasessa voi kasvaa pieniä kyhmyjä solujen epänormaalin lisääntymisen seurauksena. Useimmat niistä ovat hyvänlaatuisia, mutta toisia on vaikea tunnistaa. Siksi monissa tapauksissa kilpirauhanen poistetaan, koska on olemassa vaara, että ne ovat syöpäkasvaimia.
  • Struuma: Kyseessä on rauhasen laajentuminen. Tämä laajentuma on epämiellyttävä ja se voi olla hyvinkin suuri, ja se voi aiheuttaa nielemis- tai hengitysvaikeuksia.
  • Kilpirauhasen liikatoiminta: Niissä tapauksissa, joissa lääkehoito ei riitä oireiden hallintaan.
  • Kilpirauhassyöpä: Kuten jo selitimme, kilpirauhanen päätetään poistaa useimmiten silloin, kun syövän riski on olemassa.

On huomattava, että joissakin tapauksissa voidaan tehdä osittaisia kilpirauhasen poistoleikkauksia. Näissä tapauksissa vain osa rauhasesta poistetaan. Toinen osa voi jatkaa toimintaansa ja tuottaa hormoneja.

Some figure
Struuman tapauksessa kilpirauhanen yleensä poistetaan.

Saatat haluta lukea: Mikä on synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta?

Miten ilman kilpirauhasta voi elää?

Ilman kilpirauhasta ei voi elää, jos sen poistamisen jälkeen ei oteta lääkkeitä. Kilpirauhashormonit ovat välttämättömiä elämän kannalta, ja tiede on kehittänyt lääkkeitä, jotka sisältävät niitä synteettisessä muodossa.

Nämä lääkkeet korvaavat kaikki luonnollisten hormonien toiminnot. Yleisin antotapa on ottaa yksi tabletti kerran päivässä, yleensä aamulla. Näiden lääkkeiden ansiosta on mahdollista elää ilman kilpirauhasta.

Hormonien pitoisuuksia on kuitenkin seurattava tarkkaan. Tämä tapahtuu verikokeiden avulla.

Toisaalta on tärkeää tietää, että tietyt muut lääkkeet tai tuotteet voivat muuttaa synteettisten hormonien imeytymistä. Muun muassa suun kautta otettavat ehkäisyvälineet ja epilepsialääkkeet muuttavat tarvittavaa annosta.

Samoin rauta- ja kalsiumlisät ja jotkin elintarvikkeet eivät välttämättä imeydy oikein. Lääkäri selittää kaikki nämä seikat hoitoa määritettäessä.

Some figure

Saatat olla kiinnostunut: Liikuntavinkkejä kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville

Elämä ilman kilpirauhasta

Vaikka joskus kilpirauhanen täytyy poistaa, totuus on, että ilman kilpirauhasta ei voi elää, ellei korvaavaa hormonihoitoa oteta käyttöön. Tätä keinohormonihoitoa on noudatettava oikein ja tilaa on seurattava. Siksi säännölliset lääkärintarkastukset ovat tarpeen.

Lopullisen päätöksen kilpirauhasen poistamisesta tekevät potilas ja hoitava lääkäri yhdessä. Kunkin yksittäisen tapauksen riskit ja hyödyt arvioidaan, jotta leikkaukseen voidaan ryhtyä. Se on aina viimeinen keino, mutta joskus se todella on ainoa vaihtoehto.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Preguntas frecuentes: Tratamiento hormonal sustitutivo. (n.d.). Retrieved January 24, 2020, from https://www.aecat.net/consejos-practicos/vivir-con-cancer-de-tiroides/preguntas-mas-frecuentes-tratamiento-hormonal-sustitutivo/
  • ¿Se puede vivir sin tiroides? (n.d.). Retrieved January 24, 2020, from https://www.infosalus.com/salud-investigacion/noticia-puede-vivir-tiroides-20191223082937.html
  • Press, E. (n.d.). ¿Se puede vivir sin tiroides?
  • ¿Cómo se vive sin tiroides? – Clínica Las Condes. (n.d.). Retrieved January 24, 2020, from https://www.clinicalascondes.cl/BLOG/Listado/Cirugia-Adultos/Como-se-vive-sin-tiroides

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.