Logo image
Logo image

Oliiviöljyhoito, joka auttaa pääsemään eroon hilseestä

3 minuuttia
Oliiviöljyä on pitkään käytetty apuna hilseen vähentämiseen. Kerromme, kuinka sitä käytetään ja mitä hyötyä siitä on.
Oliiviöljyhoito, joka auttaa pääsemään eroon hilseestä
Viimeisin päivitys: 05 joulukuuta, 2023

Oliiviöljyä, joka tunnetaan kosteuttavista ja ravitsevista ominaisuuksistaan, on käytetty jo vuosikymmeniä hiustenhoidossa. Populaarikirjallisuuden mukaan se on hyödyllinen keino vähentää hilseen esiintymistä ja joitakin siihen liittyviä oireita, kuten ärsytystä ja kutinaa.

Tarkemmin sanottuna se erottuu kosteuttavilla ja tulehdusta ehkäisevillä ominaisuuksillaan, jotka ovat hyödyllisiä tämän iho-ongelman hoidossa. Miten sitä käytetään tähän tarkoitukseen? Mitkä ovat sen mahdolliset hyödyt? Alla kerromme, miten sitä käytetään ja millaisia vaikutuksia on odotettavissa. Lue eteenpäin!

Oliiviöljyhoito hilseeseen

Sientä ja tulehdusta ehkäisevien ja pehmentävien ominaisuuksiensa ansiosta oliiviöljyä on arvostettu luonnonlääkkeenä hilseen torjunnassa. Sen käytön sanotaan auttavan poistamaan hilseelle ominaisia pieniä valkoisia hiutaleita sekä vähentävän kutinaa.

On kuitenkin tärkeää mainita, että näitä ominaisuuksia sinänsä tukevia tutkimuksia ei ole, vaan sen hyödyt perustuvat pitkälti anekdoottisiin todisteisiin. Silti useimmissa tapauksissa sen käyttö on vaaratonta ja se voidaan tehdä ongelmitta.

Tämä oliiviöljyhoito sisältää myös teepuuöljyä, joka on tunnettu sen antimikrobisista ja sientä torjuvista ominaisuuksistaan. Mayo Clinic toteaa sen potentiaalin muun muassa hilseen ja muiden ihotulehdusten torjunnassa. Katsotaanpa, miten hoito valmistetaan.

Ainesosat

 • 2 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä.
 • 3-4 tippaa teepuuöljyä.

Käyttöohjeet

 • Hiusten valmistelu. Aloita kostuttamalla hiukset haalealla vedellä. Tämä vaihe on tärkeä, sillä se auttaa avaamaan hiustupet ja puhdistamaan hiuspohjan pinnallisesti valmistellakseen sen hoitoa varten.
 • Öljyseoksen lämmittäminen. Kuumenna oliiviöljyn ja teepuuöljyn seosta varovasti kattilassa. Varmista, että ne ovat hyvin sekoittuneet ja lämmenneet. Lämpö tehostaa öljyjen tunkeutumista syvälle päänahkaan.
 • Levitä seos. Kaada muutama tippa seosta hiusten juuriin ja hiero kevyesti sormenpäillä. Muista peittää koko päänahka, jotta lääke toimii optimaalisesti.
 • Kääre ja vaikutusaika. Kääri hiukset pyyhkeeseen ja anna vaikuttaa noin 30 minuuttia. Näin öljyt voivat ravita päänahkaa ja auttaa poistamaan hilseen.
 • Puhdistus. Kun vaikutusaika on kulunut, poista pyyhe ja pese hiukset tavalliseen tapaan shampoolla ja huuhtele runsaalla vedellä. Muista poistaa kaikki tuotejäämät.
 • Kuivaa luonnollisesti. Anna hiusten kuivua itsekseen ilman hiustenkuivaajaa. Tämä auttaa ehkäisemään kuivumista ja ylläpitämään hiuspohjan luonnollista kosteutta.
 • Levitystiheys. Käytä tätä hoitoa kerran tai kahdesti viikossa, niin huomaat muutoksia keskipitkällä aikavälillä. Vältä liiallista käyttöä, sillä se voi olla haitaksi.

Lue tämäkin: Teepuuöljy: ihmeöljy, jolla on paljon hyötyjä

Suositus

Useimmissa tapauksissa tämä hoito on hyvin siedetty. On kuitenkin suositeltavaa testata tuotetta ensin ei-toivottujen reaktioiden varalta. Riittää, että levität pienen määrän seosta yhdelle alueelle päänahkaa.

Jos 30 minuutin kuluttua ei esiinny epämukavuutta, sitä voidaan käyttää laajemmin. Jos taas huomaat kutinaa, ärsytystä tai punoitusta, huuhtele runsaalla vedellä ja lopeta käyttö.

On huomattava, että tämä keino ei korvaa ihotautilääkärin suosittelemia hoitoja hilseeseen. Sitä voidaan käyttää tapauskohtaisesti täydennyksenä.

Oliiviöljyn hyödyt hilseen hoidossa

On useita syitä, joiden vuoksi oliiviöljy liittyy positiivisesti hilseen poistamiseen. International Journal of Trichology -lehden julkaisun mukaan oliiviöljyllä katsotaan olevan pehmentäviä ja sientä ehkäiseviä vaikutuksia, jotka auttavat tämän sairauden hoidossa.

On kuitenkin huomattava, että se ei toimi kaikissa tapauksissa eikä sitä suositella rasvoittuville hiuksille. Hospital Capilar suosittelee sen käyttöä kuiville ja latteille hiuksille. Tutustutaanpa vielä tarkemmin oliiviöljyn mahdollisiin hyötyihin.

Antimikrobiset ja sienilääkeominaisuudet

Oliiviöljyyn liitetään antimikrobisia ja sienilääkkeellisiä ominaisuuksia, jotka liittyvät sen kykyyn pysäyttää hilseen aiheuttamien mikro-organismien ja sienten kasvu. Polyfenolien, kuten oleuropeiinin, hydroksityrosolin ja tyrosolin kaltaiset yhdisteet liittyvät näihin vaikutuksiin.

Päänahan kosteutus ja ravitsemus

Päänahan kosteuden ja ravitsemuksen oikea tasapaino on olennaisen tärkeää, jotta päänahka pysyy terveenä ja jotta voidaan ehkäistä hilseen muodostumista. Oliiviöljy kosteuttavine ominaisuuksineen ja runsaine ravinteineen tukee tätä prosessia.

Sen käyttö kuiviin hiuksiin voi auttaa parantamaan hiusten rakennetta ja vähentämään liiallista hilseilyä. Näin se auttaa myös saamaan hiuksista pehmeämmät, kiiltävämmät ja puhtaammat.

Vähentää hilseen liittyvää kutinaa ja tulehdusta

Hilseeseen liittyy usein päänahan kutinaa ja ärsytystä, mikä voi aiheuttaa epämukavuutta. Oliiviöljyllä on rauhoittavia ominaisuuksia, jotka lievittävät hilseen liittyvää kutinaa ja tulehdusta.

Lue lisää: Eri tyyppiset hiukset kuntoon luontaistuotteilla

Oliiviöljy, hiustesi liittolainen

Vaikka oliiviöljyhoito ei olekaan ensisijainen hoitokeino hilseen, se voi olla hyvä lisä tätä vaivaa vastaan. Sen käyttö vähentää hilseilyä ja lievittää sekä kutinaa että ärsytystä.

Öljyisen luonteensa vuoksi sen käyttö kannattaa kuitenkin varata vain kuiville hiuksille. Näissä tapauksissa se ei ainoastaan vähennä hilseen esiintymistä, vaan myös antaa kosteutta ja kiiltoa. Muista kuitenkin tehdä pieni testi ennen kuin käytät sitä koko päänahassa varmistaaksesi, että se sopii sinulle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aceite de árbol de té. (2021, 29 julio). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es/drugs-supplements-tea-tree-oil/art-20364246
 • Mysore, V., & Arghya, A. (2022). Hair Oils: Indigenous Knowledge Revisited. International journal of trichology14(3), 84–90. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9231528/
 • Pozo, L. (2023, 12 junio). ¿El aceite de oliva es bueno para el pelo? Hospital Capilar. https://hospitalcapilar.com/aceite-oliva-pelo/
 • The olive – antimicrobial compounds. (2018, May 22). Olive Wellness Institute. https://olivewellnessinstitute.org/article/the-olive-antimicrobial-compounds/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.