Logo image
Logo image

Kulmakarvojen hilseily: miksi sitä tapahtuu ja miten sitä voi hoitaa?

5 minuuttia
Kulmakarvojen hilseily on yleinen kosmeettinen ongelma monille ihmisille. Se liittyy yleensä kuivaan ihoon tai sieni-infektioihin. Lue lisää täältä!
Kulmakarvojen hilseily: miksi sitä tapahtuu ja miten sitä voi hoitaa?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Hilseily on yleinen sairaus, jota esiintyy kaikenikäisillä ihmisillä. Se näkyy yleensä päänahassa. Oletko kiinnostunut tietämään, miksi kulmakarvoissa voi esiintyä hilsettä ja kuinka päästä siitä eroon siitä?

Hilse tarkoittaa käytännössä kuolleita ihosoluja, jotka irtoavat hiutaleiden muodossa. Tutkimusten mukaan sitä esiintyy yli 50 prosentilla väestöstä ainakin kerran elämässä. Kulmakarvojen hilseily aiheuttaa yleensä esteettistä epämukavuutta ja hämmennystä siitä kärsivälle.

Ihon kuoriutuminen on luonnollinen prosessi, jota monet muut tekijät voivat tehostaa. Joillakin potilailla se johtuu rasvan kertymisestä tai sieni-invaasiosta. Onneksi nopea hoito tarjoaa erinomaisia ​​tuloksia.

Oireet, jotka liittyvät kulmakarvojen hilseilyyn

Kulmakarvojen hilseily näkyy pieninä valkoisina hiukkasina tai hiutaleina, jotka ovat samanlaisia ​​kuin hilse päänahassa. Hilseen lisäksi henkilöllä saattaa ilmetä monia muitakin oireita. Alle olemme listanneet joitakin yleisimpiä kulmakarvojen hilseilyn oireita:

 • Harmaat tai keltaiset hiutaleet kulmakarvojen tasolla
 • Pienet ruvet tai naarmut
 • Ärsyyntynyt, punoittava tai tulehtunut iho
 • Polttava tai kutiseva tunne kyseisellä alueella

Samoin on mahdollista löytää halkeilevaa ja valkeaa ihoa sekä pyöreitä ja punertavia läiskiä muualta kehosta. Oireet voivat vaihdella kulmakarvojen hilseilyn taustalla olevan syyn mukaan.

Syitä kulmakarvojen hilseilyyn

Kaiken kaikkiaan on olemassa useita sairauksia, jotka aiheuttavat ihon liiallista hilseilyä. Nämä sairaudet vaikuttavat yleensä ihon pintakerroksiin ja muuttavat niiden toimintaa.

Useimmilla potilailla seborrooinen dermatiitti eli tali-ihottuma on syy ihon liialliseen hilseilyyn niin päänahassa kuin kulmakarvoissa. Kosketusihottuma, kuiva iho ja psoriaasi ovat kuitenkin myös mahdollisia syitä, jotka lääkäreiden on otettava huomioon diagnoosia tehdessään.

Seborrooinen dermatiitti

Ensinnäkin seborrooinen ihottuma on tulehduksellinen ihosairaus, johon liittyy papulosquamous-vaurioita alueilla, joissa on runsaasti talirauhasia. Tutkimukset viittaavat siihen, että se on yleistä päänahassa, kasvojen keskiosassa, kulmakarvoissa, vartalossa, kainaloissa ja nivusissa.

Tämän patologian kehittymiseen liittyy useita tekijöitä. Asiantuntijat uskovat kuitenkin, että Malassezia-sienen aiheuttama ihonalainen infektio on sen pääasiallinen syy. Tämä on yleinen ihofloorassa oleva hiiva, joka voi lisääntyä puutteellisen immuunivasteen vuoksi.

Kun tämä sieni tunkeutuu ihoon, se johtaa lisääntyneeseen rasva-aineiden muodostumiseen. Sitten se stimuloi ihon marraskeden lisääntymistä. Tämä puolestaan ​​edistää hilseen ilmaantumista kulmakarvoissa ja päänahassa sekä ihon rasvoittumista.

Some figure
Seborrooinen ihottuma on yleinen päänahassa, mutta sitä voi esiintyä myös kulmakarvoissa.

Lue myös: Erilaiset ihottumat ja niiden aiheuttajat

Kosketusihottuma

Kosketusihottuma on ihon tulehdusprosessi, joka johtuu altistumisesta eksogeeniselle ärsyttävälle aineelle. Tämä johtaa yliherkkyysreaktioon tai ihoallergiaan, johon liittyy ihottumaa ja kutinaa. Joillakin potilailla se voi edistää ihosolujen irtoamista.

Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että kasvot, kädet, ranteet ja käsivarret ovat sen yleisimmät esiintymispaikat. Iho voi reagoida kodin puhdistus-, hygienia-, henkilökohtaisen hygienian ja jopa meikin ja korujen ainesosiin. Siksi, jos huomaat kulmakarvoissasi hilsettä uuden tuotteen käytön jälkeen, sinun tulee lopettaa sen käyttö.

Kuiva iho

Yleensä ihmisillä, jotka asuvat erittäin alhaisissa lämpötiloissa tai jotka eivät kosteuta ihoaan riittävästi, voi olla kuiva iho. Tämä tilanne johtaa usein hilseilyyn. Hyvä uutinen on, että voit päästä eroon kuivasta ihosta helposti ja nopeasti. Käytä säännöllisesti kosteusvoidetta ja nauti runsaasti vettä.

Psoriasis

Psoriasis on krooninen, tulehduksellinen ihosairaus, jolle on tunnusomaista punaiset, hilseilevät ja kutisevat leesiot. Tämä sairaus johtuu immuunijärjestelmän epänormaalista vasteesta ihon epiteelin soluihin. Solujen vaihtuvuus ja kasvu stimuloidaan ilman, että vanhat solut ovat irronneet. Sitten tästä syntyy tyypillinen plakki.

Joillakin psoriaasipotilailla päänahassa ja kulmakarvojen ympärillä on pieniä hilseileviä vaurioita. Se ei vaikuta pelkästään ihoon ja estetiikkaan, vaan myös ihmisen psyykkiseen tilaan.

Ekseema

Ekseema kattaa joukon ihosairauksia, jotka aiheuttavat kutinaa, hilseilyä ja punoitusta. Se on yleistä vauvoilla ja pienillä lapsilla. Tyypillisesti se liittyy muihin tiloihin, kuten astmaan ja urtikariaan.

Joissakin tapauksissa kasvoille voi ilmaantua ihovaurioita, jotka voivat aiheuttaa kulmakarvojen hilseilyä. Silloin nopea lääketieteellinen arviointi on paikallaan.

Saatavilla olevat hoitomuodot kulmakarvojen hilseilyyn

Useimmissa tapauksissa voit hoitaa hilseilyä ja siihen liittyvää kutinaa käyttämällä hilseenestoshampooita. Ne auttavat poistamaan ylimääräisiä kuolleita soluja ja öljyä. Tulehdukselliset ja hilseilevät sairaudet vaativat kuitenkin ihotautilääkärin lääkärin valvontaa.

Reseptivapaat hoidot

Kaiken kaikkiaan markkinoilla on laaja valikoima shampoita hilseen hallintaan ja ehkäisyyn. Yleensä ihmisten on kokeiltava useita vaihtoehtoja, kunnes he löytävät itselleen sopivan.

Lisäksi ne vaativat pitkäaikaista käyttöä hyvien tulosten saavuttamiseksi. Shampoot, jotka ovat hyödyllisiä kulmakarvojen ja päänahan hilseen hallinnassa, sisältävät seuraavia aineita:

 • Sinkkipyritioni
 • Kivihiiliterva
 • Ketokonatsoli
 • Salisyylihappo
 • Seleenisulfidi
 • Sulfasetamidi

Kun levität niitä kulmakarvoihin, tulisi sinun antaa niiden vaikuttaa muutaman minuuttin ennen niiden poistamista. Samoin sinun tulee noudattaa ohjeita ja välttää suoraa kosketusta silmiin. Potilailla, joilla on allerginen ihotulehdus, voidaan käyttää oraalisia antihistamiineja ja käsikauppavoiteita ärsytykseen ja kutinaan.

Lue myös: Ihottuman oireet, aiheuttajat ja hoito

Lääkehoito

Potilailla, joilla on kulmakarvojen hilseilyä aiheuttavia sairauksia, kuten taliihottuma, terveydenhuollon ammattilaisen arviointi on erittäin tärkeää. Asiantuntija voi suositella paikallisia ja systeemisiä sienilääkkeitä tämän tilan hoitoon. Näissä tapauksissa he yleensä määräävät suun kautta otettavia lääkkeitä, kuten ketokonatsoli ja flukonatsoli.

Sinun tulee hakeutua lääkäriin mahdollisimman pian, jos epäilet allergista reaktiota, johon liittyy ihottumaa ja nokkosihottumaa. Tämä johtuu siitä, että hengityselinten sairaudet voivat vaikeuttaa yliherkkyystiloja.

Some figure
Shampoot, joita käytetään päänahan hilseen hoitoon, voidaan käyttää myös kulmakarvoissa,kunhan vältetään suoraa kontaktia silmien kanssa.

Kotikonsteja kulmakarvojen hilseilyn hoitoon

Mitä tulee kotihoitoihin, on mahdollista valmistaa tiettyjä hoitoja lievän kulmakarvojen hilseilyn oireiden lievittämiseksi. Tietyt luonnonaineet voivat kuitenkin aiheuttaa allergisia reaktioita. Siksi sinun tulee testata lääkettä pienelle alueelle ennen kuin käytät sitä kasvoille.

Aloe vera kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Samoin jotkut luonnolliset öljyt, kuten manteli-, avokado-, jojoba- ja kookosöljy voivat auttaa.

Lisäksi tutkimukset viittaavat siihen, että teepuuöljyllä on antimikrobisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä hilseen ja muiden sairauksien hoidossa. Muista kuitenkin, että on tärkeää laimentaa luonnollinen öljy ja levittää sitä pieninä määrinä. Anna vaikuttaa muutama minuutti.

Miten ehkäistä kulmakarvojen hilseily

Onneksi kulmakarvojen hilseilyä on mahdollista ehkäistä. Itse asiassa voit jopa estää sen ilmestymisen tekemällä elämäntapamuutoksia.

Alle olemme listanneet asioita, joiden avulla voit ehkäistä kulmakarvojen hilseilyä:

 • Noudata terveellistä ruokavaliota, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja sinkkiä.
 • Kosteuta ihoa säännöllisesti kasvojen kosteusvoiteella.
 • Käytä aurinkovoidetta.
 • Tunnista mahdolliset allergeenit.
 • Käytä reseptivapaita hilseenestoshampoita.
 • Opi hallitsemaan stressiä.

Kaiken kaikkiaan kulmakarvojen hilseily on yleinen tila, joka voi ilmetä missä tahansa elämänvaiheessa. Onneksi sitä ehkäistä helpottaa käyttämällä hilseenestoshampooita ja kosteusvoiteita.

Jos se kuitenkin jatkuu ajan myötä tai outoja oireita tulee lisää, on suositeltavaa hakeutua lääkärin hoitoon mahdollisimman pian. Terveydenhuollon ammattilainen on ainoa pätevä henkilö arvioimaan tilan ja tarjoamaan parhaan hoitomuodon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rodríguez Herrera M. Dermatitis de Contacto Ocupacional. Med. leg. Costa Rica. 2016; 33( 1 ): 164-169.
 • González Otero F. Manejo dermatológico. Rev Obstet Ginecol Venez. 2016; 76( Suppl 1 ): S97-S103.
 • Tucker D, Masood S. Seborrheic Dermatitis. [Updated 2020 Oct 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.
 • Borda LJ, Wikramanayake TC. Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review. J Clin Investig Dermatol. 2015 Dec;3(2):10.13188/2373-1044.1000019.
 • Loing E, Lamarque E, Borel M. New targets in the battle against dandruff. J Cosmet Sci. 2017 Jan/Feb;68(1):107-113.
 • Satchell AC, Saurajen A, Bell C, Barnetson RS. Treatment of dandruff with 5% tea tree oil shampoo. J Am Acad Dermatol. 2002 Dec;47(6):852-5.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.