Oksitosiini-hormoni: mikä se on ja mitä tehtäviä sillä on?

Oksitosiini tunnetaan monilla nimillä: raskaus-, synnytys- ja orgasmihormonina. Mutta mihin prosesseihin sen reseptorit vaikuttavat?
Oksitosiini-hormoni: mikä se on ja mitä tehtäviä sillä on?
Grecia Morillo

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Grecia Morillo.

Viimeisin päivitys: 20 syyskuuta, 2022

Oksitosiini-hormoni tunnetaan siitä, että se käynnistää synnytyksen ja liittyy imetykseen. Se koostuu yhdeksästä aminohaposta, mukaan lukien kysteiinista, tyrosiinista, isoleusiinista, glysiinista, proliinista ja asparagiinista. Sitä syntyy aivolisäkkeen takalohkossa ja se osallistuu lukuisiin erilaisiin fysiologisiin prosesseihin.

Sen kemiallinen koostumus on samankaltainen kuin vasopressiinilla, jota erittyy aivolisäkkeen etulohkosta. Oksitosiinilla on lukuisia reseptoreja, jotka sijaitsevat pääosin:

 • Kohdussa
 • Munuaisissa
 • Luissa
 • Sydämessä
 • Aivoissa
 • Munasarjakudoksissa
 • Maitorauhasessa

Oksitosiinia pidetään erityisesti raskaushormonina johtuen niistä prosesseista, joihin se osallistuu. Katsotaan seuraavaksi, mitä ne ovat.

Mitä oksitosiini-hormoni säätelee?

Lisääntyminen

Oksitosiini-hormoni on mukana synnytyksessä

Tällä hormonilla on tärkeä tehtävä naisten lisääntymiselimissä. Se nimittäin käynnistää synnytyksen ja nopeuttaa sitä.

Normaalisti elimistö vapauttaa suuria määriä oksitosiinia synnytyksen edetessä. Lisäksi sen määrä on suurempi silloin, kun synnyttävän naisen nännejä stimuloidaan. Korkeat oksitosiinitasot aikaansaavat supistuksia kohdun lihaksissa, mikä helpottaa vauvan ulostuloa.

Miesten lisääntymiselimissä tämä hormoni puolestaan vaikuttaa suoraan paisuvaiskudoksiin, sekä corpus spongiosumiin että corpus cavernosumiin. Näin tämä hormoni liittyy myös ejakulaatioon siemenheittotiehyen ja virtsaputken kautta.

Maitorauhanen

Oksitosiini-hormoni aiheuttaa supistuksia myös maitorauhasen myoepiteelisoluissa, mikä helpottaa vauvan imetystä.

Munuaisjärjestelmä

Oksitosiini-hormoni liittyy virtsanpidättelyyn

Oksitosiini-hormonin aiheuttama virtsanpidätys liittyy molekulaarisiin prosesseihin munuaisen basolateraalisessa kalvossa. Tätä antidiureettista vaikutusta ja siihen liittyvää hyponatremiaa ilmenee useammin raskaana olevilla naisilla, joiden synnytys käynnistettiin oksitosiinilla.

Synnytys

Kohdun oksitosiinireseptorit riippuvat elimistön oksitosiini-hormonin määrästä. Synnytyksen ensimmäisissä vaiheissa paras aloitusannos on 1-6 mU/min, ja tätä annosta nostetaan myöhemmin määrään 15/tunti.

Näin reseptorien affiniteetti oksitosiinille paranee, mikä parantaa supistuksia ja helpottaa synnytystä.

Äidin ja vauvan side

Oksitosiini-hormoni vahvistaa äidin ja vauvan sidettä. Mielenkiintoinen seikka on se, että tämä sama hormoni saa naisen unohtamaan synnytyksen aiheuttaman kivun. Näin nainen ei pelkää hankkia lisää lapsia tulevaisuudessa.

Oksitosiini-hormonin sivuvaikutukset

oksitosiini

Oksitosiini-hormoni voi aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia. Näitä ovat:

 • Korkea verenpaine
 • Äkilliset mielialamuutokset
 • Äidin ja sikiön takykardia
 • Epänormaalit synnytyksenjälkeiset supistukset

Kaiken kaikkiaan lääkärit ovat huomanneet korkeaan oksitosiinitasoon liittyvät haittavaikutukset niillä naisilla, joiden synnytystä autettiin synteettisellä oksitosiinilla. Tästä huolimatta tästä hormonista on apua synnytyksessä, sillä se edistää supistuksia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kuinka hormonit vaikuttavat kehonpainoon?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kuinka hormonit vaikuttavat kehonpainoon?

Ihmisen ruokavalio liittyy oleellisesti siihen mikä kehon paino on, mutta myös hormoneilla on hyvin merkittävä rooli tämän kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.