Nigeria kieltää naisten silpomisen

22 helmikuu, 2019
On tärkeää jatkaa tietoisuuden levittämistä ja paikallisten opettamista niistä terveysriskeistä, joita tyttöjen sukupuolielinten silpomiseen liittyy.

Nigeria aikoo kieltää naisten ympärileikkaukset. Tunnettu tarpeeton ja kivulias toimenpide, jota harjoitetaan yhä monissa Afrikan maissa, poistaa nuorelta tytöltä klitoriksen osittain tai kokonaan. Y

mpärileikkaus on nimenä harhaanjohtava, sillä se ei vastaa miesten ympärileikkausta, joten nykyisin toimenpidettä kutsutaankin naisen sukupuolielinten silpomiseksi.

Etenkin monissa Afrikan maissa toimenpidettä on harjoitettu vuosisatojen ajan ja se kuuluu tiettyjen maiden ja kansojen kulttuuriperintöön. WHO (World Health Organization) on tehnyt vuosikausia töitä sen eteen, että silpominen saataisi loppumaan ja monet kansat ovatkin luopuneet käytännöstä.

Female Genital Mutilation eli FMG on naiselle vaarallinen ja traumaattinen toimenpide, joka suoritetaan usein epähygieenisissä tiloissa epähygieenisin välinein.

Kesäkuun 9. päivä vuonna 2015 Nigeriasta tuli Afrikan kahdeskymmeneskolmas maa, joka kielsi klitoriksen silpomisen ja poistamisen nuorilta tytöiltä.

Tämä oli todellinen ilouutinen kaikille niille, jotka taistelivat lainsäädännön eteen. Voitto on merkittävä, sillä Nigeria on väkiluvultaan yksi Afrikan suurimmista maista. Nigeriassa asuu noin 20 miljoonaa naista ja tyttöä.

Lainsäädäntö on tärkeä askel polulla kohti naisten silpomisen maailmanlaajuista lakkauttamista, mutta maailmassa on yhä 29 maata, jossa käytäntö jatkuu entiseen tapaan.

Silvontaa harjoittavat nykyisin pääosin muslimit Afrikassa, jossa se on heimoperintönä jäänyt elämään. Sitä harjoitetaan jonkin verran myös mm. myös Lähi-Idässä, Indonesiassa ja Malesiassa.

Mitä naisen sukupuolielinten silpominen tarkoittaa?

Nigeria, sukuelinten silpominen

Yleensä toimenpide suoritetaan, kun tyttö on 8-14 -vuotias. Äiti vie lapsen paikallisen toimenpiteen suorittajan luokse. Kyseessä ei ole sairaala tai vastaanotto, eikä hygieniasta ole huolehdittu.

Yleensä toimenpiteen suorittaa vanhempi nainen, ja työkaluinaan hän käyttää partakoneen terää tai veistä, tai muuta terävää esinettä. Toimenpide on järkyttävän kivulias, eikä lasta puuduteta tai huumata sen ajaksi. Joskus silpominen voi kestää jopa 15 minuuttia.

Huoneen sisällä äiti pitelee lapsesta kiinni sillä aikaa kun toinen naishenkilö alkaa silpoa lasta. Silpomisesta on erilaisia muotoja: joskus poistetaan klitoriksen huppu tai osa klitorista, joskus koko klitoris.

Toisinaan toimenpiteessä poistetaan myös sisemmät ja/tai ulommat häpyhuulet. Joskus emätin ommellaan kiinni, sillä näin voidaan varmistaa, että tyttö on neitsyt ennen hääyötään.

Lapsi ei usein tiedä etukäteen mitä odottaa ja kokemus tulee hänelle yllätyksenä. Lapsi huutaa ja itkee, mutta äiti pitelee tiukasti hänestä kiinni. Äiti on mitä luultavimmin myös itse käynyt läpi täysin saman kokemuksen ja kokee sen olevan osa naiseksi kasvamista.

Nigeria lopettaa silpomisen

Toimenpiteen jälkeen tytön katsotaan olevan nainen ja hänelle voidaan alkaa etsiä puolisoa, joka tarjoaa sopivat myötäjäiset. Aina lapsi ei kuitenkaan selviä epähygieenisestä silpomisesta ja voi kärsiä tulehduksista ja muista ongelmista.

Moni nuori tyttö kuolee verenvuotoon ja shokkiin, joka aiheutuu kovasta kivusta ja traumasta. Toiset lapset kuolevat vakaviin tulehduksiin, jotka leviävät likaisten veisten välityksellä.

WHO on tuominnut naisten sukupuolielinten silpomisen vuosikausia, sillä sille ei ole mitään lääketieteellistä perustetta. Silvonnan tarkoitus on kontrolloida naisen seksuaalisuutta ja poistaa häneltä mahdollisuus seksuaaliseen mielihyvään.

Tällä pyritään estämään se, että nainen on yhdynnässä ennen avioliittoa tai on uskoton miehelleen.

Silvonta on alun perin lähtenyt liikkeelle miesten halusta varmistua, että naiset ovat neitsyitä mennessään naimisiin, mutta myös monet naiset haluavat, että heidän tyttäriensä sukupuolielimet silvotaan.

Joskus naisen emätin ommellaan kiinni, ja siihen jätetään vain pieni aukko. Aviomiehen on tarkoitus leikata vagina auki hääyönä. Vaginan ompelulla taataan, ettei nainen ole voinut harrastaa seksiä ennen avioliittoa.

Jos tyttö selviää silpomisesta, voi hän myöhemmin kärsiä vakavista ongelmista, kuten verenvuodoista, kystista, tulehduksista, hedelmättömyydestä, synnytysvaikeuksista ja virtsaamisongelmista.

Häpeälliset faktat

Nigeria aikoo kieltää naisten silpomisen

Arvioiden mukaan neljä alle 15-vuotiaista tyttöä joutuu silvottavaksi joka minuutti. Kansalaisjärjestöjen toteuttamien tutkimusten mukaan jopa 137 miljoonaa naista ja lasta on joutunut silpomisen uhriksi jatkuvista vastalauseista huolimatta.

Koska käytäntö on sallittu edelleen 29:ssa Afrikan ja Aasian maassa, 86 miljoonaa tyttölasta on vaarassa joutua silvottavaksi vuoteen 2030 mennessä.

Vaikka laki kieltää silpomisen useissa maissa, ei se silti tarkoita sitä, että silpominen loppuu kuin seinään. Monet harjoittavat silpomista yhä, sillä uskovat sen olevan lapselle hyväksi. Toimenpiteen harjoittaminen jatkuu salassa ja länsimaissa on yleistä, että maahanmuuttajat kuljettavat lapset ulkomaille toimenpiteen suoritukseen.

On tärkeää levittää tietoisuutta naisten silpomisesta ja sen vaaroista ja hakea muutosta lakeihin – vain näin voidaan turvata tyttölasten oikeus koskemattomuuteen ja omaan kehoonsa.

Ameresekere, M., Borg, R., Frederick, J., Vragovic, O., Saia, K., & Raj, A. (2011). Somali immigrant women’s perceptions of cesarean delivery and patient-provider communication surrounding female circumcision and childbirth in the USA. International Journal of Gynecology and Obstetrics. https://doi.org/10.1016/j.ijgo.2011.07.019

Upvall, M. J., Mohammed, K., & Dodge, P. D. (2009). Perspectives of Somali Bantu refugee women living with circumcision in the United States: A focus group approach. International Journal of Nursing Studies. https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2008.04.009

Shell-Duncan, B. (2001). The medicalization of female “circumcision”: Harm reduction or promotion of a dangerous practice? Social Science and Medicine. https://doi.org/10.1016/S0277-9536(00)00208-2