Logo image
Logo image

Nielurisatulehduksen oireet, syyt ja hoito

2 minuuttia
Nielurisatulehduksen oireita ovat yleensä kurkkukipu, päänsärky ja yleinen epämukavuus. Sen aiheuttaja on virus tai bakteeri, ja hoito riippuu taudinaiheuttajasta.
Nielurisatulehduksen oireet, syyt ja hoito
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nielurisatulehdus on yleinen sairaus, joka tarkoittaa nielun ja nielurisojen infektiota. Suurin osa tapauksista johtuu viruksesta, mutta sitä voi aiheuttaa myös erilaiset bakteerit. Tämä tarkoittaa, että oireet vaihtelevat tapauskohtaisesti.

Bakteerien aiheuttaman nieluristulehdus on itse asiassa melko yleinen ongelma alle 3-vuotiailla lapsilla. Nielurisatulehdusta esiintyy enemmän talvikuukausina, koska virukset hyötyvät kylmästä säästä.

Aikuiset voivat myös kärsiä tästä sairaudesta. Yleensä se paranee nopeasti, mutta komplikaatioita voi esiintyä. Jatka tämän artikkelin lukemista saadaksesi lisätietoja nielurisatulehduksen syistä, oireista ja hoidoista.

Mikä aiheuttaa nielurisatulehduksen?

Monilla ihmisillä on se käsitys, että esimerkiksi jäisten ruokien syöminen, paljain jaloin käveleminen tai kylmettyminen aiheuttavat nielurisatulehdusta, vilustumista ja flunssaa. Näin ei kuitenkaan ole. Nämä ovat tarttuvia sairauksia, jotka leviävät virusten ja bakteerien avulla.

Useimmat näistä sairauksista leviävät pisaratartuntana. Tämä tarkoittaa sitä, että yskimisen tai aivastelun myötä ilmaan leviää virusta tai bakteeria kantavia pisaroita. Tartunnan voi saada myös olemalla suorassa kontaktissa sairastuneen henkilön kanssa. Yleisimmät mikro-organismit, jotka aiheuttavat nielurisatulehdusta, ovat:

Nämä patogeenit aiheuttavat nielurisatulehdusta, vaikka myös monet muut mikro-organismit voivat aiheuttaa sairauden puhkeamisen. Tärkeintä on osata erottaa oireiden tai testien avulla, onko kyseessä bakteerin vai viruksen aiheuttama nielurisatulehdus.

Some figure
Nielurisatulehdus on yleinen sairaus erityisesti lapsilla.

Nielurisatulehduksen oireet

Kuten edellä sanoimme, nielurisatulehduksen oireet vaihtelevat sen mukaan, johtuuko se viruksesta tai bakteereista. Molemmissa tapauksissa ilmenee oireita kuten kuumetta, kurkkukipua ja päänsärkyä.

Viruksen aiheuttama nielurisatulehdus alkaa vähitellen ja sen oireet ovat samanlaisia ​​kuin flunssassa – lievä epämukavuus, lievä kuume ja väsymys. Lisäksi nielurisat ja nielu ovat yleensä punaiset sekä turvoksissa.

Bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus on voimakkaampi. Se alkaa äkillisesti, korkeaa kuumetta esiintyy ja potilaalla on hyvin epämukava olo. Kaulan imusolmukkeet yleensä turpoavat ja nielurisoissa on mätää. Lisäksi suun limakalvolle voi ilmestyä punaisia ​​täpliä. Joissakin tapauksissa jopa ihottumaa esiintyy.

Some figure
Bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus aiheuttaa mädän kertymistä nielurisoihin.

Nielurisatulehduksen hoito

Yleensä nielurisatulehduksen syy voidaan määrittää oireiden perusteella. Hoitavan lääkärin on tutkittava kurkku tarkistaakseen, onko nielurisoissa mätää. Lääkäri arvioi myös tulehduksen asteen. Tätä sairautta ei kuitenkaan ole helppo diagnosoida.

Oikean diagnoosin tekeminen on tärkeää, koska hoito riippuu nielurisatulehduksen aiheuttajasta. Itse asiassa lääkärit tekevät joskus mikrobiologisia analyysejä tulehduksen aiheuttajan määrittämiseksi.

Lääkärit voivat suorittaa nopean antigeenisen havaitsemiskokeen, koska sen avulla he saavat selville johtuuko tulehdus Streptococcus pyogenesista. Lääkärit voivat ottaa myös nielun eritteiden viljelmän, vaikka tämä on paljon hitaampi diagnostinen työkalu.

Kun lääkärit saavat selville, onko syy bakteeri vai virus, he valitsevat sopivan hoitomuodon. Esimerkiksi he määräävät antibiootin, jos tila on bakteerin aiheuttama. Suun kautta otettavat antibiootit ovat yleisin hoitomuoto. Lääkekuuri kestää viikosta kymmeneen päivään. 

Sen sijaan viruksen aiheuttamaa nielurisatulehdusta ei voida hoitaa antibiooteilla. Siksi on tärkeää saada selville sairauden aiheuttama patogeeni. Tämä johtuu siitä, että tarpeeton antibioottien käyttö vain vähentää mikro-organismien vastustuskykyä. Näissä tapauksissa ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID) suositellaan yksinkertaisesti kivun ja muiden oireiden lievittämiseksi.

Tärkein on ottaa yhteys lääkäriin ja olla lääkitsemättä itseään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Faringoamigdalitis – Trastornos otorrinolaringológicos – Manual MSD versión para profesionales. (n.d.). Retrieved February 4, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es/professional/trastornos-otorrinolaringológicos/trastornos-bucales-y-faríngeos/faringoamigdalitis
  • Maciá, David Espadas, et al. “Infección por estreptococo pyogenes en la edad pediátrica: desde faringoamigdalitis aguda a infecciones invasivas.” Anales de Pediatría. Vol. 88. No. 2. Elsevier Doyma, 2018.
  • Faringoamigdalitis aguda, ¿tratamos con antibióticos o no? | Familia y Salud. (n.d.). Retrieved February 4, 2020, from https://www.familiaysalud.es/sintomas-y-enfermedades/infecciones/de-la-la-g/faringoamigdalitis-aguda-tratamos-con-antibioticos-o
  • Pavez, Daniela, et al. “Recomendaciones para el diagnóstico y tratamiento etiológico de la faringoamigdalitis aguda estreptocócica en pediatría.” Revista chilena de infectología 36.1 (2019): 69-77.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.