Kitakielekkeen tulehdus: kaikki mitä tulee tietää

Kitakielekkeen tulehdus johtuu tavallisesti bakteeri-infektioista, mutta syynä voivat olla myös vammat ja allergiat. Tästä artikkelista opit aiheesta kaiken tarvittavan.
Kitakielekkeen tulehdus: kaikki mitä tulee tietää

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Kitakielekkeen tulehdus on pienen pitkulaisen lihaksen, kitakielekkeen, tulehdusta. Kitakieleke roikkuu pehmeästä suulaesta suun takaosassa.

Kitakielekkeen tulehdus johtuu tavallisesti infektioista, allergisista reaktioista, vammoista tiettyjen hoitotoimenpiteiden jälkeen tai sopimattomien aineiden kulutuksesta. Jos haluat tietää kaiken oleellisen kitakielekkeen tulehduksesta, jatka lukemista!

Mikä on kitakielekkeen tulehdus?

Kitakieleke roikkuu pehmeästä suulaesta suun takaosassa
Kitakielekkeen tulehdus ja turvotus voi johtua infektio- tai ei-infektioperäisistä prosesseista.

Kansallisen syöpäinstituutin (NCI) mukaan kitakieleke on pehmeä kudosläppä, joka roikkuu suun takaosasta (pehmeän suulaen reunalla). Vaikka tämän rakenteen uskottiin aiemmin olevan vain hyödytön jäänne, sillä on sittemmin havaittu olevan selkeä tehtävä: se estää ruokaa pääsemästä nenäonteloon.

Lääketieteellinen verkkosivusto Medigraphic kuvailee kitakielekkeen tulehdusta “akuutiksi kitakielekkeen selluliitiksi (sidekudoskerroksen tulehdus), joka aiheuttaa punoitusta, turvotusta, kipua ja kuumetta”. Huomionarvoista on se, että vaikka bakteeri- tai virusinfektiot ovat vaivan yleisimpiä laukaisevia tekijöitä, ne eivät suinkaan ole ainoita.

Mikä sitä aiheuttaa?

Yhdysvaltain kansallisen lääketieteen kirjaston mukaan kitakielekkeen tulehdus johtuu pääosin streptokokeista, ryhmästä ihmiselle patogeenisia bakteereja. Jopa 30 % akuuteista nielutulehduksista, jotka liittyvät voimakkaasti kitakielekkeen tulehdukseen, on yhteydessä Streptococcus pyogenes -bakteeriin.

Muita patogeenisia infektiotekijöitä, jotka voivat aiheuttaa kyseisen kliinisen kuvan, ovat Haemophilus influenza tyyppi b (Hib) ja Streptococcus pneumoniae (pneumokokki). Infektioperäistä kitakielekkeen tulehdusta esiintyy useammin pienillä kouluikäisillä lapsilla ja se on varsin kausittainen vaiva, erityisesti lauhkeilla seuduilla. Sairastumisalttius on huipussaan viiden, kymmenen ja kahdentoista vuoden iässä.

Infektioperäinen kitakielekkeen tulehdus ei ole ainoa mahdollinen kyseisen taudin variaatio. Ei-infektioperäinen tyyppi voi johtua seuraavista tilanteista:

  • Vaurio kurkun takaosassa
  • Allerginen reaktio siitepölylle, pölylle, lemmikkien kuolleille ihosoluille tai tietyille ruoka-aineille
  • Tiettyjen myrkyllisten aineiden sisäänhengitys tai nieleminen vahingossa
  • Leikkaus, kuten nielurisojen poisto (tonsillektomia), ja muut hoidot, kuten endoskopia
  • Tupakointi

Miten kitakielekkeen tulehdus oireilee?

Potilaan tulisi epäillä akuutin infektion aiheuttamaa kitakielekkeen tulehdusta silloin, kun kitakieleke on kaikkein turvonnein rakenne nieluun verrattuna, jos potilaalla ilmenee myös lievää kuumetta. Joitakin tavanomaisia yleisoireita ovat seuraavat:

  • Kuume, infektion tuotteena
  • Tunne jostakin ylimääräisestä kurkussa, mihin liittyy tukehtumisen tunnetta ja kakomista
  • Yskä
  • Nielemiskipu
  • Liiallinen syljentuotanto
  • Heikko ruokahalu

Colgate Professional -verkkosivustolla todetaan, että jos kitakielekkeen tulehduksen oireet eivät katoa muutaman päivän kuluessa tai suun takaosaan ilmestyy valkoisia läiskiä, potilas saattaa kärsiä streptokokkibakteerien aiheuttamasta nielutulehduksesta. Vaikka tämä on paljon yleisempää lapsilla, sitä voi ilmetä myös aikuisilla.

Diagnoosi ja hoito

Lääketieteellinen sivusto Drugs.com toteaa, että kitakielekkeen tulehduksen alla piilevien syiden tunnistamiseksi on olemassa lukuisia diagnostisia testejä. Tässä niistä joitakin:

  • Verikokeet. Näitä saatetaan tarvita potilaan yleisterveyden arviointiin ja tiettyjen tilanteiden poissulkemiseksi.
  • Nieluviljely. Suun limakalvoilta otettu näyte viljellään erityisessä viljelyaineessa, jonka avulla voidaan tunnistaa mahdolliset kitakielekkeen tulehdusta aiheuttavat bakteerit, jos se on infektioperäistä.
  • Allergiatestit. Kitakielekkeen turvotus voi johtua myös allergiasta. Allergeeni on tärkeää tunnistaa, sillä tämä auttaa välttämään vastaisuudessa kyseisen kliinisen kuvan ja myös muut, paljon vakavammat tilat, kuten anafylaktisen sokin.
  • Kaulan röntgenkuvat. Erityisesti potilaille, joilla on nielemisvaikeuksia.

Hoito puolestaan riippuu alla piilevästä syystä. Jos potilaalla on bakteeriperäinen kitakielekkeen tulehdus, lääkäri määrää tiettyjä antibiootteja patogeenin tappamiseksi. Sitä vastoin jos vaiva on allergiaperäinen, potilas tarvitsee antihistamiineja. Myös steroidit voivat lievittää turvotusta.

Kotihoito

Kitakielekkeen tulehdus voi johtua monista syistä
Juo runsaasti nesteitä ja varmista riittävä levonsaanti, jotta taudin oireet lievittyvät.

UF Health -sivuston mukaan potilas voi tehdä useita toimenpiteitä kotona oireiden lievittämiseksi. Tässä muutamia:

  • Lepää runsaasti. Kitakielekkeen tulehdus voi parantua itsestään tai hoidon avulla yhdessä tai kahdessa päivässä.
  • Juo runsaasti nesteitä ja kurlaa lämpimällä suolavedellä turvotuksen laskemiseksi.
  • Käytä suihkeita kurkun kutinan lievittämiseen.
  • Ota reseptivapaita särkylääkkeitä. Ne vähentävät kitakielekkeen turvotuksen aiheuttamaa kipua.
  • Älä tupakoi, ja vältä tupakansavulle altistumista myös passiivisesti, sillä tämä voi aiheuttaa kurkun ärsytystä.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 4 luontaishoitoa kurkkutulehdukseen

Noudata lääkärin antamia ohjeita

Kuten näet, kitakielekkeen tulehdus on merkki jostakin alla piilevästä vaivasta, eikä se ole sairaus itsessään. Kitakielekkeen tulehduksen aiheuttajat voivat olla hyvin moninaiset ja ulottua infektioista allergioihin.

Yleensä vaiva häviää hyvällä hoidolla yhdessä tai kahdessa päivässä. Hoito riippuu yksinomaan alla piilevästä syystä, sillä bakteeri-infektioita ei hoideta samaan tapaan kuin allergiaperäistä tulehdusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.