Logo image
Logo image

Neuropaattista kipua lievittävät luontaishoidot

4 minuuttia
Neuropaattinen kipu on hermoston vahingoittumisen tai toimintahäiriön aiheuttamaa. Tästä syystä potilas tuntee kipua, heikkoutta ja tunnottomuutta. Voiko neuropaattista kipua lievittää luontaishoidoilla? Tässä artikkelissa kerromme siitä.
Neuropaattista kipua lievittävät luontaishoidot
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Viime vuosien aikana asiantuntijat ovat tulleet siihen tulokseen, että joitakin luontaishoitoja voidaan käyttää apukeinona neuropaattisen kivun lievittämiseen. Vaikka ne eivät olekaan ensihoito neuropaattista kipua vastaan, voivat potilaat käyttää niitä toissijaisena hoitona oireiden parantamiseksi ja siten paremman elämänlaadun saamiseksi.

Neuropaattinen kipu on kipua, joka ilmestyy hermoston vahingoittumisen tai toimintahäiriön seurauksena, kuten Kansainvälinen kivuntutkintayhdistys (IASP) määrittelee. Se voidaan havaita keskushermostossa eli luuytimessä ja aivoissa tai perifeerisellä alueella eli hermoissa, hermopleksuksessa ja hermopäätteissä.

Se on usein vakavaa ja kroonista kipua, jonka hoito voi olla vaikeaa. Tästä syystä on tärkeää käydä lääkärissä ja arvioida hoitovaihtoehtoja tapauksesta riippuen. Kuten jo mainitsimme, neuropaattista kipua voidaan lievittää myös luontaishoidoilla, jotka vaikuttavat auttavan hallitsemaan sen oireita. Seuraavaksi kerromme lisää näistä hoidoista.

Neuropaattista kipua lievittävät luontaishoidot

The Lancet Neurology -lehden julkaiseman tiedon mukaan neuropaattiselle kivulle on ominaista spontaani, jatkuva tai viiltävä kipu, joka ilmestyy haitallisen tai haitattoman ärsykkeen jälkeen. Kipureaktiot lisääntyvät siitä kärsivillä potilailla, mikä vähentää heidän elämänlaatuaan.

Ottaen huomioon sairauden monimutkaisuuden, on diagnoosin ja hoidon saavuttaminen vaikeaa. Saman lähteen mukaan on kuitenkin olemassa edistyneempiä lääkehoitoja, jotka voivat auttaa hallitsemaan neuropaattisen kivun oireita. Näihin kuuluvat seuraavat vaihtoehdot:

 • Amitriptyliini, gabapentiini ja pregabaliini, jotka ovat yleensä ensimmäisiä vaihtoehtoja.
 • Duloksetiini, toinen vaihtoehto.
 • Opioidit, tramadoli ja ulkoisesti käytetyt lääkehoidot.
 • Muut epilepsia- ja masennuslääkkeet.

Viimeaikaisen tutkimuksen ansiosta nykyään on myös joitakin luontaishoitoja, jotka voivat auttaa hallitsemaan neuropaattisen kivun oireita. Vaikka onkin paras aina käydä lääkärissä ennen tällaisten hoitojen aloittamista, ovat ne vaihtoehtoja, joita kannattaa harkita. Tutkitaan näitä nyt hieman tarkemmin.

Akupunktio

Some figure
Akupunktio on hyvä toissijainen hoito verenkierron parantamiseksi ja kipureaktion vähentämiseksi.

Tämä täydentävä hoito on osa perinteistä kiinalaista lääketiedettä. Tässä hoitomuodossa ihoon asetetaan neuloja eri painepisteisiin, ja tavoitteena on auttaa tasapainottamaan kehossa olevaa energiaa.

Länsimaisen lääketieteen näkökulmasta tällainen hoitomuoto auttaa stimuloimaan hermoja ja lihaksia. Tästä syystä se voi olla hyvä toissijainen hoito verenkierron parantamiseksi ja kipureaktion vähentämiseksi. Aiheesta täytyy kuitenkin tehdä vielä lisätutkimuksia.

Tästä huolimatta monet neuropaattisesta kivusta kärsivät potilaat ovat valinneet tämän hoitomuodon oireidensa parantamiseksi. European Journal of Neurology –lehti itse asiassa julkaisi tutkimuksen, jossa löydettiin mielenkiintoisia tuloksia tämän sairauden aiheuttaman kivun hallitsemisesta.

Akupunktio tulisi aina tehdä lisensoidun ammattilaisen luona, koska siihen liittyy riskitekijöitä. Huonosti tehty hoito voi johtaa vaurioihin, infektioon sekä muihin komplikaatioihin.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Poltetta jaloissa? Parhaat vinkit ja kotihoidot

Liikunta

Yksi parhaista neuropaattista kipua lievittävistä luontaishoidoista on liikunta. Se on oikeastaan yksi nykyaikaisen lääketieteen ehdottamista tavoista parantaa tästä sairaudesta kärsivien potilaiden terveyttä ja elämänlaatua.

Säännöllinen liikunta auttaa lisäämään lihaskuntoa ja edistämään verenkiertoa. Tästä syystä se voi auttaa rauhoittamaan joitakin neuropaattisen kivun oireita. Frontiers in Cellular Neuroscience –lehden julkaisema tutkimus määritteli, että liikunta auttaa parantamaan hermoston toimintaa sekä vähentämään neuropaattista kipua ja muita aisteihin liittyviä toimintahäiriöitä, kuten tunnottomuutta.

Liikunta edistää myös veren glukoositason säätelyä, mikä puolestaan auttaa vähentämään diabeetikon neuropatiaan liittyviä komplikaatioita. Liikunta tulisi ihanteellisesti aloittaa asteittain ilman liiallista itsensä rasittamista. On myös paras pyytää apua ammattilaiselta liikuntaohjaajalta tai fysioterapeutilta.

Meditointi ja jooga

Some figure
Meditointi auttaa vähentämään neuropatian aiheuttamaa väsymystä ja kipua.

Meditoinnin ja joogan kaltaiset tekniikat voivat olla täydentäviä hoitoja neuropaattisen kivun lieventämiseksi. Molemmat harjoitukset voivat auttaa kohtaamaan paremmin tämän sairauden aiheuttaman kivun. Ne ovat myös ihanteellisia tapoja vähentää stressiä ja muita tunteita, jotka voivat pahentaa kipua.

International Journal of MS Care –lehden julkaisema tutkimus määritteli, että meditointi auttaa vähentämään neuropatian aiheuttamaa väsymystä ja kipua. Se auttaa myös parantamaan potilaiden mielenterveyttä, mikäli potilas on taipuvainen kärsimään stressistä, ahdistuksesta tai masennuksesta.

Annals of Neurosciences –lehden hiljattain julkaisema tutkimus osoittaa myös sen, että joogaa voidaan käyttää täydentävänä hoitona luuydinvaurioista johtuvan neuropaattisen kivun lievittämiseen. Varovainen joogaharjoittelu voi vaikuttaa positiivisella tavalla kivun hallintaan.

Molempien lajien harrastaminen on suositeltavaa, ja ne voidaan myös yhdistää. Kannattaa etsiä rauhallinen ja mukava alue, joka on kaukana mahdollisista häiriötekijöistä. Jos mahdollista, lajeja tulisi harrastaa asiantuntijan avulla, joka voi auttaa ohjaamaan potilasta oikealla tavalla.

Lue myös: Jooga voi auttaa korkean verenpaineen hallinnassa

Onko muita luontaishoitoja, jotka voivat auttaa lievittämään neuropaattista kipua?

Yllä mainittujen hoitomuotojen lisäksi on myös muita vaihtoehtoja, jotka tulisi pitää mielessä mikäli kärsit neuropaattisesta kivusta. Tärkeintä on muistaa, että mitkään näistä hoitomuodoista eivät korvaa lääkärin antamaa hoitosuunnitelmaa ja ne tulisi tehdä oikeanlaista varovaisuutta noudattaen. Tällaisia vaihtoehtoja ovat:

Jos kärsit neuropaattisesta kivusta, muista käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa. Lääkärit ja terveysalan asiantuntijat ovat ainoita, jotka voivat antaa sinulle täydellisen hoidon neuropaattiseen kipuun. Pidä se siis mielessä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Colloca, L., Ludman, T., Bouhassira, D., Baron, R., Dickenson, A. H., Yarnitsky, D., … Raja, S. N. (2017). Neuropathic pain. Nature Reviews Disease Primers3. https://doi.org/10.1038/nrdp.2017.2
 • Macone, A., & Otis, J. A. D. (2018). Neuropathic Pain. Seminars in Neurology38(6), 644–653. https://doi.org/10.1055/s-0038-1673679
 • Baron, R., Binder, A., & Wasner, G. (2010, August). Neuropathic pain: Diagnosis, pathophysiological mechanisms, and treatment. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(10)70143-5
 • Baute, V., Zelnik, D., Curtis, J. et al. Complementary and Alternative Medicine for Painful Peripheral Neuropathy. Curr Treat Options Neurol 21, 44 (2019). https://doi.org/10.1007/s11940-019-0584-z
 • Dimitrova, A., Murchison, C., & Oken, B. (2017, March 1). Acupuncture for the Treatment of Peripheral Neuropathy: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0155
 • Schröder, S., Liepert, J., Remppis, A., & Greten, J. H. (2007). Acupuncture treatment improves nerve conduction in peripheral neuropathy. European Journal of Neurology14(3), 276–281. https://doi.org/10.1111/j.1468-1331.2006.01632.x
 • Tavee J, Rensel M, Planchon SM, Butler RS, Stone L. Effects of meditation on pain and quality of life in multiple sclerosis and peripheral neuropathy: a pilot study. Int J MS Care. 2011;13(4):163–168. doi:10.7224/1537-2073-13.4.163
 • Telles, S., Sayal, N., Nacht, C., Chopra, A., Patel, K., Wnuk, A., … Anand, A. (2019). Yoga: Can it be integrated with treatment of neuropathic pain? Annals of Neurosciences26(2), 82–91. https://doi.org/10.5214/ans.0972.7531.260208

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.