Logo image
Logo image

Näin valmistuu kotitekoinen kvinoaleipä

4 minuuttia
Kvinoa on gluteeniton valevilja, minkä vuoksi se sopii myös keliakiaa sairastaville. Tiesitkö, että siitä voi valmistaa herkullisia leivonnaisia? Löydät helpon kvinoaleipäreseptin tästä artikkelista!
Näin valmistuu kotitekoinen kvinoaleipä
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2022

Kvinoaleipä on terveellinen leipä, joka sopii erinomaisesti myös keliakiaa tai gluteeni-intoleranssia sairastaville ihmisille. Kvinoa on, kuten todetaan Foods -lehden julkaisussa, aminohappojen, kivennäisaineiden, kuidun ja antioksidanttien lähde. Se erottuu myös monikäyttöisyytensä vuoksi, sillä sitä voidaan helposti sisällyttää moniin resepteihin.

Tämän kvinoaleivän valmistuksessa käytetään kvinoan lisäksi muitakin aineksia, kuten chia-siemeniä ja riisijauhoja, jotka ovat ravinteikkaita ja gluteenittomia. Alla jaamme ohjeet kotitekoisen kvinoaleivän valmistukseen vaihe vaiheelta ja käymme läpi muutamia kvinoan hyötyjä.

Mitä on kvinoa?

Kvinoa on Andeilta peräisin oleva ruoka. Se oli vuosien ajan pyhä ja elintärkeä tuote inkakulttuurissa. Sen nimi tarkoittaa ketšuassa “äitijyvää”, sillä se oli vuosikymmenten ajan alkuperäisasukkaiden tärkein proteiinin lähde.

Nämä pienet pallonmuotoiset jyväset eivät kuitenkaan todellisuudessa kuulu jyvien eivätkä siementen ryhmään. Kuten tiede on osoittanut, kvinoaa pidetään “valeviljana”. Toisaalta on tärkeää myös huomioida, että kvinoaa saa eri lajikkeina.

Kvinoa on yleisesti ottaen monikäyttöistä ravintoa, joka voidaan kypsentää samaan tapaan kuin riisi, huuhtelemalla ja liottamalla ensin. Sitä voidaan myös jauhaa gluteenittomaksi jauhoksi tai taikinaksi. Neutraalin makunsa ansiosta sitä voidaan käyttää sekä makeisiin että suolaisiin resepteihin.

Some figure
Kvinoa on monikäyttöistä ravintoa, joka sopii ihanteellisesti gluteenittomien aterioiden valmistukseen.

Lue myös: Gluteenin ja neurologisten sairauksien välinen yhteys

Kotitekoinen kvinoaleipä: resepti

Yksi monista tuotteista, joita tästä valeviljasta voidaan valmistaa, on kvinoaleipä. Se täydentää erinomaisesti vaikkapa aamiaista, välipaloja tai päivän pääaterioita. Se voidaan hyvin yhdistää muiden ruokien, kuten kasvisten, hillojen, lihojen jne. kanssa. Eikun hihat heilumaan!

Kvinoaleivän ainekset

 • 350 g kvinoaa
 • 50 g chia-siemeniä
 • 250 ml vettä
 • 50 g oliiviöljyä
 • ½ tl suolaa
 • ½ tl ruokasoodaa
 • 3 rkl sitruunamehua
 • 100 g riisi- tai amaranttijauhoa
 • 50 g kuorittuja auringonkukansiemeniä

Esivaiheet

 • Muista huuhdella kvinoa useita kertoja. Liota sitä tämän jälkeen kahdeksan tuntia; tämä hävittää sen antiravintoaineet. Tämä vaihe kannattaa tehdä jo päivää ennen, jos tiedät valmistavasi kvinoaleipää.
 • Kun olet liottanut kvinoaa, valuta vesi pois ja laita kvinoa sivuun kulhoon.
 • Jätä kaikki ainekset käden ulottuville.
 • Esilämmitä uuni 160 celsiusasteeseen.
 • Liota chia-siemeniä 125 ml:ssä vettä, kunnes niistä irtoaa lima-ainetta ja ne kaksinkertaistuvat kooltaan.

Näin kvinoaleipä valmistetaan

 • Jos olet jo tehnyt kaikki yllä olevat vaiheet, laita kvinoa ja liotetut chia-siemenet monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Siemenistä ei tarvitse valuttaa vettä pois, sillä sen tarkoituksena on auttaa “sitomaan” taikinaa.
 • Laita monitoimikone päälle muutamaksi minuutiksi ja jauha jyväset. Lisää sitten loput vedestä, oliiviöljy, ruokasooda, suola ja sitruunamehu.
 • Sekoita taas, kunnes saat tahnamaisen seoksen. Tämä prosessi vie 3-5 minuuttia.
 • Kun olet saanut aikaiseksi tahnan, siirrä seos kulhoon. Lisää amarantti- tai riisijauho vähitellen, kunnes se on täysin sekoittunut joukkoon. Anna taikinan olla viisi minuuttia.
 • Vuoraa sillä välin leipävuoka leivinpaperilla ja öljyspraylla. 
 • Laita seos sitten vuokaan ja levitä se siihen tasaisesti. Ripottele päälle auringonkukansiemeniä ja laita uuniin paistumaan. Paistoaika on noin yksi tunti, mutta se voi vaihdella. Suosittelemmekin tarkkailemaan, kunnes leipä on ulkopuolelta kullanruskeaa.
 • Tässä vaiheessa, jos tökkäät leipään veitsen ja leivän sisällä on hieman kosteutta, ota se pois vuoasta ja anna jäähtyä.
Some figure
Kvinoaleipä sopii ihanteellisesti kasvissoseiden, hillojen, lihojen ja monien muiden ruokien kanssa.

Kvinoan mahtavat hyödyt

Kvinoa erottuu edukseen hyvän ravitsemuksellisen laatunsa ansiosta. Tästä syystä sitä suositellaankin nykyisin ruokavalion laadun parantamiseen. Saatu näyttö viittaa siihen, että sen ominaisuudet auttavat edistämään hyvinvointia ja vähentämään sairauksien riskiä. Mitkä siis ovat kvinoan tärkeimmät hyödyt?

Lisääntynyt energia

Kvinoasta saa energiaa, koska se sisältää laadukkaita monimutkaisia hiilihydraatteja. Nämä imeytyvät hitaasti ja tuottavat kylläisyydentunteen aiheuttamatta suuria muutoksia verensokeritasoon.

Useat tutkimukset osoittavat, että kvinoa sopii ihanteellisesti sellaisille ihmisille, jotka haluavat syödä terveellisesti ja olla samalla aktiivisempia. Se sopii jopa diabetesta sairastaville ihmisille.

On myös huomionarvoista, että osa näistä hiilihydraateista muodostaa niin kutsutun “ravintokuidun”, sulamattoman komponentin. Näin ollen kvinoa auttaa pitämään painon hallinnassa.

Proteiininsaanti

Paitsi että tästä valeviljasta saa energiaa, se on myös luonnollinen kasviproteiinin lähde. Useat tutkimukset itse asiassa osoittavat, että se voi jopa kilpailla laadussa eläinproteiinin kanssa.

Toisin kuin muissa viljoissa, kvinoassa on 10 aminohappoa (proteiineja muodostavia yksiköitä), joita keho tarvitsee riittävissä määrin. Sitä pidetään näin ollen ravitsemuksellisesti laadukkaampana kuin vehnää, riisiä ja maissia.

Suojaa stressiltä

Kvinoa on hyödyksi stressin torjumisessa johtuen sen sisältämästä tyrosiini-aminohaposta sekä tryptofaanin ja glysiinin rauhoittavasta vaikutuksesta. Lisäksi se sisältää magnesiumia, kivennäisainetta, jota tarvitaan hermoimpulssien optimaaliseen kulkeutumiseen. Näin se vähentää häiriöitä ja ärtyisyyttä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Kvinoa-kikhernepyörykät: maistuva vaihtoehto lihapullille

Miksi tämä kvinoaleipä kannattaa valmistaa?

Kvinoa on terveellistä ravintoa, josta saa ruokavalioon välttämättömiä ravintoaineita. Tästä syystä leivän valmistaminen tästä valeviljasta on kannattavaa, jos tarkoituksena on parantaa terveyttä ja hyvinvointia. Sitä on helppo valmistaa ja sitä voi tarjoilla monin tavoin.

Mielenkiintoisinta on se, että kvinoaleipä on yksi niistä monista resepteistä, jotka sopivat myös keliaakikoille tai muille ihmisille, jotka eivät pysty syömään gluteenia. Sen ainesosien yhdistelmässä ei ole tätä proteiinia, mutta toisaalta se on täynnä monia muita hyödyllisiä ravintoaineita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Angeli V, Miguel Silva P, Crispim Massuela D, et al. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An Overview of the Potentials of the “Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization. Foods. 2020;9(2):216. Published 2020 Feb 19. doi:10.3390/foods9020216
 • Hernández Rodríguez, J. (2015). La quinua, una opción para la nutrición del paciente con diabetes mellitus. Revista Cubana de Endocrinología26(3), 0-0.
 • Huamanchumo, W. (2020). Pseudocereales andinos: valor nutritivo y aplicaciones para alimentos libres de gluten.
 • Vargas Zambrano, P., Arteaga Solorzano, R., & Cruz Viera, L. (2019). ANÁLISIS BIBLIOGRÁFICO SOBRE EL POTENCIAL NUTRICIONAL DE LA QUINUA (CHENOPODIUM QUINOA) COMO ALIMENTO FUNCIONAL. Centro Azúcar46(4), 89-100.
 • Chito Trujillo, D. M., Ortega Bonilla, R. A., Ahumada Mamián, A. F., & Rosero López, B. (2017). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) versus soja (Glycine max [L.] Merr.) en la nutrición humana: revisión sobre las características agroecológicas, de composición y tecnológicas. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética21(2), 184-198.
 • Selasi Attipoe, MA, Stacey A. Zeno, MA, Courtney Lee, MA, Cindy Crawford, BA, Raheleh Khorsan, PhD, Avi R. Walter, BA, Patricia A. Deuster, PhD, Tyrosine for Mitigating Stress and Enhancing Performance in Healthy Adult Humans, a Rapid Evidence Assessment of the Literature, Military Medicine, Volume 180, Issue 7, July 2015, Pages 754–765, https://doi.org/10.7205/MILMED-D-14-00594
 • Fuentes, F., & Paredes-González, X. (2013). Perspectivas Nutracéuticas de la Quinua: Propiedades Biológicas y aplicaciones funcionales. Estado del arte de la quinua en el mundo en, 341-357.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.