Gluteenin ja neurologisten sairauksien välinen yhteys

Gluteenin uskotaan edistävän tulehdusta ihmisillä, jotka ovat herkkiä kyseiselle proteiinille. Tämä voi johtaa neurologisten sairauksien syntymiseen. Mutta mitä tutkimukset sanovat aiheesta?
Gluteenin ja neurologisten sairauksien välinen yhteys
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Gluteenin kulutus yhdistetään tietyissä tapauksissa joidenkin neurologisten sairauksien oireisiin, varsinkin keliakiatapauksissa. Tämä proteiini pystyy vahingoittamaan tiettyjä aivokuoren alueita, mikä puolestaan aiheuttaa migreeniä, multippeliskleroosia sekä epilepsiaa.

Tämä ravintoaine ei kuitenkaan ole haitallinen kaikille, vaan ainoastaan sellaisille ihmisille, joiden herkkyys gluteenia kohtaan on toisenlainen. He ovat alttiimpia tällaisten gluteenin syönnistä johtuvien sairauksien kehittymiselle.

Gluteeni ja epilepsia

Epilepsiapotilailla on Journal of Neurologylehden julkaiseman artikkelin mukaan toisenlainen herkkyys gluteenia kohtaan. Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä tarkkaan, muuttaako sairaus itse proteiinin aineenvaihduntaa vai onko muuttunut aineenvaihdunta syynä neurologisen sairauden syntyyn.

Tutkijat ovat kuitenkin varmoja siitä, että epilepsiapotilaan on suositeltavaa rajoittaa kyseistä ravintoainetta sisältävien ruokien syömistä. Ketogeeninen ruokavalio yhdistetään kohtausten toistuvuuden huomattavaan vähentymiseen.

Tällä hetkellä ei vielä tiedetä, vaikuttaako epilepsia gluteenin aineenvaihduntaan. Epilepsiaa sairastavia potilaita suositellaan kuitenkin välttämään gluteenia ruokavaliossa.

Gluteeni ja multippeliskleroosi

Jotkut tutkijat ovat yhdistäneet myös multippeliskleroosin gluteenin kulutukseen. Tutkimukset eivät kuitenkaan osoita vielä selkeää yhteyttä tai vahvoja todisteita tämän tukemiseksi.

Multiple Sclerosis and Related Disorderslehden julkaisemassa artikkelissa annetaan tietoa gluteenin kulutuksen vaikutuksesta MS-taudin kehitykseen. Siinä kehitetään patofysiologinen malli aiheesta. On kuitenkin vielä tarpeen tehdä monitahoisempia tutkimuksia niiden välisen yhteyden suhteen.

Tulehdukset, gluteeni ja neurologiset sairaudet

Tutkijat ovat viime vuosien aikana suositelleet ihmisiä johdonmukaisesti poistamaan gluteeni ruokavaliosta. Tämä neuvo perustuu siihen, että tietyillä ihmisillä, joilla herkkyys on toisenlainen, pystyy proteiini aiheuttamaan tulehdustilan suolistoon. Tämä voi johtaa dysbioosiin, joka tunnetaan myös mikrobiotan vahingoittumisena.

Tutkijat ovat varmoja siitä, että mikrobiotan ja mielenterveyden välillä on yhteys suoliston ja aivojen välisen akselin kautta. Tämä suhde on johtanut epäilykseen siitä, että kyseisen proteiinin kulutus voi aiheuttaa vahinkoa edistämällä neurodegeneratiivisten sairauksien syntymistä.

Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse vähentää gluteenin kulutusta. Jos ihmisen aineenvaihdunta pystyy käsittelemään gluteenia oikealla tavalla, ei tämä proteiini aiheuta näkyvää haittaa. Ainakaan siitä ei ole mitään todisteita.

Gluteenin kulutus voi aiheuttaa neurodegeneratiivisia ongelmia joillekin ihmisille.
Joillakin ihmisillä gluteenin kulutus yhdistetään suurempaan riskiin saada neurodegeneratiivinen sairaus.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mikä on ihmisen normaali mikrobiomi?

Mitä haittoja gluteenin poistaminen ruokavaliosta aiheuttaa?

Gluteenin poistaminen ruokavaliosta sisältää tiettyjä riskejä ihmisille, jotka eivät ole herkkiä gluteenille. Jos siis lakkaat syömästä tätä proteiinia, lakkaa keho tuottamasta aineenvaihduntaan tarvittavia entsyymejä. Tämä laukaisee keskipitkällä aikavälillä intoleranssin, joka tekee sen syömisestä vaikeaa tulevaisuudessa.

Tästä syystä gluteenin vähentämistä ei suositella, ellei lääkäri niin määrää. Tällä hetkellä ei ole mitään todisteita siitä, että se aiheuttaisi tulehdusta terveillä ihmisillä, jotka eivät ole sille yliherkkiä.

Ei ole myöskään mitään täsmällisiä tieteellisiä tutkimuksia, jotka yhdistäisivät tämän ravintoaineen sairauksien pahentumiseen tai ilmestymiseen, epilepsiaa lukuun ottamatta. Tällaisessa tapauksessa potilas kuitenkin hyötyy ketogeenisesta ruokavaliosta, ei pelkästään gluteenin puutteesta ruokavaliossa.

Gluteenin kulutuksen ja neurologisten sairauksien välinen yhteys on epäselvä

Gluteeni on proteiini, joka on haitaton suurelle määrälle väestöstä. Sen kulutuksen vähentämiseen ei siis ole mitään syytä. Mutta ihmisillä, jotka ovat herkkiä tälle proteiinille, se voi edistää terveydelle haitallisen tulehdustilan syntymistä.

Tällaisissa tapauksissa tulisikin rajoittaa tämän ravintoaineen kulutusta. Gluteenin kulutuksen ja neurologisten sairauksien syntymisen välinen yhteys ei kuitenkaan tällaisissakaan tapauksissa ole selkeä. Aiheesta on edelleen kiistaa.

Gluteenin ja neurologisten sairauksien välisen yhteyden suhteen tulee tehdä vielä lisätutkimuksia lopullisen määritelmän tekemiseksi.

Ei ole kuitenkaan mitään todisteita siitä, että tämä proteiini pystyisi aiheuttamaan tulehdustilan ihmisillä, joilla ei ole ollut aikaisempaa herkkyyttä gluteenille. Tulehdukselliset ominaisuudet luetaan yksinkertaisten sokereiden ja transrasvojen syyksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Julian T., Hadjivassiliou M., Zis P., Gluten sensitivity and epilepsy: a systematic review. J Neurol, 2019. 266 (7): 1557-1565.
  • Thomsen HL., Jessen EB., Passali M., Frederiksen JL., The role of gluten in multiple sclerosis: a systematic review. Mult Scler Relat Disord, 2019. 27: 156-163.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.