Logo image
Logo image

Mikä on ihmisen normaali mikrobiomi?

3 minuuttia
Ihmiselimistön normaali mikrobiomi on loputtoman monimuotoinen. Jotkut bakteerit ovat välttämättömiä ja pysyvät ainiaan, kun taas osa asustaa elimistössä tilapäisesti.
Mikä on ihmisen normaali mikrobiomi?
Viimeisin päivitys: 03 marraskuuta, 2020

Bakteerit ovat mikro-organismeja, jotka pienestä koostaan huolimatta ovat oleellinen osa maailmamme toimintaa. Tutkijat arvioivat, että ne kattavat 50 % planeettamme kokonaisbiomassasta. Ihmisilläkin on elintärkeä suhde bakteereihin normaalin mikrobiominsa kautta. Tässä artikkelissa kerromme, mikä tämä elimistön normaali mikrobiomi on ja mistä se koostuu.

Mikä on normaali mikrobiomi?

Normaali mikrobiomi määritellään mikro-organismien joukoksi, joka terveiltä yksilöiltä yleensä löytyy levittäytyneenä kehon eri osiin.

Tämä vuorovaikutus on symbioottinen suhde isännän ja bakteerien välillä, sillä molemmat osapuolet hyötyvät tästä suhteesta. Joitakin näistä hyödyistä ovat seuraavat:

 • Bakteerit auttavat pilkkomaan ruokaa, jota ihmiset eivät voi sulattaa millään muulla tavalla.
 • Ne tuottavat vitamiineja ja yhdisteitä, joita ei voi saada muista lähteistä.
 • Ne suojaavat elimistöä mahdollisesti tauteja aiheuttavien mikro-organismien kolonisaatiolta, mikä tunnetaan mikrobien antagonismina.

Normaali mikrobiomi on oleellisen tärkeä asia fysiologisten järjestelmiemme toiminnalle. Esimerkiksi National Autonomous University of Mexico arvioi, että ihmisillä on noin 100 miljardia mikro-organismia kehossaan. Tämä osoittaa sen, että emme voi kuvitella tämänkaltaista elämää ilman kyseistä mikrobiomia.

Some figure

Lue lisää: Big MAC: ihmisen mikrobiston saatavilla olevat hiilihydraatit

Ihmisen mikrobiomin luokittelu

Termiä “floora” käytetään virheellisesti, jos analysoimme sanan käyttöä, sillä on osoitettu, että bakteerit eivät ole millään lailla sukua kasveille. Tästä syystä on parempi viitata tehtäviensä mukaisesti luokiteltuihin bakteeripopulaatioihin mikrobien ekosysteemeinä.

Kaikkien näiden populaatioiden joukko muodostaa normaalin mikrobiomin, joka jaetaan kahteen kategoriaan:

 • Autoktoninen mikrobiomi: Nämä mikro-organismit elävät kehossa äärettömän tai pitkän ajan. Ne osallistuvat mitattavissa oleviin fysiologisiin prosesseihin ja ovat kehittyneet yhdessä lajimme kanssa sen ansiosta, että ne ovat sopeutuneet meidän niille tarjoamiin ympäristöihin.
 • Alloktoninen mikrobiomi: Näitä mikro-organismeja voi löytyä mistä tahansa elinympäristöstä ja niitä voi esiintyä kehossamme sattumalta tai tilapäisesti. Ne eivät osallistu fysiologisiin prosesseihin, sillä niiden suhde ihmiseen perustuu satunnaisiin kohtaamisiin.

Tämä yleistermi voidaan luokitella myös sen mukaan, kuinka kauan organismi oleilee elimistössä:

 • Piilevä mikrobiomi: Tämä on se organismien joukko, joka elää isännässä läpi hänen elämänkiertonsa, tässä tapauksessa ihmisen. Populaatiot eivät yleensä vaihtele merkittävästi, ja symbioosisuhde on täydellinen.
 • Tilapäinen mikrobiomi: Tämän mikrobiomin populaatiossa tapahtuu jatkuvaa vaihtelua eikä se yleensä ole oleellinen isännän elämän kannalta. Tekijät kuten vuodenaika, ikä tai lääkkeet voivat aiheuttaa siinä muutoksia.

Näin ollen suoliston bakteerit olisivat esimerkki autoktonisesta ja piilevästä mikrobiomista. Niitä tarvitaan ruoansulatusjärjestelmän normaaliin toimintaan ja ne pysyvät elimistössämme läpi elämämme.

Lue lisää: Virusten ja bakteerien väliset erot

Mistä normaali mikrobiomi koostuu?

Some figure

Terveessä eliössä sisäiset kudokset kuten veri tai aivot eivät sisällä bakteereja. Sitä vastoin ulkoiset kudokset ja limakalvojen ympäröimät kudokset, kuten suolisto, iho ja nielu, pitävät sisällään runsaasti symbioottisia mikro-organismeja.

Tutkijat arvioivat, että suoliston mikrobiomi sisältää yli 400 bakteerilajia. Ja vielä hämmästyttävämpää: elimistössämme on arviolta 10 mikrobiomia jokaista ihmissolua kohden.

Normaalin mikrobiomin kaikkien merkittävien bakteerilajien mainitseminen olisi käytännössä katsoen mahdotonta, minkä vuoksi on tehty luetteloita yleisimmistä lajeista eri kehonosissa sen mukaan, kuinka yleisiä, satunnaisia, harvinaisia tai mahdollisesti patogeenisia ne ovat. Mikrobiomi on hyvin selkeästi edustettuna tietyillä alueilla, kuten:

 • Iho, jota hallitsevat grampositiiviset bakteerit
 • Suolisto, jossa mikrobiomi voi painaa noin 1,5 kilogrammaa
 • Emätin, jossa pääasiallinen bakteerisuku on Lactobacillus (96 % kaikista alueen mikrobeista)
 • Suu, jonka mikrobiomi on kaikkein monimuotoisin ja heterogeenisin koko elimistössä

Mikroskooppisen pieni, mutta oleellisen tärkeä maailma

Kuten olemme nyt nähneet, ihmisen elimistön normaali mikrobiomi on äärettömän monimuotoinen. Jotkut bakteerit ovat oleellisen tärkeitä ja pysyvät elimistössämme aina, kun taas osa asustaa siellä tilapäisesti.

Nämä bakteeripopulaatiot vaihtelevat kehonosan ja yksilön mukaan, mutta ne kaikki kokonaisuudessaan muodostavat ihmisen normaalin mikrobiomin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Microbiota normal, wikipedia. Recogido a 19 de mayo en  https://es.wikipedia.org/wiki/Microbiota_normal
 • Bolívar, A. K., & Cátedra, D. A. MICROBIOTA ENDÓGENA DEL CUERPO HUMANO.
 • López Valencia, L. (2017). Avances en el conocimiento del microbioma humano.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.