Logo image
Logo image

Näin valmistat luonnollisen huuhteluaineen pyykille

3 minuuttia
Tämä itsetehty pyykin huuhteluaine on sekä luontoystävällinen että tehokas. Se poistaa myös ylimääräisen kalkin pyykkikoneesta.
Näin valmistat luonnollisen huuhteluaineen pyykille
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Huuhteluaineet ovat helppo keino pitää vaatteet ja muut tekstiilit pehmeinä ja hyväntuoksuisina. Huuhteluaine suojaa lempivaatteita kulumiselta, vie pahat hajut mennessään ja pitää vaatteen sileänä ja mukavan tuntuisena käytettäessä.

Kaupoissa on saatavilla monia erilaisia ja erituoksuisia huuhteluaineita, mutta jos olet kiinnostunut luonnollisista, kemikaalittomista huuhteluaineista, voit helposti valmistaa sellaisen itse. Käyttämällä luonnontuotteita säästät rahaa ja luontoa.

Alla kerromme, mitä hyötyjä oman huuhteluaineen valmistamisella on ja miten se valmistuu kotioloissa.

Miksi kotitekoinen huuhteluaine on parempi vaihtoehto?

Some figure

Oman huuhteluaineen valmistaminen voi kuulostaa suurelta urakalta, ja ehkä tarpeettomaltakin – kauppojen hyllythän suorastaan notkuvat eri vaihtoehdoista! Huuhteluaine on kuitenkin yllättävän helppo valmistaa ja sillä on monia hyötyjä kaupallisiin tuotteisiin verrattuna. 

Kotitekoinen huuhteluaine on hellävarainen ja se poistaa tahrat, mutta ei haalista vaatteiden väriä. Tämän artikkelin huuhteluaineresepti sopii erityisen hyvin tummille vaatteille, ja sillä poistat myös kellertävät hikitahrat valkoisista vaatteista.

Tämä kotitekoinen huuhteluaine tekee hyvää myös pyykinpesukoneelle, sillä se poistaa kalkkia koneen sisäpinnoilta ja vie mennessään myös saippuajäämät ja homeen. Huuhteluaine ei sisällä haitallisia kemikaaleja, jotka ovat vaaraksi ympäristölle ja herkälle iholle, joten se sopii erityisen hyvin allergikoille ja astmaatikoille.

Huuhteluainetta voi käyttää myös vauvanvaatteiden puhdistukseen ja pehmittämiseen, näin vauvan herkkä iho ei ärsyynny karheista tekstiileistä.

Suositeltua lukemista: 5 yksinkertaista konstia saada pyyhkeistä pehmeitä

Tämä kotitekoinen huuhteluaine ei sisällä vahvoja tuoksuja tai haitallisia aineita

Kaupallisissa huuhteluaineissa on usein runsaasti vahvoja tuoksuja ja kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa terveyshaittoja. Esimerkiksi tuoksuille herkät ihmiset voivat saada hengitystiereaktioita vahvoista hajuista, ja allergikot voivat kärsiä ihoreaktioista, kuten kutinasta ja polttelusta.

Vaikka huuhteluaineen tuoksu voikin miellyttää, keinotekoiset tuoksut voivat usein aiheuttaa nuhaa ja muita haittoja. Huuhteluaineen kohdalla pätee sama ilmiö kuin kodin puhdistustuotteidenkin kanssa: niiden aiheuttamat haitat ilmenevät usein hitaasti ja vasta pitkän ajan jälkeen. Monet allergiaa sairastamattomat voivat herkistyä vahvoille kemikaaleille ajan myötä ja reaktioita voi ilmetä viikkojenkin jälkeen tietylle kemikaalille altistumisesta.

Monet huuhteluaineet sisältävät ftalaatteja, kemiallisia yhdisteitä, jotka pitkittävät valmisteen tuoksua. Hiljattaisten tutkimusten mukaan kyseiset yhdisteet voivat aiheuttaa hormonaalisia muutoksia ihmiskehossa.

Luonnollinen vaihtoehto onkin aina paras keino varmistaa, ettei haittavaikutuksia ilmene.

Näin valmistat luonnollisen, turvallisen huuhteluaineen pyykille

Some figure

Tämä luonnollinen huuhteluaine sisältää yksinkertaisia ja edullisia aineita, kuten ruokasoodaa ja etikkaa, joita käytetään yleisesti kodin puhdistuksessa. Etikka poistaa hajut tehokkaasti, kun taas ruokasooda puhdistaa ja valkaisee. Näiden kahden tehoaineen yhdistelmä pitää pyykit raikkaana ja pehmeänä.

Ainekset

  • 500 ml vettä
  • 250 ml etikkaa
  • 65 g ruokasoodaa
  • 6 tippaa eteeristä öljyä oman mieltymyksen mukaan

Ensimmäinen vaihe

Sekoita etikka veteen. Etikka on liian vahva aines yksinään käytettäväksi, joten se tulee aina laimentaa vedellä.

Toinen vaihe

Lisää ruokasooda hitaasti ja sekoita. Anna soodan liueta veteen pikkuhiljaa, se alkaa kuplia voimakkaasti päätyessään kosketuksiin veden kanssa.

Kolmas vaihe

Sekoita hyvin lusikalla ja varmista, että ruokasooda on kokonaan liuennut. Lisää muutama tippa lempiöljyäsi sekoitukseen. Kokeile vaikka ruusua tai muita kukkaistuoksuja, tai sitrushedelmiä, jotka antavat vaatteille raikkaan ja puhtaan tuoksun. Jos et kaipaa ylimääräistä tuoksua, voit myös jättää öljyn lisäämättä.

Neljäs vaihe

Käytä huuhteluainetta kaupallisten aineiden tapaan pyykinpesun yhteydessä.

Viides vaihe

Pese pyykit normaalisti. Huomaat eron heti: vaatteet ovat pehmeitä, raikkaita ja hyväntuoksuisia, ilman haitallisia kemikaaleja!

Suositeltua lukemista: Etikka vaatteiden pesussa – loistava idea!

Muita huomioita

Some figure
  • Jos haluat seoksestasi paksumpaa, voit lisätä tilkan hiustenhoitoainetta nesteen sekaan.
  • Jos vaatteissa on tahroja kaulan tai kainaloiden alueella, uita vaatetta huuhteluaineessa 30 minuuttia ennen normaalipesua. Voit myös hieroa etikkaa suoraan tahrakohtiin ennen pesua.
  • Jos värjäät vaatteita kotona ja kaipaat valmistetta joka kiinnittää värit, voit lisätä kupillisen etikkaa viimeiseen huuhteluun.

Sinun ei tarvitse käyttää kymmeniä euroja haitallisiin huuhteluaineisiin, saman tuloksen saavutat luonnollisella ja vaarattomalla huuhteluaineella. Pidät vaatteet, pyyhkeet ja lakanat helposti puhtaina, pehmeinä ja raikkaina tällä huuhteluaineella.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.