Näin valitset itsellesi sopivan hajuveden

Ihon pH-arvo vaihtelee ihmisestä toiseen, joten jokainen iholle levitetty tuoksu voi muuttua käyttäjänsä mukaan.
Näin valitset itsellesi sopivan hajuveden
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Hajuvesi ja sen valitseminen on henkilökohtainen kokemus. Jokaisen hajuaisti ja iho on ainutlaatuinen, ja jokin tuoksu, joka on toisen nenässä huumaavan ihana, voi toiselle tuntua liian voimakkaalta tai mausteiselta. Olet varmasti myös huomannut, että joskus nuuhkaiset ihastuttavan tuoksuista hajuvettä ystävän iholla, mutta kokeillessasi sitä omalle ranteellesi, ei tuoksu ole ollenkaan samanlainen.

Harva asia on yhtä intiimi, kuin hajuveden valitseminen. Hajuvesi kuvastaa ihmisen persoonaa ja tuoksulla voi välittää miellyttävän kuvan itsestään muille. Yleisesti ottaen ihmiset nauttivat raikkaista, hedelmäisistä ja kukkaisista tuoksuista, jotka viestivät puhtautta ja lämpöä. Aivot valikoivat, mitkä tuoksut sopivat omaan nenään ja mitkä eivät. Joskus vahvat tuoksut, kuten puu tai sitrus, eivät sovellu omalle iholle.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tuoksujen maailmaan ja siihen, miten voi valita juuri itsellesi sopivan hajuveden.

Hajuvesien luokittelu vahvuuden mukaan

Hajuvedet luokitellaan vahvuuden mukaan neljään kategoriaan, jotka ovat sinulle varmasti entuudestaan tuttuja. Tuoksun vahvuus määrittää myös sen hintavuuden, sillä vahvimmat hajuvedet sisältävät enemmän tuoksua kuin laimeammat versiot.

Aina vahvin hajuvesi ei kuitenkaan ole se kaikkein paras. Herkkänenäiset eivät välttämättä halua käyttää vahvaa parfyymia joka päivä, vaan suosivat miedompia tuoksuja. Parfyymin voi säästää vaikka juhlatilaisuuteen.

Hajuvettä valitessa on hyvä pitää mielessä niiden luokittelu:

Kehosuihke eli body spray

Nämä suihkeet ovat hyvin mietoja, ja voivat sisältää jopa niinkin vähän kuin 1 % verran tuoksuaineita. Kehosuihkeen tuoksu ei kestä iholla montaa tuntia, mutta ne antavat mukavan raikkaan tunteen ja tuoksun. Kehosuihkeita voi käyttää esimerkiksi treenin päätteeksi oloa raikastamaan.

Eau de cologne eli kölninvesi

Miesten suosima hajuvesi on vahvuudeltaan 3-6 % ja eau de cologne on yksi yleisimmistä hajuvesivalmistajien tuottamista tuoksuista. Kölninveden tuoksu pohjautuu lähes poikkeuksetta sitrushedelmiin ja se on kevyt. Kölninvesi sopii loistavasti päivittäiseen käyttöön.

Eau de toilette

Tämäntyyppinen hajuvesi on vain hiukan kölninvettä vahvempi sekoitus, ja on vahvuudeltaan yleensä 7-15 % luokkaa. Eau de toilette -tuoksut sopivat päivittäiseen käyttöön.

Eau de parfum

Parfyymi on hajuvesistä kaikin vahvin muoto, 15-40 %.

Suositeltua lukemista: Mikä avuksi liikahikoiluun?

Oikean hajuveden valikoiminen

Nainen laittaa hajuvettä

On muutamia asioita, jotka on syytä pitää mielessä hajuvettä valitessa. Yksi hajuvesi ei tuoksu täysin samalta jokaisen käyttäjän iholla. Hajuveden tuoksuaineet reagoivat iholla eri tavoin ja tuoksu voi muuttua käyttäjänsä mukaan. Kaikki riippuu siitä, millainen ihotyyppisi on, ja tuoksu muuttuu esimerkiksi sen mukaan, onko iho kuiva tai öljyinen.

Suosittelemme hajuveden valitsemista itse. Älä lähetä kumppania hajuvesiostoksille tai pyydä ystävää tuomaan hajuvesituliainen ulkomailta. On tärkeää valita hajuvesi itse, sillä näin löydät tuoksun, joka kuvastaa ja korostaa parhaiten omaa persoonaasi. Haistele eri tuoksuja ja pyydä näytteitä eri hajuvesistä.

Ihmisen hajuaisti on liitoksissa läheisesti muistin toimintaan, ja tuoksu voi herättää vahvoja muistikokemuksia ja tuntemuksia vuosienkin jälkeen. Usein ihminen muistaa ja tunnistaa toisen ihmisen osittain tuoksun perusteella. Etsi siis sellainen hajuvesi, joka määrittelee sinut, joka tuoksuu hyvältä ihollasi, joka ei ole liian häiritsevä ja joka jättää jälkeensä kauniin muiston.

Oletko aktiivinen ja hauska ihminen?

Tällaiset ihmiset pitävät yleensä helpoista, raikkaista sitrustuoksuista. Kokeile appelsiinia, sitruunaa ja verbenaa, jotka toimivat piristävinä ja mukavina tuoksuina iholla. Näitä aineksia käytetään usein unisex-tuoksuissa, jotka sopivat sekä miehille että naisille.

Haluatko välittää itsestäsi hienostuneen kuvan?

Jokainen meistä päätyy tilanteisiin, jolloin haluaisi itsestään välittyvän mysteerisen, elegantin ja hurmaavan kuvan. Näissä tilanteissa kannattaa suosia eksoottisempia, syvempiä tuoksuja, jotka ovat vahvuudeltaan intensiivisempiä.

Esimerkiksi eau de parfum -tuoksut kestävät iholla monta tuntia ja jättävät jälkeensä trooppisten kukkien, hedelmien ja puulajien tuoksun.

Seksikäs, nuorekas persoonallisuus

Iällä ei ole väliä hajuvettä valittaessa. Seksikkyys ja nuorekkuus tulee sisältäpäin. Jokainen haluaa silloin tällöin korostaa omaa seksikästä, eloisaa puolta itsessään.

Etsi käsiisi tuoksuja, jotka ovat makeita. Kokeile omenaa, ruusua, aasian kukkia ja karkkimaisia tuoksuja.

Näihin tuoksuihin voit aina luottaa

On olemassa tiettyjä takuuvarmoja suosikkeja, jotka toimivat lähes joka tilanteessa. Nämä tuoksut toimivat monilla eri ihotyypeillä:

  • Raikkaat tuoksut: Nämä tunnetaan “vihreinä” tuoksuina. Vastaleikattu nurmikko, kesäinen luonto, sitrushedelmät…
  • Kukkaistuoksut: Kukapa ei rakastaisi kukkien tuoksua? Kukkien tuoksuun iholla ei voi kyllästyä koskaan: ruusu, jasmiini, appelsiininkukka, lilja, gardenia…
nainen kokeilee hajuvettä

Valitse hajuvesi ihotyypin mukaan

Jos ihosi on rasvaisuuteen taipuvainen, voi ihon hikoilu muuttaa tuoksua. Tämä on hyvä pitää mielessä etenkin kesäaikaan, kun iho hikoilee enemmän. Pidä mielessä nämä neuvot tuoksua valittaessa:

  • Valitse pehmeämpi tuoksu tai suosi sitrushedelmiä.
  • Talvella voit luottaa aasialaisiin kukkiin, jotka jättävät jälkeensä ihanan eksoottisen tuoksun. Nämä tuoksut sopivat myös kuivaihoisille.

Hajuveden valikoiminen ei välttämättä ole aina helppoa, mutta kun ymmärrät, miten tuoksu reagoi iholla, voit löytää juuri itsellesi sopivan hajuveden. Kokeile eri tuoksuja rohkeasti ja varaa käyttöösi muutamia erivahvuisia hajuvesiä eri tilanteisiin. Vietä aikaa hajuvesiosastolla nuuhkien ja kokeillen, mieti valmiiksi millaisista tuoksuista pidät ja pyydä apua hajuveden valintaan myyjältä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
4 asiaa, joita vanhoilla hajuvesipulloilla voi tehdä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
4 asiaa, joita vanhoilla hajuvesipulloilla voi tehdä

Tässä joitakin mahtavia ideoita, joilla voit tuoda vanhat hajuvesipullot, joita et enää käytä, takaisin henkiin. Ne ovat hyvin omaperäisiä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.