Logo image
Logo image

Näin poistat tupajumit huonekaluista

4 minuuttia
Puuhuonekaluihin hyökkäävien tupajumien poistamiseksi on olemassa kotitekoisia keinoja. Kerromme niistä täällä.
Näin poistat tupajumit huonekaluista
Viimeisin päivitys: 02 heinäkuuta, 2023

Tupajumit pääsevät syvälle huonekalujen sisälle, ja jos et toimi ajoissa, niitä on vaikea poistaa. Yleensä ne syövät keski-ikäistä puuta, eli ne välttävät sekä hyvin vanhoja että hyvin uusia esineitä.

Jos ne ovat pesiytyneet vain yhteen huonekaluun, mutta niiden hävitys viivästyy, toukkien leviämisen mahdollisuus kasvaa ja kaikki huonekalut ovat vaarassa. Jotta näin ei kävisi, kerromme, miten voit paikallistaa niiden lähteen ja poistaa ne onnistuneesti.

Mikä tupajumi on ja miksi se hyökkää huonekaluihin?

Tupajumi on puunkaivajien heimoon kuuluva kovakuoriainen. Revista Ibero Diversidad Etimológica –julkaisun mukaan se on laji, joka aiheuttaa suuriakin menetyksiä maa- ja metsätalouden resursseissa.

Vähemmässä määrin se on yhteydessä terveysongelmiin, kuten kosketusihottumaan. Tupajumissa on nimittäin yhdisteitä nimeltä kantaridiini ja pederiini, joita vapautuu jalkojen ja antennien kautta.

Kun kuoriainen on suuri, sen tieteellinen nimi on Hylotrupes bajulus. Cellulose –lehden raportoimien tutkimusten mukaan se pystyy hajottamaan puun selluloosaa ja hemiselluloosaa, koska se löytää sieltä tarvitsemaansa ravintoa. Tämän vuoksi se iskee puusta valmistettuihin huonekaluihin.

Jos kuoriainen on pieni, se on Anobium punctatum eli tupajumi, joka on tunnistetaan Iso-Britanniassa puun pääasiallisena vahingonaiheuttajana viimeisen sadan vuoden aikana, raportoi The Building Conservation. Samasta aiheesta Bosque –lehti kommentoi, että kovakuoriaiset ovat vakava ongelma puurakenteille, koska ne heikentävät rakennetta ja pilaavat esteettisyyden.

Kehittynyt hyönteinen syö ulkoista aluetta, mutta toukat asuvat puukäytävissä ja ruokailevat siellä.
Some figure
Tupajumi syö selluloosaa.

Opi havaitsemaan tupajumit, jotta voit eliminoida ne

On totta, että tupajumit tuottavat ääntä pureskellessaan, mutta tämä rapiseva ääni on lähes huomaamaton. Siksi on suositeltavaa käyttää muita havaitsemistekniikoita.

Prosessi aloitetaan tarkkailemalla huonekalujen ulkonäön muuttumista. Jos huomaat tiheämpiä reikiä, pölyn tai sahanpurun jälkiä, on mahdollista, että siellä on toukkia.

Voit tarkistaa niiden läsnäolon tunkemalla aukkoon neulan. Kun neula uppoutuu reikään helposti, se ei ole tupajumien tekemä, sillä ne kaivautuvat pinnan suuntaisesti muodostaen matalan kulman, joka estäisi neulan kulkeutumisen sisään.

Lue tämäkin: Maalaa puuhuonekalut näiden vinkkien avulla

Vinkkejä tupajumien poistamiseen huonekaluista

Kun olet todennut, että huonekalujesi rappeutuminen johtuu tupajumien hyökkäyksestä, sinun on hoidettava asia välittömästi. Sovella seuraavia vinkkejä:

Puhdista etikalla

Etikka on ehdoton lääke tupajumien poistamiseen huonekaluista. Maderas, Ciencia y Tecnología -lehti osoitti kokeessa etikan suojaavan ominaisuuden puumateriaalien torjunta- ja sienilääkkeenä.

Tutkimuksessa H. bajulus -lajin toukkia sijoitettiin mäntyhuonekaluihin, jotka oli kyllästetty etikalla eri pitoisuuksissa. He arvioivat 16 viikon kuluttua toukkien kuolleisuutta, ja tulos osoitti, että ainetta voidaan pitää tehokkaana torjunta-aineena tupajumien toukkia vastaan.

Siitä eteenpäin ihanteellinen hoitomenetelmä on täydentää käsittelyä muilla torjunta-aineilla. Toisin sanoen, jos käytät kaupallista hyönteismyrkkyä, voit lisätä lopuksi etikkaa.

On myös mahdollista yhdistää etikkaa ja alkoholia astiaan. Pese huonekalut harjalla ja tällä seoksella painottaen kulmia. Seosta sisältävä ruisku on myös hyödyllinen tupajumien jättämiin reikiin.

Puhalla kuumaa ilmaa

Kuiva puu ei ole tupajumien lempiruokaa, joten yksi tapa hävittää ne on laittaa hiustenkuivaaja korkeimmalle lämpötilalle ja antaa ilman puhaltaa huonekalujen reikiin. Lisävinkkinä on laittaa muovikelmu hetkeksi kappaleen päälle, jotta loukkuun jäänyt lämpö ei anna hyönteiselle hengähdystaukoa.

Jätä huonekalut kylmään

Aivan kuten korkeat lämpötilat toimivat tupajumia vastaan, myös matalat lämpötilat tekevät niin. Hyödynnä pakkasta ja vie huonekalut terassille ja “jäädytä” toukat.

Peitä huonekalut muovilla ja jätä ne ulos pariksi päiväksi. Silloin toukat eivät selviä hengissä. Seuraavaksi puhdista ja suihkuta etikkaa.

Toistamalla toimenpidettä kolmena päivänä peräkkäin ja käärimällä huonekalut joka päivä lopuksi muovikelmuun tehostat toukkien hävittämistä.

Kaupallisten aineiden ruiskuttaminen

On olemassa kaupallisia aineita, joita ruiskutetaan tupajumien tekemiin reikiin. Tuotteen laittamisen jälkeen kääri huonekalut muoviin 3 viikoksi, jotta kemikaali vaikuttaa.

Käytä tärpättiä ja teepuuöljyä

Kokeissa, joissa pyrittiin paikallistamaan korjaustoimenpiteitä puuta syöviä tuholaisia vastaan, viitataan tärpättiin tehokkaana vaihtoehtona. Esimerkiksi artikkeli Trementina y repelentes de insectos käsittelee erityisesti tätä hartsista peräisin olevaa yhdistettä ja mäntyöljyä tylsien toukkien karkottimena.

Australian Journal of Entomology -lehdessä taas luetellaan Melaleucan eli teepuun luonnolliset vaikuttavat aineet turvalliseksi karkotteeksi. Samoin Recent Advances in Biology and Medicine -lehdessä viitataan tutkimuksiin, joissa tämä kasvi on osoittanut sienilääke-, mikrobilääke- ja hyönteisiä karkottavia ominaisuuksia.

Tupajumien torjumiseksi sekoitetaan teepuuöljyä 2 desilitraan tärpättiä, täytetään ruisku seoksella ja ruiskutetaan sisältö onkaloihin, joihin toukat ovat kaivautuneet. Jos sitä jää jäljelle, suihkuta sillä huonekaluja tai kostuta ne harjalla.

Some figure
Teepuuöljyllä on tieteellisesti todistettuja ominaisuuksia hyönteisten torjunnassa.

Lue lisää: Teepuuöljy: ihmeöljy, jolla on paljon hyötyjä

Miten poistaa tupajumit, jos huonekalu on hyvin herkkä tai vauriot ovat vakavia?

Joissakin huonekaluissa on herkkä pintakäsittely, joka ei kestä hyvin hyönteismyrkkyjä tai kotitekoisiakaan häätämiskeinoja. Joskus taas ongelma voi olla niin laaja, että sitä ei itse saa ratkaistua.

Näissä tilanteissa on parasta hakea ammattiapua.

Ammattilaisten menettelytapoihin kuuluu, että huonekalu siirretään mahdollisimman kylmään huoneeseen, sillä tupajumit eivät kestä äärimmäistä kylmyyttä. Sen jälkeen huonekalu käsitellään aineilla, jotka ovat kuoriaiselle myrkyllisiä. Jos huonekalu voidaan ottaa osiin, se puretaan ja desinfioidaan osissa.

Viimeiseksi kannattaa puhdistaa ja kunnostaa huonekalut käsittelyn jälkeen esimerkiksi lakalla, jolla se saadaan takaisin alkuperäiseen ulkonäköönsä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Akcay, C., Yalcin, M. (2021). Análisis morfológico y químico de la madera dañada por larvas de Hylotrupes bajulus (antiguo barrenador doméstico) y su caracterización FTIR. Celulosa 28(3), 1295–1310. https://link.springer.com/article/10.1007/s10570-020-03633-5
  • Akkuş, Memiş, Akçay, Çağlar, & Yalçın, Mesut. (2022). Antifungal and larvicidal effects of wood vinegar on wood-destroying fungi and insects. Maderas. Ciencia y tecnología24, 37. https://dx.doi.org/10.4067/s0718-221×2022000100437
  • Alonso Zaragaza, M. (2015). Orden Coleoptera. Revista Ibero Diversidad Etimológica – SEA. 5, 1–18. http://sea-entomologia.org/IDE@/revista_55.pdf
  • Bin, M., Ahmad, M., Aslam, M., Mamat, A. (2016). Propiedades repelentes de insectos de Melaleuca alternifolia. Avances Recientes en Biología y Medicina, 2: 57-61. https://www.researchgate.net/publication/305982253_Insect_Repellent_Properties_of_Melaleuca_alternifolia
  • Buchanan, S. (2011). Turpentine and insect repellents. 121. 16-18. https://www.researchgate.net/publication/295164085_Turpentine_and_insect_repellents
  • Greive, K.A., Staton, J.A., Miller, P.F., Peters, B.A. and Oppenheim, V.M.J. (2010). Desarrollo de aceites de Melaleuca como repelentes de insectos personales efectivos de base natural. Revista Australiana de Entomología, 49, 40-48. https://doi.org/10.1111/j.1440-6055.2009.00736.x
  • Hutton, T. (2008). Carcoma Anobium punctatum. The Building Conservation Directory. https://www.buildingconservation.com/articles/woodworm/woodworm.htm
  • Macías Alonso, B., Rodríguez Castellano, M. (2019). Dermatitis de contacto por Paederus. Dermatología Revista Mexicana, 63(4): 402-406. https://dermatologiarevistamexicana.org.mx/article/dermatitis-de-contacto-por-paederus/
  • Parc de Salut Barcelona. Cantaridina. Parc de Salud Barcelona. https://www.parcdesalutmar.cat/es/dermatologia/cures-tractaments/cantaridina/
  • Rebolledo R., R., Sáez B., P., Klein K., C., Salas E., C., & Aguilera P., A. (2006). Daños en casas de madera ocasionados por coleópteros xilófagos, IX Región, Chile. Bosque27(1), 52–56. https://www.mendeley.com/catalogue/379a17d9-7a3e-398b-824e-c19cd19a17e7/?

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.