Logo image
Logo image

Aloittelijan opas syötävien sienien kasvattamiseen

3 minuuttia
Jos haluat kasvattaa syötäviä sieniä kotona, annamme sinulle tämän oppaan, joka auttaa sinua tarkoituksessa.
Aloittelijan opas syötävien sienien kasvattamiseen
Viimeisin päivitys: 02 toukokuuta, 2023

Syötävien sienien kasvattaminen on helppoa ja tarjoaa suuren edun: säästöjä sieniruokien ystäville. Ne voivat olla jopa liiketoimintavaihtoehto monille ihmisille.

Joka tapauksessa tässä artikkelissa kerromme sinulle, kuinka voit luoda oman sienitilan kotona. Annamme yksityiskohtaiset tiedot tarvitsemistasi elementeistä, tehtävän aloittamisesta ja siitä, kuinka kauan menee ensimmäiseen sadonkorjuuseen.

Syötävien sienien ominaisuudet

Ennen kuin aloitat oman sieniviljelyksen kotona, sinun on tiedettävä kasvatettavan tuotteen ominaisuudet. Ensinnäkin on sanottava, että sienet kasvavat luonnollisesti ja kiinnittyvät lahoaviin puunrunkoihin.

Ne ilmestyvät sinne, koska ne ruokkivat orgaanisesta aineesta, mikä antaa meille ensimmäisen vihjeen viljelyn olosuhteista.

Toisaalta on sanottava, että sienet tarvitsevat ympäristön, jossa on hyvä määrä valoa ja happea. Näin varmistetaan, että sato on terveellistä ja soveltuu myöhempään kulutukseen.

Huomaa myös, että sienillä on korkea ravintoarvo:

 • Vitamiinit: niasiini, tiamiini (B1-vitamiini), B12 ja C.
 • 57-61 % niiden kuivapainosta on hiilihydraatteja.
 • Mineraalit: kalium, fosfori ja kalsium.
 • 26 % proteiinia.
 • 11,9 % kuitua.

Jotkut tutkimukset viittaavat sienien hyödyllisiin vaikutuksiin ihmisten terveyteen. Puhutaan esimerkiksi niiden antioksidanttisesta vaikutuksesta, niiden kyvystä alentaa kolesterolia veressä ja lupaavasta biologisesta toiminnasta hermostoa rappeuttavien sairauksien ehkäisyssä.

Some figure
Sienet tarvitsevat erityisen ympäristön itääkseen kotipuutarhoissa. Kosteus on välttämätöntä.

Mitä tarvitset syötävien sienien kasvattamiseen kotona?

Nyt kun tiedät tuotteesta hieman enemmän, on aika tietää elementit, jotka sinun on kerättävä aloittaaksesi sieniviljelmän rakentamisen.

1. Sienet tai itiöt

Se näyttää itsestään selvältä, mutta se ei ole niin ilmeistä. Ensimmäiseksi tarvitset sienet, joita aiot kasvattaa, tai itiöt.

Voit ostaa muun muassa, herkku-, shiitake- tai osterisieniä. Voit ostaa niitä erikoisliikkeistä, joissa tarjotaan rihmastoa tai mykorritsaa eli sienijuurta. Voit valita oman suosikkisi tai niistä useamman.

Lue: Todistetusti toimivat lääkesienet: 5 suosituinta

2. Riittävä alusta

Toinen asia, joka sinulla on oltava, on substraatti, jossa kasvatat sienet. Tätä voi ostaa erikoisliikkeistä tai valmistaa itse. Ihannetapauksessa siinä tulisi olla olkia, sahanpurua, kookoskuitua, vermikuliittia, kompostia, multaa tai lantaa.

On kuitenkin olemassa vielä enemmän kotitekoisia vaihtoehtoja, joihin kuuluu kahvinporojen ja halkojen käyttö, jotta sienet lisääntyvät ikään kuin ne olisivat luonnossa. Ne lisätään alustaan tai niistä tulee pohja sekoittamalla niihin kosteita pahvinpaloja.

3. Viljelykselle tuki

Substraatti, jossa aiot aloittaa viljelyn, vaatii tuen tai säiliön. Voit käyttää mm. kierrätettävää muoviastiaa tai tummaa, vanhaa ämpäriä tai vaikkapa vesikannua.

Jos käyt erikoisliikkeessä, voit kysyä substraatilla ja itiöillä valmiiksi valmistettuja pusseja. Puhumattakaan niistä vaihtoehdoista, jotka tekevät kaiken vieläkin helpommaksi, myynnissä on myös syötävien sienien viljelypakkauksia, jotka sisältävät kaiken tarvitsemasi.

Lue: Osterivinokkaiden ravintoaineet ja edut

Aloittelijan askel askeleelta -opas syötävien sienien kasvattamiseen

Some figure
Alle kahdessa kuukaudessa voit jo korjata omat sienesi.

Kun materiaalit ovat koossa, aloitetaan työ, jonka avulla 3-6 viikossa saat poimia herkullisia sieniä.

 1. Pese kätesi: On tärkeää, että kädet ja käytettävät elementit ovat hyvin pestyjä ja desinfioituja. Käytä saippuaa ja vettä, alkoholia tai desinfiointigeeliä.
 2. Valmistele viljelysäiliö: Pese se. Jos aiot kierrättää muovipullon, leikkaa sen yläosa pois ja tee sitten kuusi reikää (kolme pohjaan ja kolme sivuille). Jos säiliö on valmistettu muusta materiaalista, varmista, että siinä on tyhjennysreiät.
 3. Aloita istutus: Ota valitsemaasi alustaa ja aseta se kasvatusastian pohjalle. Aseta sitten kerros itiöitä ja lisää uusi kerros alustaa. Jatka näin, kunnes olet täyttänyt kolme neljäsosaa säiliöstä.
 4. Aseta korkki: Jos käytät muovipulloa, käytä irrotettua osaa säiliön korkkina. Tee ensin siihen reikiä, jotta viljely voi hengittää. Jos sinulla on muuntyyppinen astia, sinun on myös löydettävä jotain, jolla se peitetään.
 5. Laita viljelmäsi pussiin: Pussi ei saa tarttua viljelmään, koska se vahingoittaa sieniä.
 6. Etsi optimaalinen lämpötila: Ihanteellinen on sijoittaa sienet auringolta suojattuun paikkaan, jonka lämpötila on 15-20 celsiusastetta. Pidä myös ympäristö kosteana, ja ruiskuta satoa usein.
 7. Lopuksi odota itiöiden itämistä: 2. ja 4. viikon välillä voit nähdä alkavat idut. Kolmesta kuuteen viikkoa myöhemmin voit korjata sienesi.

Aloita syötävien sienien kasvattaminen kotona!

Oman syötävän sienitarhan perustaminen kotona on erittäin helppoa. Voit ostaa kaiken tarvitsemasi valmiina tai käyttää erilaisia kierrätettäviä tuotteita, kuten muovipulloja ja kahvinporoja.

Nyt kaikki on valmista viljelyyn. Voit käyttää sieniä henkilökohtaiseen kulutukseen. Ja jos olet yrittäjä, myy ne. Ryhdytäänpä töihin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Beltrán, Y., Morris, H., Domínguez, O. D., Bartista, P., & Llauradó, G. (2021). Composición micoquímica y actividad antioxidante de la seta Pleurotos ostreatus en diferentes estados de crecimiento. Acta Biológica Colombiana26(1), 89-98.
 • Beltrán-Delgado, Y., Morris-Quevedo, H., Llauradó-Maury, G., Bermúdez-Savón, R. C., & García-Oduardo, N. (2020). Procedimientos para la producción de setas del género pleurotus con potencial aplicación farmacológica. Revista Cubana de Química32(2), 245-261.
 • Ramírez, A. G. (2015). New hypocholesterolemic ingredients obtained from edible mushrooms/nuevos ingredientes alimentarios hipocolesterolémicos obtenidos a partir de hongos comestibles (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Madrid).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.