Näin kohtelet vammaisia kunnioittavasti: 5 suositusta

Osaatko kohdella vammaisia ihmisiä aidosti kunnioittavasti? Uskotko pärjääväsi siinä hyvin? Tässä artikkelissa jaamme muutamia vinkkejä.
Näin kohtelet vammaisia kunnioittavasti: 5 suositusta

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Vammaisten on voitava osallistua erilaisiin arjen aktiviteetteihin, joissa he pääsevät tekemisiin ikäistensä ihmisten kanssa. Näin heillä on hyvä mieli, he saavat ystäviä ja tietävät, että heilläkin on samat mahdollisuudet.

Miksi on tärkeää kiinnittää tarkemmin huomiota ihmisiin, joilla on vammoja? Koska muihin ihmisiin verrattuna he ovat monella tavalla epäedullisessa asemassa.

Yhdistyneiden kansakuntien sopimus vammaisten ihmisten oikeuksista toteaa, että “vammaisia henkilöitä ovat ne, joilla on fyysisiä, psyykkisiä, älyllisiä tai aistivammoja”. 

Tässä on vinkkejä, joiden avulla kohtelet vammaisia ihmisiä kunnioittavasti.

Näin kohtelet vammaisia kunnioittavasti

Joskus luulemme osaavamme kohdella vammaisia ihmisiä asiaankuuluvalla tavalla, mutta näin ei aina ole. Saatamme tehdä monenlaisia virheitä tiedostamattamme.

Tästä syystä valitsimme muutaman sellaisen vinkin, jotka ovat mielestämme kaikkein tärkeimpiä huomioiden sen, mitä Physical Disability Observatory kertoo.

Älä koskaan kohtele vammaista ihmistä kuin lasta

Tämä on äärimmäisen tärkeää. Vammaiset ihmiset eivät ole lapsia, vaan aikuisia, joilla on esimerkiksi aistivamma, kuten näkö- tai kuulovamma.

Yleensä ihmiset eivät puhu aisti- tai fyysisistä vammoista kärsiville ihmisille kuin lapselle, mutta tämä on yleisempää niiden ihmisten kohdalla, joilla on psyykkisiä tai älyllisiä vammoja.

Älä koskaan tee näin.

On hyvä oppia kohtelemaan vammaisia kunnioittavasti.

Tällä tavoin puhuvat ihmiset saattavat jostain syystä ajatella, että näin henkilö ymmärtää heitä paremmin. Todellisuudessa saamme hänelle vain pahan mielen. Jos olisimme itse tuon henkilön asemassa, haluaisimmeko muiden kommunikoivan kanssamme samalla tavalla?

Vastaus tähän on mitä luultavimmin “ei”, joten lakataan itsekin tekemästä niin.

Käytä selkeää ja yksinkertaista kieltä

Toinen tärkeä vinkki on käyttää selkeää ja yksinkertaista kieltä.

Tietyistä vammoista kärsivien ihmisten voi olla vaikea ymmärtää tiettyjä käsitteitä, lauseita tai sanontoja. Tästä syystä on hyvä käyttää lyhyempiä lauseita käyttämättä kuitenkaan lapsellista kieltä.

Lauseiden lyhentämisen ja selkeyttämisen lisäksi tulisi kiinnittää huomiota esimerkkien antamiseen. Tämä ei ainoastaan auta sinua vuorovaikutuksessasi vammaisten ihmisten kanssa, vaan elämässä yleisesti.

Esimerkkien kanssa asiat on helpompi ymmärtää ja vältytään väärinymmärryksiltä. Muista siis antaa vammaisille ihmisille paljon esimerkkejä.

Nauti heidän seurastaan

Vammaiset ihmiset tarvitsevat seuraa ja haluavat osallistua arjen askareisiin. Jos vaikkapa siivoat keittiötä, pyydä heitä auttamaan sinua.

Tee näin myös silloin, jos olet lähdössä urheilemaan, uimarannalle tai elokuviin. Näin saat heille ja myös itsellesi hyvän mielen.

Sen lisäksi, että nautit heidän seurastaan, muista kysyä heidän mielipidettään, kun keskustelette tärkeistä aiheista. Muista tietysti myös aina kunnioittaa heidän mielipiteitään. Heidän näkemyksillään on väliä, vaikka et olisikaan heidän kanssaan samaa mieltä.

Iso plussa on se, jos osoitat heille, että he voivat luottaa sinuun. Näin he kokevat tulevansa kuulluiksi, että heidän mielipiteillään on väliä ja ne ovat muille tärkeitä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Lukivaikeuden eli dysleksian diagnosointi

Käyttäydy luontevasti

Viimeinen vinkki on käyttäytyä luontevasti. Jokainen aavistaa, kun heitä kohdellaan eri tavalla, holhotaan, heitä ei oteta vakavasti, keskustelun halutaan päättyvän jne.

Tästä ei ole mitään apua vammaisille ihmisille. Se saa heille vain pahan mielen, ja heidän itsetuntonsa saattaa laskea.

Vamma ei merkitse sitä, että henkilöä olisi kohdeltava eri tavalla. Parasta, mitä voimme tehdä, on asettua henkilön asemaan. Haluaisimmeko itseämme kohdeltavan eri tavalla vain siksi, että meillä on vamma?

Jos vastaus on “ei”, meidän olisi kenties hyvä tiedostaa oma käyttäytymisemme paremmin, jotta voimme muuttaa sitä. Ihmisillä on paljon opittuja käytösmalleja, jotka ovat sopimattomia.

Nämä vinkit voivat tulla tarpeeseen, jotta osaisit kunnioittaa vammaisia ihmisiä paremmin ja myös pohtia tiettyjä asenteita, jotka kaipaisivat osaltasi muutosta.

Joskus tapamme kohdella muita on opittu tiedostamattomalla tavalla. Toivottavasti tämä artikkeli auttaa tarpeellisten muutosten tekemisessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pérez, J. I., & Garaigordobil, M. (2007). Discapacidad motriz: autoconcepto, autoestima y síntomas psicopatológicos. Estudios de Psicología28(3), 343-357.
  • Rosato, A., & Angelino, M. A. (Eds.). (2009). Discapacidad e ideología de la normalidad. Noveduc Libros.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.