Näillä kotikonsteilla eroon loisista

Valkosipuli sopii suoliston puhdistamiseen ja parasiittien poistamiseen. Maksimoidaksesi valkosipulin vaikutuksen, nauti se raakana tai popsi valkosipulikapseleita.
Näillä kotikonsteilla eroon loisista
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kaukomaille matkatessa voi napata mukaansa muutaman kutsumattoman vieraan. Loiset eli parasiitit päätyvät elimistöön saastuneen ruuan ja juoman kautta. Pääset eroon loisista lääkityksellä ja antibioottikuurilla, joten jos epäilet kärsiväsi loisista, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Mistä tiedät kärsitkö parasiiteista?

Parasiitit eli loiset aiheuttavat usein seuraavia oireita:

 • Ripuli
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Vatsakivut
 • Väsymys
 • Heikko olo
 • Painon putoaminen
 • Kovat ilmavaivat
 • Näkyvät parasiitit ulosteessa

Jos huomaat kärsiväsi edellämainituista oireista ja epäilet parasiittitartuntaa, varaa aika lääkäriin, joka voi ohjata sinut jatkotutkimuksiin ja määrittää, mikä parasiitti on kyseessä. Parasiitit tulisi aina hoitaa lääkärin ohjeiden mukaan ja lääkitystä voi tukea myös alla mainituilla luonnollisilla tavoilla.

Parasiitit eli loiseläimet ovat eliöitä, jotka elävät kantajan elimistössä saaden ravintoa kantajan syömästä ravinnosta ja soluista. Loiset toimivat samalla tapaa kuin sienet tai bakteerit tunkeutuessaan elimistöön. Jos parasiitti-infektiosta kärsivä henkilö on täysin terve ja hyvässä fyysisessä kunnossa, voivat sekä kantaja että loiseliö elää sulassa sovussa, eikä niistä ole sen suurempaa haittaa.

Ongelma syntyy, kun loiseliöt aiheuttavat patogeenien kasvua elimistössä, joka sitten johtaa tulehduksiin ja sairauksiin.

Suomessa todetuista suoliston parasiitti-infektioista suurin osa on peräisin ulkomailta, mutta Suomessakin esiintyy giardiaa, leveää heisimatoa, kihomatoa ja satunnaisesti Entamoeba histolyticaa ja suolinkaista.

Eroon loisista luonnollisin keinoin

Valkosipuli

Valkosipulin avulla pääset eroon loisista.

Valkosipuli voi auttaa häätämään parasiitit suolistosta. Syö valkosipuli raakana tai kapselimuodossa.

Hydrastisjuuri

Hydrastisjuurta (hydrastis canadensis) – joka tunnetaan englanniksi nimellä goldenseal – on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo vuosituhansia. Hydrastisjuuresta valmistettu teeuute tappaa limakalvoille pesiytyneet parasiitit.

Musta saksanpähkinä

Mustasta saksanpähkinästä uutettua öljyä voidaan käyttää turvallisesti lasten parasiittitartuntojen hoitoon.

Maruna

Maruna on Artemisia-suvun kasvi ja lääkinnällinen yrtti, jota on käytetty vuosisatojen ajan loisten tappamiseen ja poistamiseen elimistöstä. Maruna heikentää loiseläinten solujen toimintaa. Marunaa voi nauttia teeuutteena, mutta sitä löytyy myös luontaistuotekaupoista kapselimuodossa – kumpikin keino auttaa pääsemään eroon loisista.

Epazote

Epazote on vahva yrtti, joka on tuttu etenkin latinalaisessa Amerikassa ja sitä käytetään yleisesti ruuanlaitossa, esimerkiksi Meksikossa. Paras tapa nauttia epazotea parasiittien tappamiseen on teeuutteen muodossa.

Kurpitsansiemen

Kurpitsansiemenet soveltuvat etenkin lapamadon poistamiseen elimistöstä. Suositeltu annosmäärä aikuisille on 7 grammaa päivässä. Siemenet kannattaa jauhaa murskaksi ja sekoittaa tuoremehuun. Kaksi tuntia ennen juoman nauttimista kannattaa ottaa laksatiivi, jotta suoliston puhdistuminen tehostuu.

Greippiuute

Greippiuutetta on saatavilla yleisesti luontaistuotekaupoista. Greipillä on mikrobeja tappava vaikutus ja se desinfioi suolistoa.

Pidä mielessä myös nämä

Ananas auttaa häätämään loisia.

 

Kun hoidat parasiittitartuntaa, tulee sinun pitää mielessä, että tiettyjä ruoka-aineita tulee välttää hoidon ajan. Kun suolistoa puhdistetaan, jätä väliin seuraavien aineiden nauttiminen:

 • Kahvi
 • Sokeri
 • Alkoholi
 • Rasvaiset ruuat

Lisää seuraavien ruoka-aineiden nauttimista hoidon tehostamiseksi:

 • Ananasmehu
 • Papaijan siemenet
 • Porkkanamehu
 • Bataatti
 • Probiootit (maustamaton, sokeriton jogurtti)
 • Kurkuma

Muistathan, että edellämainittuja hoitomenetelmiä tulisi suorittaa vain perinteisten lääkekuurien tukena. Juttele näiden hoitojen mahdollisesta vaikutuksesta nauttimiisi lääkkeisiin lääkärisi kanssa. Saattaa olla, että sinun kannattaa ensin suorittaa lääkekuuri loppuun ennen kuin aloitat muut puhdistamismenetelmät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.