Logo image
Logo image

Munakoisouute on luonnollinen tapa alentaa kolesterolia

2 minuuttia
Munakoisouute valmistetaan munakoison kuoresta, joten sen uskotaan tarjoavan elimistön tarvitsemia antioksidantteja. Samalla se auttaa alentamaan korkeaa kolesterolia.
Munakoisouute on luonnollinen tapa alentaa kolesterolia
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Munakoisouute on munakoison kuoresta valmistettua juomaa, johon on lisätty makua sitruunamehusta. Tämä juoma auttaa nesteyttämään kehoa ja se on hyödyksi monille elimistön elintärkeille prosesseille.

Joidenkin lähteiden mukaan munakoisouute on hyödyksi myös kolesterolin alentamisessa. Tutkijat kuitenkin korostavat, että asiaa on tutkittava syvemmin. On totta, että munakoison kuori sisältää antioksidanttista ainesta, nasuniinia, mutta on kuitenkin määriteltävä, missä olosuhteissa se voi olla hyödyllinen.

5 al día -järjestön mukaan:

“Munakoison kuori sisältää antosyaania, nasuniinia sekä antioksidanttista glukosiidia, joka suojelee veren lipidien hapettumista (liittyen sydän- ja verisuonitauteihin).”

Seuraavaksi kerromme lisää munakoisosta ja sen tarjoamista terveyshyödyistä.

Munakoiso – erittäin terveellinen kasvis

Munakoiso on antiikinaikainen kasvis, jota on käytetty jo 2 000 vuoden ajan Aasiassa. Levitessään ympäri maailman, munakoiso on saanut ajoittain myös huonoa mainetta. Tämä saattaa johtua siitä, että ihmiset eivät tienneet miten sitä kuuluisi syödä, mikä saattoi johtaa ruoansulatuksellisiin tai muihin ongelmiin. Tästä syystä haluammekin korostaa, että munakoiso tulee aina syödä kypsennettynä.

Some figure
Jotta voitaisiin välttyä munakoison hapettumiselta, kannattaa sen pinnalle puristaa hieman sitruunamehua ja sirotella suolaa.

Espanjalaisen ravitsemukseen perehtyneen Spanish Nutrition Foundation (FEN) -järjestön asiantuntijoiden mukaan munakoiso on proteiinin ja flavonoidien lähde. Se koostuu suurimmaksi osaksi vedestä ja kuidusta, vaikkakin se voi tarjota hieman myös fosforia, kaliumia sekä kalsiumia. Toisin sanoen, munakoiso on hyvin vähäkalorinen ruoka-aine.

Valencian polyteknisen yliopiston maataloustekniikan tohtori Carlos Baixauli Sorian mukaan munakoiso sisältää helposti sulavaa kasvikuitua (hyvin kypsennettynä) ja on yksi antioksidanttipitoisimmista kasviksista, sen sisältämien polyfenolien ja muiden yhdisteiden ansiosta. Lisäksi Soria sanoo munakoison olevan “laksatiivinen, diureettinen, stimuloivan sappinesteen eritystä, helpottavan ruuansulatusta sekä alentavan veren kolesterolia”.

Munakoisouute on luonnollinen tapa alentaa kolesterolia

Koska korkea kolesteroli voi ajan myötä johtaa tukkeutuneisiin verisuoniin ja muihin terveysongelmiin, yhä useamman ihmisen tavoitteena on elää terveellisemmin sekä pyrkiä vähentämään lääkitystään. Jotta tämä voidaan saavuttaa, on elintapoihin tehtävä kuitenkin merkittäviä muutoksia.

Tässä ruokavaliolla on hyvin tärkeä rooli. Ruokavalion tulisi olla mahdollisimman tasapainoinen, ja sen tulisi sisältää hedelmiä ja kasviksia, palkokasveja, rasvaista kalaa, vähärasvaista lihaa, täysjyväleipää ja -viljoja, vähärasvaisia maitotuotteita sekä tyydyttymättömiä kasviöljyjä.

Sen sijaan pitäisi vältellä epäterveellisiä ruokia, kuten leivonnaisia, rasvaisia maitotuotteita, tyydyttyneitä rasvahappoja sisältäviä öljyjä, punaista lihaa, makkaroita, virvoitusjuomia ja teollisesti valmistettuja ruokia.

Piilotekijänä stressi

Kolesterolin ja liikalihavuuden alentamisen pohjana toimivat hyvä ruokavalio sekä asianmukaiset luonnolliset apukeinot. Avuksi on myös hyvä elämänlaatu.

Ei kuitenkaan tule ala-arvioida stressin aiheuttamaa vahinkoa elimistölle. Stressillä on nimittäin kykyä myös nostaa veren kolesterolitasoja. Tämä voi selittää sen, miksi monella ihmisellä on korkea kolesteroli, vaikka söisikin terveellisesti tai noudattaisi hoito-ohjeita.

Munakoisouute

Munakoisouute on hyödyksi terveydelle: sillä on kolesterolia alentavia ominaisuuksia.Ainekset munakoisouutteen valmistukseen

 • 1 sitruunan mehu
 • 2 munakoison kuoret
 • 5 dl vettä

Munakoisouutteen valmistaminen ja nauttiminen

 1. Pese munakoisot kunnolla ja kuori ne.
 2. Laita munakoison kuoret kannuun, jossa on vettä ja sitruunamehua.
 3. Laita kansi päälle ja anna hautua vuorokauden ajan.
 4. Siivilöi neste ja juo juomaa pitkin päivää, aterioiden ulkopuolella.
 5. Älä korvaa mitään ateriaa tällä juomalla. Kyse on vain ravinnollisesta lisästä, ei korvikkeesta.

Jos haluat alentaa kolesterolia, sinun tulisi munakoisouutejuoman lisäksi ylläpitää yleisesti terveellisiä elintapoja. On siis välttämätöntä noudattaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Maldonado, O., Ramírez, I., García, J. R., Ceballos, G. M., & Méndez, E. (2012). Colesterol: Función biológica e implicaciones médicas. Rev Mex Cienc Farm.
 • Pérez-Jiménez, F., Ros, E., Solá, R., Godás, G., Pérez-Heras, A., Serra, M., … Pintó, X. (2006). Consejos para ayudar a controlar el colesterol con una alimentación saludable. Clínica e Investigación En Arteriosclerosis. https://doi.org/10.1016/S0214-9168(06)73670-1.
 • Pérez-Jiménez, F., Ros, E., Solá, R., Godás, G., Pérez-Heras, A., Serra, M., … Pintó, X. (2006). Consejos para ayudar a controlar el colesterol con una alimentación saludable. Clínica e Investigación En Arteriosclerosis. https://doi.org/10.1016/S0214-9168(06)73670-1.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.